BulgarianCroatianCzechEnglishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPolishRomanianSwedishUkrainian
The Void Journal

www.thevoidjourrnal.com
𝔘𝔫𝔡𝔢𝔯𝔤𝔯𝔬𝔲𝔫𝔡 𝔎𝔳𝔩𝔱 𝔚𝔢𝔟𝔷𝔦𝔫𝔢
 Following the Dark Arts since 2017 

Ревю | ARX ATRATA : The Path Untravelled

Ревю | ARX ATRATA : The Path Untravelled

Есента скоро ще настъпи в най-голямото си очарование и красивите блек метъл албуми започват да валят още по-интензивно , подобно на падащите листенца – всяко едно от тях прелестно, носещо ухание  на есен, но и в същото време коренно различно от останалите.

Днес имам честта да споделя няколко думи за предстоящото заглавие на ARX ATRATA , атмосферичен блек метъл проект от Обединеното Кралство.
ARX ATRATA е самостоятелен проект, основан от Ben Sizer (китарист на Twilight’s Embrace) през 2010-та година , като дебютният албум на проекта , „Oblivion“, се появява на бял свят три години след това, в снежните декемврийски виелици на 2013-та . След още три години е издаден и вторият дългосвирещ албум, „Spiritus in Terra“ (2016), а след около месец, считано от днес,  официално ще бъде издадено и третото му студийно заглавие , „The Path Untravelled“.
Малко са групите, които са стриктни и методични по отношение на времетраенето на работата върху нов материал и тригодишният интервал , който проектът си оставя за работа върху всяко ново заглавие е достоен за уважение.

Предстоящият албум ,„The Path Untravelled“ ,  се очаква да бъде издаден  на 11-ти октомври тази година и ще бъде разпространен самостоятелно, без съдействието на лейбъл.
Албумът ще бъде наличен в дигитален формат и на физически носител (CD).

Съдържание на албума:

1. MCMLXXVII 02:27
2. To be Reborn 05:52
3. An Undying Verse 08:17
4. The Path Untravelled 10:15
5. Elmet 08:51
6. Brethren and Betrayer 06:44
7. The Waith 10:41

 

Първите няколко секунди от интрото на албума ми напомнят силно на песента „The Isle of Summer“ на Agalloch , по един свой уникален начин. Няма как да не направя и асоциация с атмосферата, която ми създава „Autumn Aurora“ на Drudkh . Есенната атмосфера обгръща от всяка една посока. Еерични китари , редуващи се с тежки, методични рифове и перкусии.
В To be Reborn чувам за първи път вокалите на Ben Sizer и съм изумена. Украинската школа, изпълнена от великобританец. Като допълним и перфектните атмосферични акорди и клавирни мелодии, тази песен се превръща в знаменосец на прераждането, което есента символизира в живота на нас, простосмъртните.
An Undying Verse продължава атмосферата от To be Reborn и завладява  отново с добра китарна техника и перкусии. На моменти ми се струва , че от смесването и мастърингът има още какво да се желае , но атмосферата на албума и композицията на песента избутват тези хрумвания встрани (съвсем вероятно е и просто  моите слушалки  да не са съвсем наред).
The Path Untravelled заявява убедително позицията на ARX ATRATA на музикалната сцена.
Едноименната песен е истинско съкровище за атмосферичния блек метъл. Това е песента, която си повторих три или четири пъти само ,за да се убедя в това колко изчистен и красив е инструменталът в нея и колко безумно искрени и провокиращи емоция, са вокалите.
Огромна рядкост.
Десет минути, които ще ви се иска да продължат поне половин час…
В следващата песен,  Elmet , човек може да настръхне още в първите няколко секунди.
Атмосферичните блек метъл вокали на Бен са нечовешки.
Излизат сякаш от някакво друго , далечно измерение (отново, много ми напомня на вокалите на
Thurios от Drudkh – асоциация, която може да е само повод за гордост).
В съчетание с чувствения и ефирен  атмосферичен инструментал с великолепно попадение на клавирите, песента ни вкарва изцяло в атмосферата на ARX ATRATA.
Сякаш с всяка следваща песен, изпълнителят рови все по-надълбоко в дебрите на съзнанието и душата си, докато постигне една невероятна симбиоза между сън и реалност.
Както и очаквах, в Brethren and Betrayer положението става още по-тежко , хаотично и завладяващо. Поредна песен, която просто идва и те отнася някъде другаде.
Финалът The Wraith пристига като природна стихия и опустошава каквото и да е останало съмнение, че този албум е уникално добър.
Изразителните блек вокали, на фона на ееричния инструментал, стрелят директно в съзнанието и емоциите на слушателя.

Любима песен от албума: „The Path Untravelled“ 🍁

Смятам, че мастърингът можеше да е една идея по-добър на моменти , но като цяло албумът е величествен.
Отдавна търсех нещо, което да бъде в синхрон с обаянието на есента и любовта ми към нея, в съчетание с афинитета ми към украинския блек метъл и атмосферичната музика като цяло.
„The Path Untravelled“ се подрежда гордо на рафта с  любимите ми музикални заглавия до момента.
Безспорно.

Албумът според мен би допаднал на фенове на :

Winterfylleth | Ashbringer | Imperium Dekadenz | Agalloch | Paysage D’Hiver | Drudkh и др.

 

 

Към момента мога да споделя с вас едно от парчетата, „An Undying Verse“:

 

Официална фейсбук страница на проекта:
https://www.facebook.com/ArxAtrata

 

 

 

Сподели статията :
1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
On the eve of release – more reviews – Arx Atrata
1 year 🔥

[…] The Void Journal: “The Path Untravelled ranks proudly on the shelf with my favourite music titles to date” […]