THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Bleak Revelation : Collapse (2020)

Bleak Revelation : Collapse (2020)

Bleak Revelation е  родна екстремна метъл  група, създадена  в столицата ни през 2011-та година,  с членове басистът и вокалист Антон Андонов (Hellrider, ex-Fragments of Existence), китаристът Александър Димитров (ex-Nightmare) и барабанистът Христо Петров.
След някои промени в състава си , през 2013-та година групата успява да издаде своето дебютно едноименно репетиционно демо, разпространено в силно лимитиран брой копия, в състав Антон Андонов (бас и тежки вокали) , Александър Димитров (китари) , Константин Захариев (ритъм китари и чисти вокали) и барабанистът Георги Богданов, който към момента е сред основните членове на Клада, друга родна метъл банда.
Година след  суровия си  дебют , Bleak Revelation, вече под формата на трио,  издават самостоятелно сингъла „Defied By Clouds“ от дебютното си  демо, но този път професионално записан в студиата Gate 32 Studios и  HH Studios, представяйки на феновете на бандата запленяваща дуум/дет метъл творба под формата на една нова и изключително силна продукция , изпълнена с интересни композиционни елементи и нюанси, които определят стила на бандата занапред.
През 2015-та година на бял свят излиза дебютният албум на бандата, „Afflictive Seclusion“, който включва както старите, така и четири изцяло нови парчета. Характеризирайки се с пъстрота от стилови препратки – от блек метъл до дет метъл, готик и дуум, албумът е композиран по интересен начин, включващ различни вокални техники и обезумели рифове, разпръскващи влиянието на Bleak Revelation върху сетивата на слушателя.

Освен с усилена студийна работа през годините ,  групата успява да се отчете и с множество концерти, като си партнира с банди като BATUSHKA,  HISTORIAN , NEGURA BUNGET, GRIMEGOD, DISTORTED REALITY, EUFOBIA, GRIMAZE, SHAMBLESS и др.

 

Пет години след силния си дебют, групата се завръща с втория си дългосвирещ албум, „Collapse“, който предстои да бъде издаден на 22-ри септември тази година, като по създаването му  работят Александър Димитров (китари) , Мартин Бъчваров (китари) , Антон Андонов (бас, вокали) и Георги Богданов (ударни). Обработката на албума (запис, смесване и мастериране) е дело на Иво Иванов (Mrdr Sound Studio) и Максим Горанов (Max Sound Studio), а обложката е творба на Val Volegna (12KO).

 

Антон Андонов (бас и вокали) споделя за „Collapse“:

„Албумът не е концептуален, а по-скоро колекция от различни „снимки“. Въпреки, че музикално не може да се ограничи в един единствен стил, смятам, че е по-консистентен от предходника си. Името Collapse дойде само в навечерието на кризата, в която живеем в момента – човешкото в хората бавно се руши, а оттам и основите на градената с векове цивилизация. Освен това всеки един от нас се бори с разрухата вътре в себе си, която косвено е свързана с описаните по-горе проблеми.“

Още по-интересно става, когато темата засяга текстовете и музиката в отделните песни.

„Текстовете са  мои, с изключение на The Web Of Your Betrayal, която е по оригиналния текст на Александър Димитров (китари) с моя преработка и някои допълнения.

Drown (музика: Александър Димитров) описва борба с мрачни мисли и депресия. Усещането на лирическия герой е, че бива погълнат от студена морска вълна, без да има сили да се съпротивлява. Кратко и мелодично среднотемпово парче във вените на Paradise Lost.

The Road To Perdition (музика: Антон Андонов) –  определени хора се опияняват от чувството на власт и надмощие над останалите, което неминуемо води до тяхната духовна гибел. Класически олдскуул дуум метъл, вдъхновен от Black Sabbath, Celtic Frost и Cathedral, с изненадваща хардкор пънк част.

The Misanthrope (музика: Мартин Бъчваров) е най-дългото и тежко парче в албума интерпретира възгледите на философи-нихилисти като Фридрих Ницше, Юлиус Бансен, Емил Чоран и други. В средата на иначе монотонната песен е представен цитат на Шопенхауер в оригинал на немски език.

The Web Of Your Betrayal (музика: Александър Димитров)  е експериментално парче с необичайна музикална структура, замислено малко след издаването на дебютния ни албум Afflictive Seclusion (2015), което „узря“ на по-късен етап. Текстът е сравнително абстрактен, сравняващ предателството с хладната мрежа на паяк, в която се оплиташ с всяко следващо движение.

Death Of A Wanderer (музика: Александър Димитров)  е парче, което се явява преход между по-„фентъзи“ атмосферата на първия ни албум и по-тежките и мрачни композиции в Collapse (2020). История за Странника, който приема края на пътя си в мълчание, наясно че нищо не е вечно и смисълът на живота е отдавна загубен.

Void (музика: Александър Димитров) … Вероятно се усеща, че в момента на аранжиране на композицията сме слушали доста музика от 70-те, стоунър и дезърт рок… Преди няколко години пуснахме демо на този инструментал с видео, комбиниращо кадри от космическите програми на САЩ и СССР с научнофантастични филми от 50-те и 60-те години. Къде се намира бездната – в морските дълбини, в космоса, в самите нас? Това оставяме на личната интерпретация на хората.

Scorned (музика: Георги Богданов) е първото парче в историята на Bleak Revelation изцяло с чисти вокали. В първоначалния си вид Scorned звучеше много повече като фолк метъл, отколкото сегашния си „готик“ вариант. Текстът е за отритнатия човек, който живее в агония и мечтае за край на мъките – физически или душевни. Записахме и клип към песента, който се надяваме да пуснем наесен. „

Антон разгръща леко  и завесата зад записите на албума:

„Както може би е известно, бандата спечели конкурс в социалните мрежи през 2018-та, който ни позволи безплатно да запишем албума си и видеоклип към песен от него.

Албумът бе записан в студиото на Максим Горанов (Диана Експрес) в Плевен, а довършителните работи, миксът и мастерингът се случиха в Mrdr Sound Studios на Иво Иванов „Джипа“ (познат от Enthrallment и др.) в София. Работата с професионална техника и компетентни инженери с хиляди истории направи процеса повече от приятен, а вероятно само стените помнят колко алкохол беше унищожен в процеса.

Нещо, което беше важно за нас, е че за албума не са използвани почти никакви симулации – всичко е натурален звук на усилватели и китарни ефекти без допълнителен реампинг. Барабаните също са изсвирени на живо, въпреки че програмираните ударни отдавна са стандарт. Интересен експеримент, за който се решихме на място, беше използването на аналогов бас китарен  ефект за някои вокални пасажи, вместо обичайните процесори.

Студийната работа продължи няколко месеца през 2019-та, а забавянето на изданието се дължеше на сложната ситуация през годината и несигурния статут на бандата.“

 

След всичко, което разбрах от Антон за албума и за вдъхновенията на групата във връзка с него, просто нямаше как да не се захвана с това да го изслушам от край до край с нестихващ интерес.
Обичам да ми се говори за музика, обичам и аз да говоря за музика. Но най-много от всичко ми харесва да я слушам и да я усещам, да откривам парченце от  себе си в нея.

Албумът започва мелодично с  „Drown“, като в песента са използвани няколко вокални стила, което е нещо съвсем характерно за  творчеството на групата до момента.

„The Road To Perdition“ от своя страна добавя мощ и тежест към „Collapse“, като  темпът вече е значително по-бавен и натежал, напомнящ действително на някои от класическите дуум метъл композиции на Black Sabbath (усетих известно „Electric Funeral“ влияние още в началото на песента), като в последните секунди иззад завесите излиза  и кратко  пънк включване.

„The Misanthrope“ ме спечели както с  наименованието си, така и лирически и  в музикално отношение. Парчето е яростно, тежко, излъчващо силно послание и нетърпимост към случващото се в заобикалящия ни свят.
Изключително се впечатлих и когато разбрах за вдъхновението, породено  от  умове като Чоран, Шопенхауер и Ницше , чиито разработки все по-често са в собствените ми  мисли.
Първична и резонираща  песен, чиито тежки вокали разкъсват на парчета всякакъв фалш и добавят много сърце към общата композиция на албума.
В песента се усещат няколко интересни влияния, едно от които е и блек метъл течението в духа на Darkhtrone и други култови изпълнители, силно осезаемо по време на цялата продължителност на парчето.
Общо взето, „The Misanthrope“ е 12-минутно  пътешествие сред отчаянието, яростта и  чистото съзнание.
„Животът на човека се състои в това, че той, подведен от надеждата, танцува в обятията на смъртта.“  – Шопенхауер

Останалите четири парчета от  албума допълват „Collapse“ в същото настроение, създавайки тягостна и мрачна атмосфера, като в отделните песни можем да чуем различни влияния (дуум,стоунър, блек, дет, готик) и темп, придаващи  множетво  нюанси  на заглавието.

„Collapse“ е широкоспектърен албум, интересен и запленяващ  ухото.
Във всяка една от композициите могат да бъдат открити различни  елементи, които да те накарат да превъртиш песента няколко пъти, за да ги чуеш отново и да им се порадваш.
Впечатляващо е как групата не се отдава само на един единствен стил, лепейки си ненужен етикет ,  а следва собствените си пориви в албума и творчеството си като цяло, експериментирайки смело със звука и стиловите  влияния.
Свеж материал, съдържащ в себе си  няколко умело преплетени музикални жанра, стойностен замисъл , добра композиция и мощен емоционален заряд.
Албум, който нямам търпение да чуя  на живо в някой столичен клуб в близко бъдеще.

Ако ви се слуша нещо качествено откъм замисъл, изпълнение и продукция от екстремната метъл сцена, при това от родната такава,   определено смятам, че  записът е вашето кафе.
Особено , ако сте фенове на  Paradise Lost, Anathema, Black Sabbath , на Darkthrone и други ключови имена от вече  упоменатите  жанрове.

 

 

Оценка: 9/10   ????????????????????????????????????

 

Любима песен: „The Misanthrope“

 

 

Налични  за свободно слушане  към момента са две от парчетата в албума.


„Тhe Misanthrope“:

 

„The Road To Perdition“:

 

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/bleakrevelation/

https://bleakrevelation.bandcamp.com/

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.