THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Ревю | ARX ATRATA : The Path Untravelled

Ревю | ARX ATRATA : The Path Untravelled

Есента скоро ще настъпи в най-голямото си очарование и красивите блек метъл албуми започват да валят още по-интензивно , подобно на падащите листенца – всяко едно от тях прелестно, носещо ухание  на есен, но и в същото време коренно различно от останалите.

Днес имам честта да споделя няколко думи за предстоящото заглавие на ARX ATRATA , атмосферичен блек метъл проект от Обединеното Кралство.
ARX ATRATA е самостоятелен проект, основан от Ben Sizer (китарист на Twilight’s Embrace) през 2010-та година , като дебютният албум на проекта , „Oblivion“, се появява на бял свят три години след това, в снежните декемврийски виелици на 2013-та . След още три години е издаден и вторият дългосвирещ албум, „Spiritus in Terra“ (2016), а след около месец, считано от днес,  официално ще бъде издадено и третото му студийно заглавие , „The Path Untravelled“.
Малко са групите, които са стриктни и методични по отношение на времетраенето на работата върху нов материал и тригодишният интервал , който проектът си оставя за работа върху всяко ново заглавие е достоен за уважение.

Предстоящият албум ,„The Path Untravelled“ ,  се очаква да бъде издаден  на 11-ти октомври тази година и ще бъде разпространен самостоятелно, без съдействието на лейбъл.
Албумът ще бъде наличен в дигитален формат и на физически носител (CD).

Съдържание на албума:

1. MCMLXXVII 02:27
2. To be Reborn 05:52
3. An Undying Verse 08:17
4. The Path Untravelled 10:15
5. Elmet 08:51
6. Brethren and Betrayer 06:44
7. The Waith 10:41

 

Първите няколко секунди от интрото на албума ми напомнят силно на песента „The Isle of Summer“ на Agalloch , по един свой уникален начин. Няма как да не направя и асоциация с атмосферата, която ми създава „Autumn Aurora“ на Drudkh . Есенната атмосфера обгръща от всяка една посока. Еерични китари , редуващи се с тежки, методични рифове и перкусии.
В To be Reborn чувам за първи път вокалите на Ben Sizer и съм изумена. Украинската школа, изпълнена от великобританец. Като допълним и перфектните атмосферични акорди и клавирни мелодии, тази песен се превръща в знаменосец на прераждането, което есента символизира в живота на нас, простосмъртните.
An Undying Verse продължава атмосферата от To be Reborn и завладява  отново с добра китарна техника и перкусии. На моменти ми се струва , че от смесването и мастърингът има още какво да се желае , но атмосферата на албума и композицията на песента избутват тези хрумвания встрани (съвсем вероятно е и просто  моите слушалки  да не са съвсем наред).
The Path Untravelled заявява убедително позицията на ARX ATRATA на музикалната сцена.
Едноименната песен е истинско съкровище за атмосферичния блек метъл. Това е песента, която си повторих три или четири пъти само ,за да се убедя в това колко изчистен и красив е инструменталът в нея и колко безумно искрени и провокиращи емоция, са вокалите.
Огромна рядкост.
Десет минути, които ще ви се иска да продължат поне половин час…
В следващата песен,  Elmet , човек може да настръхне още в първите няколко секунди.
Атмосферичните блек метъл вокали на Бен са нечовешки.
Излизат сякаш от някакво друго , далечно измерение (отново, много ми напомня на вокалите на
Thurios от Drudkh – асоциация, която може да е само повод за гордост).
В съчетание с чувствения и ефирен  атмосферичен инструментал с великолепно попадение на клавирите, песента ни вкарва изцяло в атмосферата на ARX ATRATA.
Сякаш с всяка следваща песен, изпълнителят рови все по-надълбоко в дебрите на съзнанието и душата си, докато постигне една невероятна симбиоза между сън и реалност.
Както и очаквах, в Brethren and Betrayer положението става още по-тежко , хаотично и завладяващо. Поредна песен, която просто идва и те отнася някъде другаде.
Финалът The Wraith пристига като природна стихия и опустошава каквото и да е останало съмнение, че този албум е уникално добър.
Изразителните блек вокали, на фона на ееричния инструментал, стрелят директно в съзнанието и емоциите на слушателя.

Любима песен от албума: „The Path Untravelled“ ????

Смятам, че мастърингът можеше да е една идея по-добър на моменти , но като цяло албумът е величествен.
Отдавна търсех нещо, което да бъде в синхрон с обаянието на есента и любовта ми към нея, в съчетание с афинитета ми към украинския блек метъл и атмосферичната музика като цяло.
„The Path Untravelled“ се подрежда гордо на рафта с  любимите ми музикални заглавия до момента.
Безспорно.

Албумът според мен би допаднал на фенове на :

Winterfylleth | Ashbringer | Imperium Dekadenz | Agalloch | Paysage D’Hiver | Drudkh и др.

 

 

Към момента мога да споделя с вас едно от парчетата, „An Undying Verse“:

 

Официална фейсбук страница на проекта:
https://www.facebook.com/ArxAtrata

 

 

 

Сподели статията :
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
On the eve of release – more reviews – Arx Atrata
3 years 🔥

[…] The Void Journal: “The Path Untravelled ranks proudly on the shelf with my favourite music titles to date” […]

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.