THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Decoherence : Unitarity (2020)

Decoherence : Unitarity (2020)

Великобританският блек метъл не е нещо, което да се отличава с особена яркост тези дни, макар и да има скъпоценни камъчета в короната си, които да са ни накарали поне веднъж да се прехласнем и да направим опит да опознаем сцената по-добре.
Едно от тях несъмнено е блек метъл триото Decoherence, което от 2016-та година насам концентрира силите си върху експресията на космологичното унищожение, звездните ужаси и космическото пространство като цяло.
Decoherence създава вселени чрез мелодия, малки пътешествия във времето и пространството от които неизменно изпадаш в безтегловност и отнасяш ума си на друго място.
Още с дебютния си сингъл през април 2019-та година,носещ името „Embedded Observer“, бандата показва желанието си за експериментално поднасяне на музиката и сякаш преливането ѝ в една тъмна и необятна материя.
Дебютното заглавие на бандата, „Ekpyrosis“, излезе в края на ноември 2019-та и още тогава ме впечатлиха космическата тематика и звучене , напомнящи ми силно музиката на Blut Aus Nord, Spektr, Darkspace и други подобни впечатляващи имена в жанра.
Затова и не е тайна , изключително се зарадвах, когато преди няколко седмици получих възможността да изслушам целия втори дългосвирещ албум на групата и да се потопя във всяко едно от отделните му измерения.

„Unitarity“ съдържа шест композиции и е с обща продължителност около 45 минути.
Мислех си , че единствено от Blut Aus Nord могат да ме побият тръпки по този специфичен космически и дълбинен начин, но определено съм грешала.
Още с първите секунди на албума се потапям в абсолютна бездна, изпълнена със звукова вълна от ритмични китари и синтезатори, които обгръщат съзнанието ми в красив мрак и необятност.
Със започването на   „Final Boundary State“ се усеща силна вълна от космически хаос , примесена с вокалите на Tahazu, които се реят в пространството, въвеждайки слушателя в красиво състояние на транс.
Космическият шум, отнасящите електронни звукови манипулации и ефектите са акцентирани във всяка една от песните, в завладяващо съчетание с останалите инструменти.
Песните в албума са композирани в различен темп и настроение, вариаращо от чист космически хаос и декохерентност до далеч по- многопластови и динамични атмосферични мелодии („Metastable Phase Transition“), като всяка една от тях носи усещането за необятното пространство, замислено от творците.
В квантовата физика унитарността е условието, че еволюцията във времето на квантово състояние съгласно уравнението на Шрьодингер е математически представена от единен оператор. Обикновено това се приема като аксиома или основен постулат на квантовата механика, докато обобщенията или отклоненията от единството са част от спекулациите за теории, които могат да надхвърлят квантовата механика. Подобна неразделима връзка е всяко неравенство, което следва от унитарността на оператора на еволюцията, т.е. от твърдението, че еволюцията на времето запазва вътрешните продукти в Хилбертовото пространство.
Именно това илюстрира и албумът – космическа единност, космическа цялост , съдържаща в себе си целия хаос и безтегловност на космическото пространство, носещи усещане за сюрреализъм и пропадане в дълбочините на междупланетните бездни.

За пореден път , групата и космическите ѝ композиции ми напомниха за тълкуването на Еверет за многото светове, формулирано през 1956 г., според което се твърди , че всички възможности, описани от квантовата теория, възникват едновременно в мултивселената, съставена предимно от независими паралелни вселени и за теорията на квантовата декохерентност, според която тези „паралелни вселени“ никога няма да бъдат достъпни за нас.
Е, благодарение на Decoherence…това пътуване през различни вселени е напълно възможно и може да бъде усетено от всеки, който има смелостта да отвори съзнанието си достатъчно, за да чуе нещо, което не принадлежи съвсем на този свят.

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

Любима песен  от албума: „Metastable Phase Transition“

„Unitarity“ ще бъде издаден официално утре чрез калифорнийския лейбъл Sentient Ruin Laboratories.
Повече за физическите носители можете да научите ТУК.

 

От албума към момента за свободно слушане са налични две парчета.

 

„Torsion Formed“:

 

„Remnants“:

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.