РЕВЮ| FORMICARIUS : RENDING THE VEIL OF FLESH

РЕВЮ| FORMICARIUS : RENDING THE VEIL OF FLESH

Забелязах великобританците Formicarius съвсем случайно.
Хубава юнска среща това лято.
Имах щастието да чуя парчетата от “Black Mass Ritual” , дебютното заглавие на групата.
Разбрах с огромно удоволствие, че им предстои нов албум, като съвсем малко по-късно същия месец излезе и премиерна песен от него.
Парчето “Early Will I Seek Thee” ми допадна и почти моментално го публикувах в страниците на The Void .
Малко след това се оказа, че съм получила албума в пощата си преди почти месец, а още не съм му обърнала необходимото внимание…

 

Formicarius са едно от нашумелите имена в британската блек метъл сцена към момента.
Сравнително нова група , започнала музикалната си кариера през 2014-та година в Лондон, те бързо се превръщат в разпознаваем източник на тежък звук и мрачна лирика.
Издават първия си сингъл през 2015-та година – “Lake of the Dead”, а две години по-късно издават и дебютния си албум , “Black Mass Ritual”.
След адските пламъци, разбудени от дебютния ритуал, Formicarius се завръщат за още.
През годините работа върху новото заглавие, великобританците дълбаят навътре в мрака, търсейки вдъхновение сред най-тъмните исторически събития и кървави легенди.
Заставайки срещу лицемерието на онези, които смятат себе си за най-благочестиви и праведни,  те идват , за да разкъсат с пълна сила заблудите на материалното и плътта.

Второто дългосвирещо заглавие на групата, “Rending The Veil Of Flesh” , разкрива тъмната страна на християнството, разказана през очите на демоничната сила Formicarius .
За да подчертаят още повече мрака в своята музика, Formicarius привличат още няколко тъмни поклонници в това си начинание.
Допълнителните вокали в песента  ‘Early Will I Seek Thee’ са дело на Sakis Tolis (Rotting Christ) , а цигулката е изпълнена от Nicholas Mille (Aklash).
Kevin Paradis (Benighted), от своя страна, кара барабаните да звучат като  машини по време на целия албум.
Като включим и фактът, че Formicarius се обръщат към Parlour Studios (Dimmu Borgir, Samael, Venomous Concept и др.) за финалните смесване и мастъринг на албума, нещата изглеждат още по-обещаващи.

 

“Rending The Veil Of Flesh”, предстои да излезе на 13-ти септември тази година чрез лейбъла SCHWARZDORN PRODUCTION.
Ще бъде наличен в дигитален формат, като  ще се разпространява и на CD, винил и аудиокасета.

 

Съдържанието на албума, с обща продължителност около 45 минути:

1. Beyond the Veil of Flesh 03:40
2. Dieu Et Mon Droit 05:32
3. Within the Depths 03:41
4. Early Will I Seek Thee 05:57
5. Inherit Our Sickness 05:01
6. The Fourth Horseman 04:00
7. Stalker Among the Stars 04:58
8. Crimson Plague 04:02
9. O Dread Impaler 06:42

 

Интрото “Beyond the Veil of Flesh” съчетава няколко вокални стила, изпълнени от вокалистите в групата – Lord Saunders и Hægtesse. Песента е динамична и бърза, напомняща ми силно  на ранната работа на Cradle of Filth. Китарното соло в тази песен е елемент, който преповторих няколко пъти без капка срам. Солото, в съчетание с ударните на Kevin Paradis , в добавка с два вокала, извадени като от учебник… създават ритуал!
В случая, въвеждащ ритуал към “Dieu Et Mon Droit”(“Бог и моята праведност”).
В тази песен атмосферата става една идея по-симфонична и ясна, не без съдействието на мелодичните елементи и  потайните дамски вокали на Morath, включени в припева.
След нея, “Within the Depths” задълбава в същността на албума с агресия и мощ , директно от сърцето на Formicarius.
“Early Will I Seek Thee” започва с инвокациите на Sakis Tolis и с помощта на пълния арсенал от инструменти (тук осезаемо се намесват и клавирните на Morath), песента се разгръща в систематизирана и в същото време дива колаборация, с огромно влияние на Rotting Christ (Толис обсебва).
Чист пърформанс с отлични вокали и инструментална техника .
“Inherit Our Sickness” затвърждава уменията на музикантите , показани до момента.
Отново мога да се порадвам на нечовешкото соло на Nazarkardeh и заигравката му с клавирите на Morath.
Интересно и запленяващо е , когато чуеш подобно нещо.
“The Fourth Horseman” е кулминацията на албума.
Мрак, сурова злоба. Ето тук вече се усеща изцяло духа на Formicarius, като клавирите отново са ключов елемент при съчетанието на китара и барабани, действат като сплав.
В “Stalker Among the Stars” атмосферата е отново по-симфонична , с интересен аранжимент.
В “Crimson Plague” най-накрая имам удоволствието да чуя мощно тремоло още в самото начало на песента. Китарите са особено силна част в състава на Formicarius , както в живи изпълнения, така и на запис. Силно изразеното дисторшън тремоло , което по принцип е символична част от блек метъл жанра и обожавам да чувам, тук присъства по много красив начин.
Не е нещо оригинално и ново, но винаги работи и вдъхва особена студенина в произведенията .
Последната песен от албума, “O Dread Impaler”, е финален ритуален завършек на цялото пътуване “Beyond the Veil of Flesh “.
Най-дългата песен от албума, представляваща силно аутро с демонстрирани умения.

Още с песента ‘Early Will I Seek Thee’, премиерната песен, която чух първоначално, си проличава новосъбраната увереност и сила на Formicarius . Целият събран опит покрай колаборациите на живо с банди като Hate, Hecate Enthroned, Noctem и Negura Bunget, както и от успеха на дебютния албум “Black Mass Ritual” , изглежда си казва думата в “Rending The Veil Of Flesh”.
Албумът е няколко стъпки напред за групата откъм доста параметри, но ми липсва онази първичност , типичната сурова и неподправена блек метъл сила, която в интерес на истината успях да чуя в “Black Mass Ritual” и която привлече вниманието ми към групата в самото начало.

С “Rending The Veil Of Flesh” групата продължава да гради творчеството си , макар и в различна от първоначалната си  посока,  и впечатлява с добрата си техника и  по-задълбочени тесктове.
Подборът на гост-музиканти в албума също е  добре аранжиран и изпълнен.
Kevin Paradis свири като у дома си, безспорно добре.
Към момента Formicarius не разполагат с барабанист сред основните редици на бандата и смятам, че с него направиха наистина качествен избор за записите.
Албумът е добро, не съвсем очаквано продължение на “Black Mass Ritual”, но въпреки това, все така съчетаващо в себе си мрачните дълбини на съзнанието на великобританците.

 

Любимо парче от албума: | Crimson Plague |

 

 

Албумът е подходящ за фенове на : Emperor | Cradle Of Filth (най-вече) | Dimmu Borgir | Immortal .

 

Състав на Formicarius в “Rending The Veil Of Flesh” :

Lord Saunders – вокали /китара
Nazarkardeh – водеща китара
Hægtesse – бас/вокали
Morath -клавирни
В този албум барабаните са изпълнени от Kevin Paradis (Benighted)
Гост музиканти – Sakis Tolis (Rotting Christ) и Nicholas Miller (Aklash)

 

 

Линк за поръчка на албума (CD, винил, аудиокасета):

www.shop.schwarzdorn.de

 

 

Песента  “Early Will I Seek Thee”:

Сподели статията 🤘🏻
  • 153
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •