✉ crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

• FOLLOWING THE UNDERGROUND SINCE 2017 •

Колдовство : Ни царя, ни бога (2021)

Колдовство : Ни царя, ни бога (2021)

Славянската анонимна окултна блек метъл група Колдовство, чието име се превежда от руски като “вещерство” или “магьосничество”, силно ме впечатли още с пускането на премиерния си сингъл преди
няколко седмици.
Дебютният им дългосвирещ албум “Ни царя, ни бога”  ще бъде издаден на 5-ти март тази година чрез лейбълите Babylon Doom Cult Records (LP, EU/ROW), Extraconscious Records (LP, US) и Fólkvangr Records(CS).

Бандата е забулена в абсолютна тайна, няма никакво онлайн присъствие и категорично отказва да разкрие публично самоличността на членовете си, както и своето точно местоположение,  но пък за сметка на това оставя музиката сама да говори за себе си.

“Любовта към красотата, замъгляването на идентичността, магическото пренасяне на себе си: омагьосващият блек метъл на Koldovstvo пристига от незнаен източник , вливайки се в дебютния “Ni Tsarya, Ni Boga” . Изтъкавайки история, неясна като самата им музика, мистериозният поглед на блек метъла на Колдовство обхваща жанра в основата си и го витрифицира при контакт. С извисяващи се вокали и предизвикателна музика, потънала в свръхестествена мизерия,“Ni Tsarya, Ni Boga” ще ви докосне в дълбочина.”, споделят от Fólkvangr Records.

И са абсолютно прави.
Колдовство и техният дебют “Ни царя, ни бога” имат всички предпоставки за това да хванат душата ви в плен още с първите няколко изсвирени акорда и приглушени емоционално заредени блек метъл вокали.
Ако харесвате Circle of Ouroborus, Bak de Syv Fjell и ранните Ulver, то Колдовство няма как да не привлекат вниманието ви със своята атмосфера.
В синхрон с нея е и самата обложка на творбата – елегантна жена , облегната на леглото , с притиснат гръб до стената, докато спалнята ѝ се пълни с вода и плъховете се катерят по потъващия  матрак, използван за спасителна лодка. Макар и да не можем да видим лицето ѝ , можем да усетим красотата и дори страха на девойката, нейната сензитивност.
Всичко това можем да отбележим и в музиката на Колдовство – не можем да видим лицата на изпълнителите, но можем да усетим тяхната силна емоция, музикалната им прецизност и красотата на всяка изсвирена и изпята нота. Мистериозен, сякаш от друго измерение, “Ни царя, ни бога” ни предлага пътешествие из красиви звукови пейзажи, без да има каквито и да е фалшиви претенции и без да ни напряга с излишна помпозност.

Шестте парчета в албума преминават сякаш на един дъх, като всяка песен е внимателно композирана и добре продуцирана, предава своя собствена история и атмосфера.
Първата песен е най-дългата в албума, като представлява суров атмосферичен блек метъл запис, изтъкан от mотчаяние, представено по много красив начин чрез симбиоза между високи DSBM вокали и изчистен вокал, напомнящ донякъде на изпълненията на Fursy Teyssier (Les Discrets, Amesoeurs) или Eklatanz (Heretoir).
Сурова, атмосферична, красива и емоционално заредена песен.

Във второто парче темпът и настроението се променят почти изцяло. Налице са фолклорни елементи и отново комбинация между реещи се в пространството ехтящи изчистени вокали в комбинация с по- тежки, под съпровода на вариращ инструментал. Подобни DSBM вокали в толкова откровен и чист вид не съм чувала от доста време насам и съм много приятно изненадана.

Четвъртата песен е изцяло отнасящ епос, който носи атмосферата на няколко мои любими групи (Katla., Heretoir, Lantlos и др.) , като в нея е заложено на бас линиите и барабаните. Mожем да чуем и докосващи китарни акценти, които придават дълбочина на записа.

В целия албум ,съвсем неслучайно, е заложено на мистерията. Макар и да е композиран и продуциран до съвършенство, съвсем умишлено много от частите в записа са приглушени в стил “репетиционна” или загатнати бледо , което води до едно много странно усещане като в моментите, в които гледаш стара избледняла снимка – носи ти силни емоции, отнася те във времето, дори е възможно да те разплаче, но поради замазаното изображение не можеш да я видиш съвсем ясно. Нещо подобно се случва и тук. И е хубаво.

“Ни царя, ни бога” е красиво и нетрадиционно блек метъл заглавие , което провокира въображението като отваря сетивата за нещо отвъд. Ефирна творба, която предизвиква поток от картини и чувства и носи мощен зяряд от началото до края на записа.

Любима песен: “IV”

 

За момента могат да бъдат чути две от песните в албума.

“I”:

“IV”:

 

 

Линк за поръчка на албума: https://bit.ly/3qWF3as

Сподели статията :
  • 61
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •