THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Ревю на „7“, първият демо запис на SVRM

Ревю на  „7“, първият демо запис на  SVRM

Албум: 7.
Дата на издаване: оригиналната дата е 12-ти май , 2015-та година, версията на винил е от 31-ви януари 2020-та и се разпространява от Dawnbreed Records в лимитиран брой.
Артист: SVRM.
Версия: 12″ винил.

За мен винаги е чест, когато някой поиска мнението ми за даден  музикален албум.
В този случай да бъда помолена да напиша ревю за един от любимите си изпълнители- хах, предполагам, че знаете колко близо до сърдечен удар е това.
SVRM e един от наистина силните проекти , когато става дума за украинската блек метъл сцена (не съм сигурна, че има слаби артисти, принадлежащи към нея) , като съвсем наскоро дори издаде новото си EP, „Занепад“.
Интересното е, че няма да говоря за него, а за съвсем първоначалния дебют.
В интерес на истината, това е албумът, който преди време ме запозна с артиста и да го получа в пощата си години по-късно с такъв повод … е прекрасно чувство.
Сергій Ткаченко още от самото начало работи като по учебник над музиката си.
Макар и да е сравнително млад проект , само на около 5 години, звученето на SVRM  далеч не говори за неопитност, а представя добре систематизирания хаос на музиканта във вид, който да впечатли със  своята атмосфера и точност.
Демото „7“, разбира се, не се характеризира с такова качество, на каквото се радват по-нататъшните му записи, но е отличен атмосферичен блек метъл пример. Самата суровост на записа още в самото начало ме впечатли и грабна навремето, както и сега , когато си припомням звученето му.
Тогава, както и сега, откривам много допирни точки с  швейцарските ветерани в жанра Paysage D’Hiver, руснаците Сивый Яр и разбира се, с украински великани като Drudkh, Ygg,Ніч, Severoth, Chernomor, Burshtyn и  др.
Ако си спомняте суровите демо записи, разпространявани преди години на касетки, „7“ оставя точно подобно усещане, с гарантирано естетическо удовлетворение.
Изпитвам истинска носталгия , докато чувам лекото пращене на виниления звук.
Всяка нота е премерена, всичко е съчетано с вкус и гарнирано с интелигентност.
В творбата можем да чуем текстовете на руските поети Велими́р Хле́бников и Алексей Елисеевич Кручёных . В песента Mir се изпълнява интерпретация на елементи от поемата му „Из мешка…“ от 1908-ма година, докато в „Отчаяние“ се ползваа текстът на Алексей Елисеевич Кручёных от „Отчаяние“ , написана през 1913-та година.
Тази внедрена интелигентност, съчетана със сериозните музикални умения и нюх на Сергій , студената атмосфера и сурови вокали, с динамични атмосферични линии… просто обсебва и поглъща изцяло.
Затваряш очи. Слушаш. Усещаш.
Нищо друго не съществува.
Обложката на прегледаната версия , дело на Kjetil Karlsen , съвсем точно се вписва в това, което се случва в душата на човек, когато се впусне в преживяването „7“.
Изчезваш, губиш се, потапяш се някъде другаде.

Повече за албума няма да пиша, можете да го чуете ето тук : https://svrm.bandcamp.com/album/7.

 

Оценка : 10/10 ????????????????????????????????????????

 

 

 

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/Svrm-407478693053139/

https://svrm.bandcamp.com

https://www.dawnbreed.com/nl/index.php?route=product/product&product_id=1815

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.