THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

МАШИНА НА ВРЕМЕТО: KVIST

МАШИНА НА ВРЕМЕТО: KVIST

Няма смъртен, който наистина да харесва блек метъл и да не е запознат с норвежката сцена от края на 80-те и началото на 90-те години, когато реално се поставя началото на втората вълна блек, благодарение на която ушите ни и до днес се радват на традиционното звучене на групи като Mayhem, Burzum, Darkthrone, Emperor, Gorgoroth и ранните Ulver.
Макар и без съмнение горепосочените групи да са с легендарен статус и да са сред най- значимите имена в блек метъл сцената, също неоспорим факт е и този, че покрай въпросните групи има още редица имена с не по-малко силни албуми, които поради една или друга причина не са чак толкова познати и до днес.

Втората група в рубриката „Машина на времето“ е норвежката блек метъл банда Kvist, вече неактивна.
Музиката им е мелодичен блек метъл в духа на Dimmu Borgir, Satyricon и Emperor, като в същото време се усеща специфична автентичност на звученето, което ги отличава от всички останали.
Текстовете в изданията им са на родния им норвежки език и слушайки ги, няма как да не се пренесете ментално край красивия север.

Бандата е създадена през 1993-та година в красивото градче Хьонефос от четирима съмишленици – покойният китарист Trondr Nefas (Dim Nagel, Bloodsworn,Endezzma, Vulture Lord, Krypt (live), Angst Skvadron, Beastcraft, Urgehal, In Lingua Mortua, Styggdom, Svartekunst), басистът и вокалист Tom Hagen (ex-Urd Verðaine og Skuld), барабанистът Endre Bjotveit (ex-Urd Verðaine og Skuld, ex-Dim Nagel) и китаристът и клавирист Hallvard Wennersberg Hagen – Vergrimm (ex-Urd Verðaine og Skuld, ex-Dim Nagel, Red Light District, The Electones, Xploding Plastix).

Традиционно за подобни групи, изпълнителите предпочитат да не бият на очи с фалшив имидж и просто създават музиката, която им харесва. Не знам дали сте забелязали, но повечето пъти точно подобни „непознати“ музиканти вадят наяве едни от най-добрите заглавия. Дали е от това , че са по-добре фокусирани или  защото егото им не е фактор, но едно е факт – разликата се усеща, самата експресия чрез музиката е по-чиста.

С това казано, през 1994-та година Kvist издават първите си отрочета – два демо записа с антикварна стойност към момента : „Demo“ и „Rehearsal ’94“. И двете издания са създадени самостоятелно от момчетата във формат на аудиокасета, лимитирани бройки.

Малко след издаването на първото демо, Trondr Nefas се оттегля от групата, а останалите трима музиканти продължават да репетират и да пишат музика, като същевременно пускат и едно компилационно демо с парчетата  от първите две , което не е вписано в архивите и отново представлява ръчнo изработена касетка за съвсем лимитиран кръг от хора – „Kvist“.

След около две години циркулация в пространството, демотата привличат вниманието на лейбълите Avantgarde Music и Mystic Production, като на 1-ви януари 1996-та бива издаден дебютният дългосвирещ албум на Kvist, „For kunsten maa vi evig vike“ – на диск и аудиокасета.
Заглавието включва три от парчетата в демо записите и три изцяло нови композиции.
През годините заглавието е преиздавано многократно от лейбълите Peaceville Records и Darkness Shall Rise Productions, като може да бъде открито към момента на плоча и диск (ВИЖТЕ ТУК).
Малко след издаването на този албум, групата прекратява дейността си.

Бандата няма дадени интервюта, нито пък като цяло има някакво особено желание да бъде известна и името ѝ да снове из пространството.
За музикантите  Kvist е част от миналото им и макар и да са щастливи от резултата от  вдъхновението си и преживяното с групата, всеки един от тях отдавна е поел по други пътеки.

Hallvard Wennersberg Hagen – Vergrimm се ориентира към съвсем различен стил музика и от 1999-та година насам е отдаден на композирането на мелодии за телевизионни серийни филми и електронна музика с проекта си Xploding Plastix, като дуото през 2003-та година печели норвежките награди „Грами“ в категорията за електроника. По същото време музикантът се захваща и с джаз проекта The Electones, който също прави впечатление в нишата си.

Endre Bjotveit отдавна не се занимава с барабани и е отдаден изцяло на семейството и живота си извън кариерата си на музикант. Демоничният „corpse paint“ е заменен от лъчезарна усмивка, а дългата коса вече е мит. Както на всички ни е ясно – всяко нещо с времето си.

За случващото се с Tom Hagen нямам преки данни, като имам подозрения, че продължава да твори в блек метъл средите, без да парадира излишно с името на Kvist.
През 2019-та е създаден проект Black/Cell от музикант със същото име, което ме води на мисълта, че е доста силно вероятно да става дума за един и същ човек. Но дори и да е така, музикантът е направил своя избор да не споделя за  творчеството от миналото си, затова предпочитам да уважа това му решение и да не разпитвам излишно.

И така, макар и вече неактивно, Kvist определено е сред забележителните имена на норвежката сцена, като отдава заслуженото на жанра чрез своята интересна интерпретация на блек метъла по време на краткото си и вълнуващо съществуване.
Раздвижени темпове, акцентирани красиво с бас и клавири, студени атмосфери и традиционни вокали съпътстват творчеството им, като Kvist е и сред онези банди, които експериментират по онова време със звученето, вкарвайки сегменти с малко по-нестандартни китарни ефекти и заигравки със звука ,  следвайки въпреки това вече заченатата  традиция в жанра.
Мелодична класика, която по съвсем непринуден начин те пренася в собствената си атмосфера.

 

Чуйте „For kunsten maa vi evig vike“ тук :

 

(Обложката на  „For kunsten maa vi evig vike“)

 

(Обложката на дебютното касетно демо на бандата от 1994-та)

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
1 year 🔥

Благодаря за рубриката!Имам този бисер в колекцията си и мога да кажа,че е Творение което те кара да потъваш,потъваш,потъваш…докато се окажеш ПРЕГЪРНАТ В ЛАПИТЕ НА ДРЕВНИЯТ ЗВЯР…ПО НЕ СЛУЧАЙНОСТ дълбоко съхранил убежище в Душата на Теб Самия…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.