THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Khors : Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity (2020)

Khors : Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity (2020)

Запленена от изразителността, чистотата и силата на украинската блек метъл сцена от години, за мен е чест да прегледам днес едно от очакваните от мен заглавия за годината – албумът „Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity“ , седмото дългосвирещо заглавие на украинската блек метъл банда Khors.

Khors е блек метъл формация, създадена през 2004-та година в Харков, Украйна, като първоначални нейни членове са китаристът и вокалист Helg (GreyAblaze, KZOHH, Ulvegr, Ygg, ex-Runes of Dianceht, ex-Thunderkraft) , басистът Khorus (KZOHH, ex-Astrofaes) и барабанистът Khaoth (Necrom, Natural Spirit (live), ex-Tessaract, ex-Лития, Prime Mover, ex-Balfor, ex-Flying, ex-Gods Tower (live), ex-Raventale (live), ex-Apeiron, ex-Astrofaes, ex-Hate Forest). Името на групата е вдъхновено от славянския бог на слънцето и светлината Хорс, провъзгласен за едно от шестте висши божества в пантеона на киевския княз Владимир, където е посочен веднага след Перун и преди Даждбог .
През 2005-та година триото издава дебютния си дългосвирещ албум, озаглавен „The Flame of Eternity’s Decline“, в който се появяват първите теми в творчеството на групата като езичество и мистицизъм.
Още следващата година следва и второто дългосвирещо заглавие,“Cold“, представящо новото попълнение на групата , китаристът Nort (Endless Battle, Nagual, ex- Scorbut)
Третият дългосвирещ албум, „Mysticism“, се оказва един от най-значителните за Khors. На практика, това е албумът, който разделя кариерата на бандата на „преди“ и „сега“. С третия си албум бандата сменя лейбъла си и стартира работа с American Paragon Records, като това ѝ помага с разпространението в световен мащаб. Албумът приема много положителни ревюта , като музиката добива още по-атмосферична и мелодична форма.
Четвъртият албум, „Return To Abandoned“, носи световен успех и признание на бандата. Този албум, освен особено важен за Khors, и до днес е считан за един от най-важните и добри албуми в жанра, като бива издаден и от легендарните Osmose Productions. По същото време бандата започва да участва и в европейски метъл фестивали.
С „Wisdom of Centuries“, петото дългосвирещо заглавие, Khors подписват договор с Candlelight Records, като това се оказва и първият албум, изцяло записан на родния език на членовете на бандата.
Издаден през 2015-та година, шестият дългосвирещ албум „Night Falls Onto the Fronts of Ours“ затвърждава позициите на групата и тяхното място в европейската блек метъл сцена.
Това е и последният албум с вокалите на един от основателите на групата , Helg, който бива изцяло заместен като вокалист от Jurgis (Sanatana, ex-Gurgabs, ex-Nokturnal Mortum, ex-Faces of Death, ex-Вайтмара).
След шест дългосвирещи албума и значителни промени в състава си , в момента Khors са квартет, съставен от басистът Khorus (KZOHH, ex-Astrofaes) , барабанистът Khaoth (Necrom, Natural Spirit (live), ex-Tessaract, ex-Лития, Prime Mover, ex-Balfor, ex-Flying, ex-Gods Tower (live), ex-Raventale (live), ex-Apeiron, ex-Astrofaes, ex-Hate Forest), китаристът и вокалист Jurgis (Sanatana, ex-Gurgabs, ex- Nokturnal Mortum, ex-Faces of Death, ex-Вайтмара) и китаристът Andres.

Седмото им дългосвирещо заглавие „Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity“ предстои да бъде издадено на 15-ти септември тази година чрез лейбъла Ashen Dominion, като ще бъде налично в дигитален формат и на физически носител – Digipack CD и лимитиран тираж дървен бокс сет.
Може да бъде поръчан на следните линкове:
https://www.ashen-dominion.com/ и https://khors1.bandcamp.com/

За заглавието бандата споделя:
„Седмият ни дългосвирещ албум, „Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity”, е концептуален албум, посветен на събитията, случили се в родния ни град Харков през 30-те години на 20-ти век – времената, наречени Ренесанс на украинската култура. По това време, в края на 1920-та година,е построена жилищна многоетажна къща от група писатели. Къщата била построена във формата на буквата С и е наречена Будинок “Слово”.
В повечето славянски езици “Слово” означава “дума, реч”. Цяла галактикa от украински писатели, композитори, поети, публицисти, актьори и публични фигури са живяли там преди да настъпят репресиите в Украйна през 1933-та година.
Тази трагична страница е позната като ‘Розстріляне відродження’ или “екзекутираното възраждане”.
Почти всички резиденти на дом “Слово” бяха подложени на репресията: някои бяха разстреляни, някои бяха заточени, някои се самоубиха.
Стените на писателската резиденция „Слово“ все още съхраняват атмосферата от каменни килии, превърнати в „пазители“ за жителите им.“

Не бих казала, че Khors свирят типичната украинска школа , която съм свикнала да слушам обикновено, но това не би следвало да звучи обезсърчително в конкретния случай.
Музиката им се характеризира винаги с изключителна китарна работа и мелодичност (както посочих по-горе, групата още от самото начало до момента разполага с опитни и наистина добри китаристи).

В „Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity“ може би за първи път усетих едно ново и съвсем друго ниво на изпълнение в музиката на Khors.
Това е първият дългосвирещ албум на групата без каквато и да е намеса от Helg, който от изминалата година изцяло се концентрира върху другите си проекти – GreyAblaze, KZOHH, Ulvegr и Ygg.

С първата песен, „Starvation“, се забелязва сериозна промяна в начина на свирене на групата. От преобладаващи мелодични китари и клавири, подобно на музиката в „І ніч схиляється до наших лиць (Night Falls onto the Fronts of Ours)“ и „Beyond The Bestial“, този път е акцентирано по-скоро към вокалната работа и тежестта на инструментала като цяло, като разбира се, китарите отново не са съвсем на заден план. Отново са включени сола , които грабват, но общата атмосфера е далеч по-стегната и агресивна, по-тежка, по-режеща.
Може да се каже, че съм доста приятно изненадана още от самото начало.
В „Blissforsaken“, следващата песен от албума, вокалите са изпълнени с емоция и в съчетание със забързаното тремоло и бластовете, атмосферата е доста първична.
В следващите шест парчета от албума забелязах много препратки към старото творчество на групата като клавирно интро и дълги сола, например, но отново всички те са представени като комбинация в по-тежък вариант.

Поради самата историческа  концепция на албума, която очевидно е доста лична за изпълнителите, албумът е силно емоционално зареден.
Забелязвам нюанси в музиката на групата, които никога не съм забелязвала до момента. Като чистата ярост, например. Вокалите звучат изключително първично и сурово на места.
Нещо, което още по-лесно се забелязва в песента „The Sea of My Soul“, която започва с по-лек и мелодичен инструментал в комбинация с яростен вокал , а на по-късен етап обръщаща динамиката в по-тежък инструментал и изчистени вокали.
Вижда се съвсем ясно  вложеното старание в композирането на музиката и общия замисъл зад нея.
Както на песните поотделно , така и в цялостния вид на албума като творба.

„Де Слово Набуває Вічності / Where The Word Acquires Eternity“ е много добър концептуален блек метъл албум с интензивна динамика.
По-тежък и първичен от това, което сме чували до момента от Khors и разказващ по завладяващ начин една трогателна история.
Наситеността на емоциите, вложени във всеки издишан вик е поразителна и придава на песните в албума доза искреност и чистота.
Имам усещането, че именно това заглавие ще постави началото на нова ера за групата и нейното творчество занапред.
Отличителна работа!

(Дуже дякую, Khors)

 

Оценка: 9/10
Любими песни: „Blissforsaken“ , „The Sea of My Soul“

Полезни връзки :
https://www.facebook.com/Khorsband/
http://www.khors.info/
https://www.facebook.com/ashendominion/
http://www.ashen-dominion.com/

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.