THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Cancer : Opioid (2020)

Cancer : Opioid (2020)

Cancer е депресив блек метъл дуо от Австралия, създадено преди около четири години .
До момента формацията има издадени два дългосвирещи албума, последният от които излезе на 14-ти август тази година.

‘Opioid’ е първото изцяло самостоятелно продуцирано и издадено заглавие на групата, тъй като официално бандата реши да се раздели с досегашния си лейбъл Throats Productions с цел да поеме пълен контрол над музиката си и обхвата си на дейност.
Албумът е записан през 2019-та година изцяло от Cancer, след като членовете на групата приключват турнето си с другия си проект, Deadspace, което се провежда заедно с Psychonaut 4 и Vanhelga.
Малко след това турне и издаването на новия албум на Deadspace, John Pescod (вокали и продукция), Dan Jackson (китари, бас и аранжименти) и Chris Gebauer (барабани) решават да поемат в различна музикална посока.
John и Dan продължават като Cancer и записват ‘Opioid’ самостоятелно, като дуо, доакто Chris като основател на Deadspace издава прощалния албум на Deadspace самостоятелно преди да прекрати дейността на групата и да се фокусира върху собствените си проекти.

Тематично , ‘Opioid’ е концептуален запис, базиран върху работата на английския писател, есеист и пионер в литературата на 19-ти век , Томас де Куинси, който за първи път смело засяга темите за пристрастяванията , като негова най-популярна книга е може би автобиографията му „Изповеди на английски пушач на опиум“.
Песните „The Eater“ и „The Dreamer“ накратко обхващат живота му през викторианската ера в Англия, неговите причини да води живот, обвързан с пристрастеността, да предскаже сънищата си, породени от тази пристрастеност и тяхното значение за него в съзнателния и несъзнателния му свят.
От третото до последното парче, музикантите представят ‘The Depths’ – собствена поема, като всяка една от нейните части загатва в детайли един от онези от многото реалистични сънища,с който Томас Де Куинси се е борил приживе.

„Opioid“ съдържа почти всичко, което един добър блек метъл запис би могъл да съдържа в себе си.
Атмосферичност и затягаща се около гърлото, разграждаща се вътре в теб емоция, са от нещата, които веднага правят дълбоко впечатление и те карат да изслушаш всички осем парчета без да прекъсваш за нито секунда.
Във всяка една от песните в албума наблюдавам много добра вокална работа и артистичност.
Може да се каже, че целият албум е сякаш изживян през призмата на една красива театрална постановка, представяща викториански мрак и безнадежност.
Интересен албум, който според мен би запленил много умове и сърца на запалените блек метъл фенове, които следят тенденциите в по-депресивните аспекти на жанра.
Концепция, която завладява и кара ума да се рее на посоки, да търси повече.

Оценка : 8/10 ????????????????????????????????

Целият албум  е наличен за слушане тук:

 

Полезни връзки:
https://canceraus.bandcamp.com/album/opioid
https://www.facebook.com/canceraus

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.