THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

The Moon and the Nightspirit : Aether (2020)

The Moon and the Nightspirit : Aether (2020)

Да си сред пионерите в даден жанр е голямо предизвикателство.
Такава е и сутиацията с творчеството на Ágnes Tóth и Mihály Szabó, които от 2003-та година насам радват ухото на почитателите на фолклорни ритми в интересни съчетания и загадъчност под името The Moon and the Nightspirit.
След седемнадесет години на сцена , много участия и шест дългосвирещи албума, оставили отпечатък след себе си, унгарското дуо се завръща с обновена енергия , готово да разкрие съвсем нов свят чрез седмото си дългосвирещо заглавие, озаглавено „Aether“.

Албумът е 40-минутна главозамайваща приказка, включваща седем красиви ритуала, изпълнени с много страст и внимание към детайлите.
С въвеждащата заглавна песен, „Aether“ , сме призовани изцяло да оставим всичко познато до момента и частичка по частичка да разградим съзнанието и цялото си същество в Абсолюта. Ритуална песен, в която мъжкото и женското начало са едно цяло и в синхрон поемат по пътя на собственото си извисяване.
Почитта на членовете на The Moon and The Nightspirit към монголските фолклорни инструменти е всеизвестна и винаги е била малко или много съпътстваща творчеството им, но специално в следващата песен, „KAPUTLAN KAPUKON ÁT“, забелязах веднага един много интересен и уникален по своему монголски инструмент, изпълняван от малцина към момента – монголската хармоника Tumur Khuur, използвана и в много традиционни естонски произведения. Инструментът ми направи впечатление още в „Metanoia“, където също бе представен подобаващо.
Беше истинско удоволствие да чуя изкривеният звук на Tumur Khuur и тук , съчетан така умело с останалата част от музиката и вокалите в песента, съпътствайки ни и по-нататък в албума.
Това е и интересното в творчеството на унгарското дуо – винаги си намираш по някой интересен елемент, в който да се вгледаш, който да те впечатли и за който да ти се прииска да разкажеш.
Още с първите две песни от албума, изпълнени на традиционния за групата унгарски език, се потапям в завладяваща ритуална атмосфера, която говори силно и извиква безброй картини и светлини.

Продължавайки напред с обаятелното заглавие , осъзнавам колко разлики мога да открия между досегашното творчество на групата и Aether.
Залагайки в миналото предимно на нежните дамски вокали, този път в творчеството на The Moon and The Nightspirit можем наравно да се възхитим и на по-груби и мъжeствени елементи , които добавят специфичен нюанс на общото излъчване на албума – мощен и ярък призив към душата на слушателя.

Традиционни фолклорни инструменти, нежни дамски вокали и гръмки мъжки песнопения и реч, осъществяващи свой възвишен ритуал, разбиващ на парчета реалността, водейки ни към отвъдни измерения, изпълнени с музика и мистицизъм.
Албум, който без съмнение има за цел да извиси душите ни далеч над това, което познаваме и да ни доближи все по-близо до Необозримото, към което принадлежим, към нашата вътрешна красота и сила, към нашата Вселена, към вечността…
„Aether“ е врата към чистата енергия, към неподправената същност.
Съпреживейте го.

Оценка : 10/10 ????????????????????????????????????????
Любима песен от албума: „Égi Messzeségek“  (Celestial Distances)

 

За момента мога да споделя с вас едно от парчетата в албума, „Kaputlan Kapukon Át“:

 

 

Предварителните поръчки на „Aether“ са стартирани ТУК, като официално албумът ще излезе на 19-ти юни тази година чрез лейбъла Prophecy Productions.

 

 

Полезни връзки:

Bandwebsite
Facebook
Bandcamp
Spotify

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.