THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

МАШИНА НА ВРЕМЕТО : NOENUM

МАШИНА НА ВРЕМЕТО : NOENUM

Noenum е все още активна блек метъл група, за която сякаш се знае доста малко по родните ширини.
Става дума за финландско дуо, основано през 2001-ва година от китариста, барабанист и басист Adept, и вокалиста Spell. Съставът остава непроменен и до днес, като членовете на групата не се занимават със странични проекти – отдадеността е на огромно ниво.

През годините , както с всяка мистерия, имаше много спекулации около бандата – за отношенията между членовете, най-вече, като дори се спекулираше , че всъщност само един човек действа зад името Noenum поради визуалната прилика между двамата.
И при все това – всичко си остава просто една спекулация, която реално няма нищо общо с музикантите, а е плод на фантазия.

Ако сте фенове на Sargeist, Satanic Warmaster, Cosmic Church или Burzum (в сайта си мога да споменавам колкото си пожелая Varg Vikernes и проекта му без да бъда банната), групата определено ще ви впечатли със своя автентичен звук.
Името им в превод е латинско наречие, което се превежда като „не“ – точно онова, което музиката им казва на посредствеността. И именно това е една от причините редица музиканти да ги посочват като свое вдъхновение.

 

Лирически темите в творбите им са насочени към меланхолията, окултното и сатанизма, като често използват латинския мъртъв език за нюанс сред английския, на места могат да се забележат дори заглавия на немски език.
Интересното при музикантите е, че са от онези вглъбени в мрака диаманти, които не бързат с продукция в името на това просто да издадат нещо и да поддържат интерес към себе си.
Около тях има само музика – първична и обсебваща, идваща без фанфари.

 

Дебютното демо на музикантите се появява през 2002-ра година, носейки лаконичното име
„Demo“, като е записано по думите на самите музиканти под влиянието на маниакална депресия
и отчаяние в Temple Of Black Mysteriis (всички знаем къде е това), и бива издадено чрез лейбъла Spread Evil Productions подформата на лимитиран тираж касетки.
С продължителност само две парчета и малко над 10 минути, демото представя суров lo-fi материал с първична и ритуалистична енергия, от който не можеш да се откъснеш въобще.
Писъците на Spell и напевите му , съчетани с инструментала и особено зарибяващите рифове на Adept са нещо, което не бива да се пропуска от един блек метъл фен.

Чуйте сами за какво иде реч:

 

 

Две години по-късно, вече с повече опит в звукозаписния си подход, но с все така сурова енергия, вплетена в записите, Noenum издават EP -то „Black Esoteric Evangelium“ чрез лейбъла Hammer of Hate Records, под формата на 7″ плоча (издадени са 666 копия).
Този път дължината е малко над 25 минути и музикантите успяват да пресъздадат най- мрачните си емоции в цели четири парчета автентичен старошколски блек метъл.

Чуйте „Black Esoteric Evangelium“:

 

 

След 2004-та година бандата сякаш изпада в хиатус и изчезва от сцената, като през 2009-та година издава сплит албум със самостоятелния финландски блек метъл проект Vritra, украсен с eдна от любимите обложки на N. Solieri за обложка.

Чуйте албума тук:

 

След около десетина години ново затишие групата се завърна през 2019-та с компилацията „Noenum“, която аз лично считам и за дебютен дългосвирещ албум – в нея са събрани всички парчета, издадени от групата до въпросния момент, като интрото е композирано и изпълнено специално за компилацията. Интерсен факт е, че на обложката можем да видим същото изображение като на EP записа им „Black Esoteric Evangelium“.

 

Чуйте компилацията тук:

 

И ето, стигаме до финалната права – през изминалата 2022-ра година Noenum НАЙ-НАКРАЯ издадоха своя дебютен дългосвирещ албум „Heresiarch“ чрез лейбъла Northern Heritage Records.
Албум, който всички очаквахме  с огромен трепет  – появи се като подарък в края на годината.
По-грандиозно завръщане едва ли би могло да се случи – величието на блек метъла от 90-те, представено през любимите кръвопускащи вокали на Spell и ритмичния хипнотичен инструментал на Adept сякаш връщат лентата 20-тина години назад към края на 90-те/началото на 2000-та и истинския блек метъл , изсвирен не с цел да впечатли, а да бъде чиста и откровена експресия на мрака.
Брилянтната обложка на Daniele Valeriani допълва идеално цялата тази идилия.

Няма да ви губя времето в анализи на албума, можете да чуете албума почти навсякъде, ето
стрийм в YouTube (ако искате албума на физически носител, дискове и мърч има ТУК):

 

През годините групата не е давала интервюта и не е разкривала нищо „от кухнята“, запазвайки мистерията около себе си, следователно и да ви представя музиката им е главният акцент тук . Има един митологичен брой на списанието Written In Blood (първият), в който се говори , че е имало подобно интервю с бандата, но нямам представа дали това е наистина така или е само слух.
Във всеки случай – Noenum са несъмнено от бандите, които те повличат в себе си и е хубаво да опознаеш.
Слушайте и пътувайте във времето!

 

 

Скорошна снимка на Noenum, от 2022

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
2 Коментара
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
1 year 🔥

Ооо,Благодаря ти,че припомняш този Мрачен Шепот.Даже мисля,че имам въпросният сплит някъде вкъщи…Но бях го забравил…Някъде скрит дълбоко в дълбините на съзнанието ми.Хубаво е такива ТАЙНИ ТВОРЕНИЯ И ЗВЕРОВЕ да се припомнят и преоткриват…Като пробуждане на първичното Зло…Което Ни храни…Хранейки самите Ние него…Като вглеждане в ОЧИТЕ на горското езеро…Като ВЕЧНОСТТА…И МЪДРОСТТА НА БЕЗКРАЯ…

Elling
1 year 🔥

Сега… Знам как ще прозвучи, но според мен финландската блек сцена е тотално, грандиозно, и най-вече необяснимо ужасно много надценена. Тия герои тук са явен пример и хич не се чудя защо не съм им обърнал внимание преди. Бавен, равен, уморен звук и нищо, ама нищо хващащо ухото за 40 + минути. Абсолютно безидейни… Ами не става става само с мистика и това е. Изобщо от финските банди освен IMPALED NAZARENE, BEHEXEN и примерно ARNAUT PAVLE, май не се сещам за нещо, дето човек да си го пусне с трепет 🙂

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.