THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

VOID TRANSMISSION : Септември

VOID TRANSMISSION : Септември
BG1 от 2

Септември бе много силен месец за мрачната  музика , като успях да чуя десетки албуми – голяма част от които заслужаващи да бъдат включени във всеки топ списък в пространството.
И въпреки това, за да е по-систематизирано и обрано, избрах тринадесет от заглавията, които ми направиха най-силно впечатление, като са представени в по-скоро хронологичен ред, по дата на издаване.

 


Аura Mortis : „Aion Teleos“

Космическа бездна, в която съзнанието пропада бавно, с всяка секунда отминал космически шум.
Дълбинното ембиънт интро на „Aion Teleos“ ни отвежда към яростни вокали и суров блек метъл инструментал на нивото на банди като Whoredom Rife и Darvaza. Сърбите Aura Mortis отдавна са фактор в пределите на ъндърграунд сцената, но с дебюта си „Aion Teleos“ достигат нови висоти в композирането на музика и в самата си изразителност – в „Aion Teleos“ всеки елемент е нажежен, носи много емоционален заряд и атмосферата е по-огнена и сурова отвсякога.
В рамките на седем парчета сме свидетели на зверска блек метъл атака, следваща традициите и вмъкваща елементи от новата вълна блек метъл , без капка задръжки и с много красиви акорди.
Групата се занимава основно с темите за окултизма, като звученето им много се доближава до трондхаймските специфики  – ако сте фенове на Whoredom Rife, One Tail, One Head, Mare, Celestial Bloodshed и други подобни изпълнители, то със сигурност новият албум на Aura Mortis ще ви впечатли и отнесе с огнения си темперамент.

 


Toadeater : „Bexadde“

Германците Toadeater свирят специфичен вид пост-блек метъл, като всяко тяхно заглавие дълбае много навътре в емоционалния аспект и духовното в съществуването на човека.
„Bexadde“ е неспокоен, изпълнен с вътрешни противоречия албум, като редом със същинското отчаяние, бандата успява да пресъздаде и извисяването над всичко онова, което дърпа надолу.
Непоносими мисли, изкрещяни на глас, на фона на студени китари и ритмични барабани, понякога прекъснати от изчистени, по-хорово ориентирани вокали, които звучат като църковен напев по време на ритуал. Текстовете на песните в албума са истинска поезия, като превръщайки всичко това в музикално произведение, Toadeater създават творба, която докосва онези, които имат нужда от нея.
Неслучайно на обложката е изобразена и творбата „Beholding the complexity of death“ на художника Rafael Pascuale Zamora – в албума се носи атмосферата на всички онези емоции, които човек изпитва, приближавайки се до смъртта, в преносен или буквален смисъл.
Атмосфера на катарзис и осъзнаване, на вулканична тревожност и препускащи противоречиви мисловни нишки.

 


Bloodbath : „Survival of the Sickest“

Bloodbath са една от онези дет метъл банди, които не просто са ключови за историята и развитието на жанра, но и носят свой уникален почерк, с който продължават да коват здраво и в новата му ера. „Survival of the Sickest“ е унищожителен албум, на който мисля, че всички фенове на Bloodbath – особено тези на периода на „Nightmares Made Flesh“, биха оценили високо. Честно казано, още като видях обложката и първия пуснат сингъл от албума, вече знаех, че предстои нещо познато, любимо и поразително брутално. Страшно съм благодарна за този запис, особено когато зазвучат парчета като „Dead Parade“, „Carved“ , „Malignant Maggot Therapy“ и „No God Before Me“. За пореден път шведите удрят здраво с цялата си маниакална тежест и гениално замислени послания!

 


 

HETROERTZEN: „Phosphorus vol 1“

HETROERTZEN са ритуалистична магия – портал към други светове.
С всяко свое заглавие чилийците предоставят балсам за душата на всеки луциферианец и ценител на дълбоката музика, обгръщаща всички сетива.
В парчета като „The Hall of Wonders“ рифовете и тяхната реверберация звучат неземно в комбинация
с традиционната артистичност на вокалите, напомнящи на шаманска проповед.
„Phosphorus vol 1“ носи величествено усещане за разпростиране отвъд пространството и извисяване над земното, създадено благодарение на множество красиви рифове, тонове изразително поднесени послания и интересно написани запомнящи се парчета.
HETROERTZEN не предлагат на вниманието на ушите ви просто музика, те ви въвличат в един мрачен, дълбок и потаен ритуал. И нямате друг избор, освен да го съпреживеете докрая.

 


Eternality : „Dea​þ​wyrd“

Eternality е едно от новите открития на The Void. Норвежкият самостоятелен блек метъл проект показва безкомпромисност още с дебютния си дългосвирещ албум, като дори и за момент не бихме могли да се замислим, че става дума за вложени единични усилия. Austherion – единственият член на проекта, умело борави с различни характеристики на блек метъла, като резултатът е суров и първичен норвежки блек метъл, преплетен по интелигентен начин с влияния от други подстилове на жанра.
„Dea​þ​wyrd“ доставя солидна доза непоколебими рифове, епична атмосфера с много студ и красиви, приятни за ухото сегменти, включително и въздигащи се сола , които акцентират още повече режещата същност на албума.
Единствената ми забележка към заглавието е , че няма физически носители,а според мен парчетата биха звучали идеално на плоча и аудиокасета.
(Тук е моментът лейбълите, които четат това да направят нещо по въпроса.)

 


GAEREA : „MIRAGE“

„Mirage“ е по-атмосферично заглавие, по-експериментално от обичайното за Gaerea и за пореден път показва силата на творческия дух на музикантите. Блек метълът , особено по-модерните представители на жанра, стават все по-напредничави в обследването си на музикалните възможности и това води до точно подобни заглавия, в които може да се чуе както нещо напомнящо за корените му, така и за нещо съвършено ново и модерно, дори футуристично звучащо.
Красиво е да попаднеш във водовъртежа от хрумвания на „Mirage“, да се потопиш в творческата бездна на Gaerea и да слушаш, да попиваш всичките им текстове, да проследяваш с любопитство цялата динамика на албума и да реагираш на всички малки детайли, които бандата успешно вгражда в музиката си. Сред измъчени вокали, атмосферични китари с жесток тремоло пикинг, ритмични барабани и красиви ембиънт части всичко се превръща в един отчлетливо изразен мираж, който разкрива пред теб своята история за страданието, вътрешните противоречия и безнадеждността на социалния колапс, пред който сме изправени към настоящия момент.

По-дълго ревю на албума можете да прочетете ТУК.

 


KATHAARIA : „To Be Shunned by All​.​.​.​ As Centres of Pestilence“

„To Be Shunned by All​.​.​.​ As Centres of Pestilence“ е първият албум на германците KATHAARIA след близо 14 години затишие и една от най-приятните изненади за 2022-ра. Плавно навлизащо в същността си с ритмични, пулсиращи мелодии, заглавието ни води към водовъртеж от остро поднесена нихилистична буря още с първото парче „Agenda Nihil“.
Албумът не е традиционен, а дори много артистично и разнообразно написан, като включва директни и изпълнени с тъмни емоции текстове, бързи органични барабани, разгорещени и емоционално заредени вокали, вулканични китари и дори разпознаваеми кратки речеви семпли от филми , в това число и песента „Oh willow waly“ от класическия хорър „The Innocents“ от 1961, която се появява за кратко в парчето „Never Dead Enough“.
Не липсват и по-атмосферични и отнасящи моменти за контраст, като общото впечатление на албума е за сурово и дълбоко впускане в необследвани води, разкриващи поетапно мрачните си тайни.
Вълнуващо произведение.

 


Nordjevel : „Gnavhòl“

С боен ритъм и пулсиращо в атмосферата езотерично познание, Nordjevel представят новия си ритуал по завладяващ и обсебващ начин, с невероятно добре изпипани динамика и емоционален заряд.
Обложката на Khaos Design описва идеално онова , което ще чуете – една почти апокалиптична слухова картина, борба между тиранични мрачни сили и хаотична вихрушка от яростни мелодии.
Потопете се в адската история на „Gnavhòl“ и потръпнете от мрака, криещ се из ъглите ѝ…

Подробно ревю на албума можете да прочетете  ТУК.

 


Ellende : „Ellenbogengesellschaft“

С няколко думи, „Ellenbogengesellschaft“ е завлядяваща история в осем глави. Атмосферичен блек метъл с много нюанси и емоционално заредени парчета, провокиращи размисъл и вътрешно пробуждане за някои основни екзистенциални истини. Насладете се на емоцията и атмосферата на албума, според мен е едно наистина красиво начало на есента – носи точно онзи ефирен дух и дълбочина, присъщ за любимия сезон.

Пълно ревю на албума можете да прочетете ТУК.

 


Pyra : „Pyra“

В едноименния си дебют групата ни предлага пет обсебващи парчета, от които трудно можеш да откъснеш вниманието си по време на цялото продължение на записа – почти 26 минути.
Започвайки с хипнотични звуци на пращящ огън и ветрове, записът ни отнася директно в някоя студена алпийска нощ на открито около разгорял се буен огън – леко загатване за онова, което предстои.
А именно – всепоглъщаща пламенна енергия, изкована от сурови вокали и студен непреклонен инструментал, които в комбинация прерастват в нещо запомнящо се.
Отличен блек метъл с брутален и остър звук, който преминава покрай теб като огнена стихия и те оставя пречистен и вдъхновен.

Пълно ревю на дебютния запис можете да открите ТУК.

 


The Lovecraft Sextet : „Miserere“

The Lovecraft Sextet е гениален нидерландски проект , отроче на експериментатора Jason Köhnen, благодарение на който имаме удоволствието да се насладим на магията на дарк джаз звученето.
„Miserere“ е уникално превъплъщение на ужаса, фината красота на ноар културата, суровостта на блек метъла и чувствеността на джаза. Това произведение на изкуството те грабва и въвлича в собствената си вселена от самото начало до края на продължителността си, превеждайки те в цяла история, която съпреживяваш заедно с изпълнителя, сякаш участваш в разиграваща се поставовка, режисирана от любимите Дейвид Линч и Лъвкрафт. Някъде в себе си винаги съм чакала да чуя точно подобна комбинация от пропълзяващ страх, отчаяние, чувственост и брутално чиста красота.
Думите ми не биха могли да опишат вложената артистичност и мисъл в това заглавие – музиката в този албум е отвъд думите, дори се измъква и извън пределите на сетивата.
Спрете и слушайте, съпреживейте „Miserere“ с отворен ум и отворени за дълбоки усещания възприятия.

 


Labyrinth of Stars : „Spectrum Xenomorph“

Labyrinth of Stars е новият проект на Markus Siegenhort (Lantlôs, ex-Epitaph, ex-Herbst, Asses, EtherealPRO, LowCityRain, ex-Impavida, ex-Líam, ex-Pihkal, ex-Silly Trill), в който си партнира още с музикантите Valborg (Absolutum, Owl, Valborg, ex-Island, ex-Slon, ex-Woburn House, ex-Kosmos Wald, Asses, Gruenewald, ex-Centaurus-A, ex-Klabautamann (live), ex-Skarab, ex-Orbo) и Dirk Stark, като „Spectrum Xenomorph“ е дебютният им дългосвирещ албум.
Някои го определят като деткор, други като дет метъл, трети като дет метъл с блек метъл влияния, но истината е, че както всички други творчески идеи на идеологът , стоящ зад хамелеонът Lantlôs, музиката на Labyrinth of Stars е трудно да бъде определена съвсем конкретно.
В „Spectrum Xenomorph“ имаме много дисторшън и туистове , не съвсем натрапчиви деткор вокали и различни футуристични шумове и малки детайли, които носят отвъдна атмосфера.
Парчетата са кратки – всяко едно от тях е с продължителност от около средно 3 минути, с изключение на финалната песен „Transmission Delta – Exile“, която е според мен и най-ключовата в заглавието и представя точно онази дълбинна и мрачна космическа атмосфера, която олицетворява цялото сърце на проекта, макар и да се състои предимно от дарк ембиънт мелодии и статичен шум.
Албумът е експериментаторски и находчив, заслужава си да бъде чут.

 


BLUT AUS NORD : „Lovecraftian Echoes“

 

Макар и да не е нов албум на Blut Aus Nord, а да е представлява компилация – част от мрачната колаборация между Debemur Morti Proctions и бандата (Order Of Outer Sounds), „Lovecraftian Echoes“ няма как да остане неотразен. Още повече, когато става дума за звуков паралел между него и едно от най-любимите ми заглавия на BAN, „The Work Which Transforms God“.
„Lovecraftian Echoes“ продължава вече поставените основи с хипнотични и на моменти дисонантни , категорично замъгляващи съзнанието съновидения. Веднага разпознавам акценти в стила на „Our Blessed Frozen Cells“, като космическият мрак извира от вски ъгъл и оправдава заглавието на компилацията с всеки акорд. Тук става дума за музика, пропита с дълбочина, мрак и лудост, изпълнена с опияняващо майсторство.
От много отдавна свързвам Blut Aus Nord с творчеството на Лъвкрафт и космическите необследвани вселени, и тази компилация не прави изключение.
„Lovecraftian Echoes“ e  един от най-красивите кошмари от друго измерение, пресъздадени някога  от Vindsval.
Химн, с който Древните биха се гордяли.
Cthulhu ftagn!

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.