Ревю на “7”, първият демо запис на SVRM

Албум: 7.
Дата на издаване: оригиналната дата е 12-ти май , 2015-та година, версията на винил е от 31-ви януари 2020-та и се разпространява от Dawnbreed Records в лимитиран брой.
Артист: SVRM.
Версия: 12″ винил.

За мен винаги е чест, когато някой поиска мнението ми за даден  музикален албум.
В този случай да бъда помолена да напиша ревю за един от любимите си изпълнители- хах, предполагам, че знаете колко близо до сърдечен удар е това.
SVRM e един от наистина силните проекти , когато става дума за украинската блек метъл сцена (не съм сигурна, че има слаби артисти, принадлежащи към нея) , като съвсем наскоро дори издаде новото си EP, “Занепад”.
Интересното е, че няма да говоря за него, а за съвсем първоначалния дебют.
В интерес на истината, това е албумът, който преди време ме запозна с артиста и да го получа в пощата си години по-късно с такъв повод … е прекрасно чувство.
Сергій Ткаченко още от самото начало работи като по учебник над музиката си.
Макар и да е сравнително млад проект , само на около 5 години, звученето на SVRM  далеч не говори за неопитност, а представя добре систематизирания хаос на музиканта във вид, който да впечатли със  своята атмосфера и точност.
Демото “7”, разбира се, не се характеризира с такова качество, на каквото се радват по-нататъшните му записи, но е отличен атмосферичен блек метъл пример. Самата суровост на записа още в самото начало ме впечатли и грабна навремето, както и сега , когато си припомням звученето му.
Тогава, както и сега, откривам много допирни точки с  швейцарските ветерани в жанра Paysage D’Hiver, руснаците Сивый Яр и разбира се, с украински великани като Drudkh, Ygg,Ніч, Severoth, Chernomor, Burshtyn и  др.
Ако си спомняте суровите демо записи, разпространявани преди години на касетки, “7” оставя точно подобно усещане, с гарантирано естетическо удовлетворение.
Изпитвам истинска носталгия , докато чувам лекото пращене на виниления звук.
Всяка нота е премерена, всичко е съчетано с вкус и гарнирано с интелигентност.
В творбата можем да чуем текстовете на руските поети Велими́р Хле́бников и Алексей Елисеевич Кручёных . В песента Mir се изпълнява интерпретация на елементи от поемата му “Из мешка…” от 1908-ма година, докато в “Отчаяние” се ползваа текстът на Алексей Елисеевич Кручёных от “Отчаяние” , написана през 1913-та година.
Тази внедрена интелигентност, съчетана със сериозните музикални умения и нюх на Сергій , студената атмосфера и сурови вокали, с динамични атмосферични линии… просто обсебва и поглъща изцяло.
Затваряш очи. Слушаш. Усещаш.
Нищо друго не съществува.
Обложката на прегледаната версия , дело на Kjetil Karlsen , съвсем точно се вписва в това, което се случва в душата на човек, когато се впусне в преживяването “7”.
Изчезваш, губиш се, потапяш се някъде другаде.

Повече за албума няма да пиша, можете да го чуете ето тук : https://svrm.bandcamp.com/album/7.

 

Оценка : 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

 

 

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/Svrm-407478693053139/

https://svrm.bandcamp.com

https://www.dawnbreed.com/nl/index.php?route=product/product&product_id=1815

Сподели статията :
  • 75
  •  
  •  
  • 16
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *