THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

РЕВЮ | HOR : Exitium

РЕВЮ | HOR : Exitium

През последните години се наблюдава много приятна тенденция на завръщане към корените на блек метъл музиката, като освен традиционните блек метъл елементи в инструментала и вокалните техники, сме свидетели и на по-експериментално звучене, на различни симбиози между подстиловете на музикалния жанр.
HOR са гръцко дуо от т. нар. „втора вълна“ блек метъл, запленено именно от норвежката блек метъл сцена от 90-те, поставила основите на една цяла нова култура, която спокойно може да се каже,че мнозина боготворим към днешна дата.
Групата е основана през есента на 2017-та година от Ophion (китари) и Throne (бас и вокали) в Атина , Гърция.
Историята на музикантите напомня силно  тази на Сатир и Фрост от Satyricon – Ophion и Throne  също  се събират покрай любовта си към блек метъл музиката в нейния първичен и истински вид.
Преди да се срещнат, двамата участват в други музикални проекти , но впоследствие прекратяват отношенията си с тях именно поради различия в разбирането за това как трябва да звучи блек метъл музиката и какво трябва да изразява тя като емоция.
Събирайки се, музикантите започват единодушно да творят в една посока – да изкарат на показ и най-тъмното кътче от съзнанието и душите си през призмата на традиционното и сурово звучене на норвежката блек метъл сцена .
Година след основаването си, HOR влизат в студио Dimon’s Studios в Атина , за да запишат дебютния си албум, “Exitium”, който материализира цялата събрана до момента идеология на двамата музиканти.
Лириката в албума засяга теми като човешкото съществуване, животът и смъртта , говори за противоположните и вечно сблъскващи се страни, живеещи у всеки един у нас.
Заявява позиция против всички организирани религии и нищожни хрумвания, които окупират като паразити човешката мисъл.
Основната идея на албума е да разгледа всички страни на  човечеството, цялата страст и болка, цялото му противоречие.
HOR представят творбата си не просто като олицетворение на злото, традиционно в стила на  голяма част от блек метъл течението , а като олицетворение на ролята на  човешкия елемент като част от същото това зло.

Birth of Tragedy е близо 8-минутна „trvе north“ композиция, сякаш току що излязла от мазето на култовия Хелвете.
Загадъчно започваща, с мистично въведение, мелодиите плавно преминават към истински блек метъл култ, подлатен с DSBM вокали от висок клас.
След четвъртата минута , за момент проличава гръцката блек метъл вълна , благодарение на ритуалната реч , напомняща донякъде извадка от творение нa Rotting Christ.
За съвсем кратък отрязък от време ставам свидетел на една много красива комбинация между гръцката и норвежката блек метъл сцена.
Мисля, че до момента не съм чувала точно такава творба.
С всички отмерени бластове, примитивни вокали и красиво изпълнена реч, тази песен откровено се доближава до първичния блек метъл , носеща прорязваща студенина по някак собствен и уникален начин.
В The Misanthrope изживяването е още по-дълбоко и внушително.
Тревожност,пронизваща мизантропия и енергични бластове, идващи от някакъв вулканичен източник на  нестихваща енергия.
Към края на третата минута се случва някаква магия в тази песен и нещата излизат изцяло извън контрол.
Традиционните рифове и бас линии за норвежката блек метъл сцена изригват и показват истински високо ниво и съм почти убедена, че ако беше жив,  Ойстейн ‘Euronymous’ Аарсет би искал да познава тези изпълнители.
Атмосферично и в същото време сурово блек метъл парче.
Time (A Cold Shadow of Death) продължава атмосферата от The Misanthrope и разпръсква все по- приятен студ върху съществуването на слушателя.
В даден момент така потънах в музиката, че забравих къде съм и какво правя. Нещо , което е сигурен знак, че музиката е точно това, което трябва да бъде.
Exitium , последното парче в албума, всъщност е разделено тематично на две части , комбинирани в едно цяло .
Pt.1Mourning for Sun олицетворява призив , една гореща молба за светлина и тъгата по несъществуващата топлина.
Pt2Conquering Chaos наподобява химн, химн на хаоса и неговото влияние върху човешката душа.
Започва с епичен звук, като от победен марш, който постепенно бива разгърнат от вокалите в творение , идващо от дълбините на човешката метаморфоза и измъчено съзнание.
Вокалите и цялата атмосфера тук са способни да ви накарат да настръхнете.
Много истинска песен, изпълнена с първична емоция и майсторско изпълнение.

Лирика, инструментал, вокално изпълнение, композиция – всичко в този албум е истинска находка.
HOR , като почитатели на норвежката блек метъл сцена, следват любимата си вълна непреклонно, но без съмнение, по свой собствен начин.

 

Много се радвам, че мога да споделя едно от любимите ми парчета в албума.

„The Misanthrope“:

“Exitium” ще бъде издаден на 1-ви ноември под формата на винил чрез лейбъла Sanit Mils Records и под формата на CD чрез Metal Throne Records Store.

Албумът е записан през есента на 2018-та година в Dimon’s Studios , Атина.
Смесването и мастърингът са осъществени от Dimitris “Dimon’s Night” Sakkas, който също така записва и барабаните в албума.

 

Съдържание на албума:

  1. Birth of Tragedy (07:56)
  2. The Misanthrope (08:27)
  3. Time (a Cold Shadow of Death) (06:31)
  4. Exitium (10:57)

Обща продължителност: 33:51

 

 

Линк за предварителна поръчка:
https://bit.ly/2mszRz4

 

Полезни връзки :

FACEBOOK : https://www.facebook.com/HORblackmetal

Официална страница на лейбъла: https://sanitmilsrecords.com

 

Сподели статията :
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.