The Moon and the Nightspirit : Aether (2020)

Да си сред пионерите в даден жанр е голямо предизвикателство.
Такава е и сутиацията с творчеството на Ágnes Tóth и Mihály Szabó, които от 2003-та година насам радват ухото на почитателите на фолклорни ритми в интересни съчетания и загадъчност под името The Moon and the Nightspirit.
След седемнадесет години на сцена , много участия и шест дългосвирещи албума, оставили отпечатък след себе си, унгарското дуо се завръща с обновена енергия , готово да разкрие съвсем нов свят чрез седмото си дългосвирещо заглавие, озаглавено “Aether”.

Албумът е 40-минутна главозамайваща приказка, включваща седем красиви ритуала, изпълнени с много страст и внимание към детайлите.
С въвеждащата заглавна песен, “Aether” , сме призовани изцяло да оставим всичко познато до момента и частичка по частичка да разградим съзнанието и цялото си същество в Абсолюта. Ритуална песен, в която мъжкото и женското начало са едно цяло и в синхрон поемат по пътя на собственото си извисяване.
Почитта на членовете на The Moon and The Nightspirit към монголските фолклорни инструменти е всеизвестна и винаги е била малко или много съпътстваща творчеството им, но специално в следващата песен, “KAPUTLAN KAPUKON ÁT”, забелязах веднага един много интересен и уникален по своему монголски инструмент, изпълняван от малцина към момента – монголската хармоника Tumur Khuur, използвана и в много традиционни естонски произведения. Инструментът ми направи впечатление още в “Metanoia”, където също бе представен подобаващо.
Беше истинско удоволствие да чуя изкривеният звук на Tumur Khuur и тук , съчетан така умело с останалата част от музиката и вокалите в песента, съпътствайки ни и по-нататък в албума.
Това е и интересното в творчеството на унгарското дуо – винаги си намираш по някой интересен елемент, в който да се вгледаш, който да те впечатли и за който да ти се прииска да разкажеш.
Още с първите две песни от албума, изпълнени на традиционния за групата унгарски език, се потапям в завладяваща ритуална атмосфера, която говори силно и извиква безброй картини и светлини.

Продължавайки напред с обаятелното заглавие , осъзнавам колко разлики мога да открия между досегашното творчество на групата и Aether.
Залагайки в миналото предимно на нежните дамски вокали, този път в творчеството на The Moon and The Nightspirit можем наравно да се възхитим и на по-груби и мъжeствени елементи , които добавят специфичен нюанс на общото излъчване на албума – мощен и ярък призив към душата на слушателя.

Традиционни фолклорни инструменти, нежни дамски вокали и гръмки мъжки песнопения и реч, осъществяващи свой възвишен ритуал, разбиващ на парчета реалността, водейки ни към отвъдни измерения, изпълнени с музика и мистицизъм.
Албум, който без съмнение има за цел да извиси душите ни далеч над това, което познаваме и да ни доближи все по-близо до Необозримото, към което принадлежим, към нашата вътрешна красота и сила, към нашата Вселена, към вечността…
“Aether” е врата към чистата енергия, към неподправената същност.
Съпреживейте го.

Оценка : 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Любима песен от албума: “Égi Messzeségek”  (Celestial Distances)

 

За момента мога да споделя с вас едно от парчетата в албума, “Kaputlan Kapukon Át”:

 

 

Предварителните поръчки на “Aether” са стартирани ТУК, като официално албумът ще излезе на 19-ти юни тази година чрез лейбъла Prophecy Productions.

 

 

Полезни връзки:

Bandwebsite
Facebook
Bandcamp
Spotify

 

Сподели статията :
  • 89
  •  
  •  
  • 14
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *