THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Mystherium : Zemsta natury (2020)

Mystherium : Zemsta natury (2020)

Mystherium свирят готик/ езически блек метъл, с текстове написани на изцяло полски език, свързани с природата и езичеството (паганизма).
Историята на групата датира от далечната 2001-ва година, като до момента групата има издадени пет дългосвирещи албума, последният от които , „Zagłada“ , излезе преди две години.
Настоящи членове на групата са басистът и беквокалист Drac (Arkona, Atonement, Taran, ex-Syndrom (live), ex-Cedavia, ex-Immortal Chaos, ex-Narchael), китаристът Zbigniew Ropicki (Horns, ex-Graveland), клавиристът Mirus (Atonement, Horns, Goatlord, Industrium, ex-Ebola, ex-Graveland, ex-Lord Wind, ex-Moontower, ex-Warfist, ex-O.M.E.N.) и вокалистката Aleksandra Łopato.

Миниалбумът „Zemsta natury“ излезе по-рано тази година и съдържа шест песни с обща продължителност около 20 минути.
Музиката в него е мистична и макар и да ми лиспва известна симбиоза между инструментала и вокалите, бих казала , че се получава интересна комбинация.

Дамските вокали са като излязли от приказка, от устата на стара вещица с дълги остри нокти и беззъба усмивка, стъпваща тихичко в сенките на вековни гори и сипеща стари заклинания върху всяка жива и изгубила диханието си , твар.
Добро превъплащение на вокалистката, която очевидно майсторски умее да влиза в роля и да играе добре с гласа си.
Като цяло, именно на това е заложено тук – играта с гласа и постигането на приказен ефект.

Инструменталът е мелодичен, като определено за мен е заложено повече на готик звученето, отколкото на блек метъл елементите.
Не бих казала, че в албума усещам каквото и да е блек метъл влияние, в интерес на истината, с изключение на няколко кратки момента , в които вокалите приемат малко по-суров вид.

В общи линии, EP записът „Zemsta natury“ е добър за хората , които намират за привлекателно елементи като  готик метъл, епичен метъл и езическа тематика да присъстват в музиката, която слушат.
Също и за  онези, които биха искали да се потопят в малко по-приказна атмосфера и да чуят нещо артистично.

Оценка: 5/10 ????????????????????

 

„Zemsta natury“ можете да чуете тук:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.