THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Voidfire : Ogień Pustki (2020)

Voidfire : Ogień Pustki (2020)
BG1 от 2

Voidfire е основана първоначално като инструментален проект от Jakub Maciej Zdzienicki през февруари 2018-та година. Малко по-късно , през лятото същата година, барабанистът Łukasz ‘Icanraz’ Sarnacki (Devilish Impressions, Corruption, Abused Majesty, Christ Agony и др.) се присъединява .
Двамата решават , че е време Voidfire да бъде нещо повече от инструментален проект.
Jakub Lisicki, страхотен текстописец, заедно с вокалистът Krzysztof ‘Virian’ Sobczak (Lilla Veneda) се присъединяват към дуото през 2019-та година и заедно започват работа по дебютния си дългосвирещ албум, ‘Ogień Pustki’, който се очаква да бъде издаден на 28-ми февруари тази година.

 

Ogień Pustki“ е от албумите, които ми е много интересно да изслушам от край до край.
Мелодичен блек с мощни бластове, екстремни тежки вокали и ритъм, носещ уникална атмосфера на творбата.
В „Bladość“ се забелязват пост-рок елементи , част от точно придаващия специфичен оттенък на албума, ритъм. Интересно парче, което те кара да се замислиш върху музиката, която слушаш и нейната принадлежност.
„Światło-Cierń“ вече навлиза в същинската атмосфера на албума – атмосферично блек метъл парче с пронизващи вокали и режещ инструментал. Няма и спомен от пост-рок елементите от предната песен.
Тук вече бластовете са тотално достигнали капацитета си, рифовете чупят тремолото, а вокалите изригват със своята ярост.
Следващото парче, „-„ , започва с много ефирно китарно соло, преминаващо плавно в тежък, бавен и методичен инструментал. Бласт бийтовете в тази песен още от самото начало правят много добро впечатление. Идеята за редуване на чисти вокали и тежки такива , също е много добра и в комбинацията с инструментала, създава истински атмосферична картина.
„Kwiat Pustki“ („Цвете на празнотата“) е много мощно заглавие от албума.
Зверските вокали , заедно с полуделите китари и нечовешките барабани… те карат да настръхнеш.
Силен емоционален заряд, комбиниран с ритмични атмосферични мелодии, като заключителният инструментал в песента, например.
Последвалата песен, „Sztorm“, започва с лек инструментал, внезапно избухващ в душевна вихрушка от озверяла свирепост. Този момент не ми хареса, ако трябва да съм честна, защото слушалките ми са доста мощни… и подобен елемент не е много приятен за ухото. Но такива са и бурите – идват внезапно и без да ги предвидиш, като след отминалата изненада, започваш всъщност да харесваш бурята и да и се наслаждаваш.
„Ogień Pustki“ е финалната песен в албума.
Шепнейки, гласовете разказват история, преминаваща след дълга увертюра в по-тежка атмосфера, която със своята тежест всъщност придава много красива завършеност на албума в последните минути.
В края на песента , освен жестоките бласт бийтове, можем да чуем и невероятно китарно рок соло, което показва уменията на музикантите и желанието им да експериментират със своето звучене.

 

Още с обложката, дело на Zdzisław Beksiński , бандата показва усет към изкуството.
Албумът е приятна атмосферична , мелодична и в същото време, много сурова история , написана от истински майстори на заигравките със звука.
Всеки един от музикантите доказва своите умения в жанра със замах и резултатът е един наистина добър албум, стойностна извадка от полската блек метъл сцена.

 

Score: 8.8/10 ????

Любими парчета от албума: „-“ и  „Kwiat Pustki“

 

 

Песни от албума, свободни за слушане към момента :

 

 

Полезни връзки :

FACEBOOK: https://www.facebook.com/VoidfireBM/
SOUNDCLOUD : https://soundcloud.com/user-196371258
BANDCAMP: https://voidfire.bandcamp.com/album/ogie-pustki

 

 

ENGLISH VERSION ON PAGE 2 ->

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.