THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Dominia: The Withering Of The Rose (2020)

Dominia: The Withering Of The Rose (2020)
BG1 от 2

В ранните си ученически години обожавах да слушам музиката на Saturnus, My Dying Bride, Tristania, Paradise Lost, Katatonia, Shape of Despair, Tiamat и много други изпълнители от готик и дуум метъл жанровете.
С годините сякаш надраснах значително тези настроения и се насочих остро към по-различните атмосферични и блек метъл течения.
Драматичността и понякога твърде романтичната насоченост на готик метъл и дуум лириките някак ме накара да се отдръпна и да потърся други вдъхновения от даден момент нататък.
Има си време за всичко в този живот , както се казва.
Въпреки това, нещо в мен трепна в момента, в който видях албум на Dominia в пощенската кутия на The Void.
Заедно с новините за новия албум на My Dying Bride преди коледните празници , това беше пореден знак, че може би е време отново да послушам нещо меланхолично, романтично и да се отдам на малко по-различни усещания.

Dominia са руска мелодет/готик метъл банда , активна от 1999-та година, първончално под името Tentamentum (до 2001-ва).
Съоснователи и до момента неотменна част от бандата са вокалистът , басист и китарист Антон Роса (God Eat God, Voices of Grief, ex-Tentamentum, The Nameless Cult) и Денис Сухарев (ex-Tentamentum, The Nameless Cult, ex-Зломрак) , който поема ритъм китарите и беквокалите.
През 2017-та година , след множество промени в състава, към семейството на Dominia се присъединява барабанистът Олег „Papa“ Филистович (Voices of Grief), а две години по-късно и невероятният цигулар Михаил Морозкин.
Четиримата представляват и настоящия състав на Dominia, работил по последното , пето дългосвирещо заглавие на бандата, „The Withering of the Rose“, което предстои да бъде издадено на 20-ти януари тази година чрез лейбъла Morning Star Heathens Music Group.

 

Съдържание на албума:

1. I Want to Forget 07:28
2. My Flesh and the Sacred River 05:36
3. Suprema 07:03
4. The Light of the Black Sun 06:01
5. Entombed in Grief 05:46
6. The Elephant Man 07:48
7. Nomoreus 07:10
8. The Withering of the Roses 06:58
9. The Night and the Dark Room 09:06
10. The Song that You Don’t Like 05:36

 

 

Мелодичността на „I want to forget“ ми напомня донякъде за работата на Cradle of Filth и песента им „Nymphetamine“. Китарните рифове и тежестта на барабаните се съчетават приказно с цигулката и предоставят на слушателя незабравимо изживяване, красива и леко мистериозна прелюдия към второто парче от албума , „My Flesh And The Sacred River“.
В него редуващите се изчистени и тежки дет вокали на Антон сътворяват магия със сетивата,в допълнение с нежната цигулка и тежък инструментал. Красива игра между нежност и сила.
„Suprema“е силно емоционално заредена песен, напомняща като атмосфера на парчетата на Katatonia от любимия ми техен албум „Viva Emptiness“, с разбира се, много отличителни нюанси , като красивата китарна работа и нажеженото вокално изпълнение , които оформят идентичността на бандата още от самото начало.
В останалите 7 песни от албума присъстват толкова много препратки към различни стилове и емоции, че целият албум накрая ми се струва като цяла картина , рисувана със смесена техника и няколко слоя различни текстури, като крайният резултат повече от очевидно е интригуващ.
В седмата песен от албума, „Nomoreus“, например, чувам ритуални напеви, изчистени дуум вокали и блек метъл зов, придружени от смазващ , плавен тежък инструментал, който в края на парчето е придружен от акомпанимента на цигулка. Красота.
Всяка песен носи собствена емоция и настроение, различно послание и набляга на различни елементи , като нито един от тях не остава пренебрегнат в албума.

„The Withering Of The Rose“ е истинско изкуство – емоционално зареден и динамичен албум, изпипан до съвършенство и готов да отнесе слушателя в собствената си еерична атмосфера , още след първата изсвирена нота.

Любима песен от албума : „Nomoreus“

 

Тук може да чуете премиерния сингъл от албума, „Suprema“:


DOMINIA FACEBOOK

 

 

English version on page 2 .

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.