THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Клада : „False Gnosis“

Клада : „False Gnosis“
BG1 от 2

Наблюдава се известен възход сред  българската ъндъргаунд сцена през последните няколко години и новата музика, зародена из родните ширини навлиза все по-силно в полезрението на блек метъл феновете у нас и по света. Новата ера изглежда си проправя път след настъпилото затишие  и в бъдеще можем да очакваме много нови изненади както от вече добре познати групи, така и от съвсем свежи и не по-малко завладяващи проекти.

Клада е сред любимите и оригинални имена в родната сцена, като групата бързо успя да грабне феновете със своята отдаденост към жанра, интересните си текстове вдъхновени от Толкин и окултното, с режещия си звук и опасни, раздиращи пространството вокали.

„False Gnosis“ е предстоящият втори дългосвирещ албум на Клада и ще излезе съвсем скоро, на 2-ри декември, като промоционалният концерт в негова чест ще се състои на 4-ти декември (неделя) в столичния клуб Mixtape 5 (вижте събитието тук).

Заглавието съдържа шест парчета изригващ блек метъл, просветляващ със своите екзистенциални и философски теми. По-зрял откъм замисъл, изпълнение и продукция, албумът доставя малко над 30 минути висококачествена лавина от студени китари, пулсиращи ритми и запомнящи се мелодии, провокиращи въображението.

Във всяко една от песните в албума се отличават оригинална композиция и зверска енергия, акцентирана от атмосферични моменти, пренасящи те на съвсем друго място от тук и сега.
Носещи старошколското в себе си, но и с щипка свежи идеи, Клада предават своето послание чрез красив и ледено студен химн, носещ чувство на спокойствие и възвишеност, на проникновеност и на моменти – нихилизъм и смирено отчаяние при осъзнаването на суровата действителност.

„Open your eyes and see through the veil
Past and future are mere illusions
Your hopes are only distractions
Life is nothing but a dream passing fast
Until death claims you
In surrender and sensitivity one will attain
Transcend and rise above the rotting corpse of a dying god“

 

Още с интрото в първото парче   „Onset of Winter“ и последвалите зверски изблици, става ясно какво може да се очаква в заглавието – вледеняващ класически звук със запомнящ се ритъм, с полъха на старата и по-новата школа норвежки блек метъл, едновременно вписващ се сред имена като Darkthrone и Darvaza.

Темповете в албума варират, като разнообразието на звука се усеща във всяко от парчетата, предоставяйки на слушателя интересено за проследяване музикално произведение, което убедена съм,  изпълнено на живо ще бъде заредено с още по-натежала и обсебваща енергия.

„False Gnosis“ е блек метъл албум, изтъкан от  екзистенциални текстове, апетитен дисторшън, яростни вокали и премазващи барабани, пулсиращи в разнообразен ритъм. Носеща част от норвежката стара школа и онзи добре познат мразовит оттенък, българската блек метъл стихия Клада атакува пространството безкомпромисно със своя горящ пламък и масивни послания.

„As we bring the night closer
It`s far easier to be cruel
Erosion of the mind
Seems to be enough to make us blind
A tale of marred souls
Fallen down“

 

 

Към момента свободни за слушане са три  от парчетата в албума, можете да ги чуете по-долу.

Последвайте бандата: https://linktr.ee/kladaband

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.