THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Katla. : Allt þetta Helvítis Myrkur

Katla. : Allt þetta Helvítis Myrkur

Katla. нямат нужда от представяне… Това е група, която винаги ми е носила едно специфично меланхолично и задвижващо всички механизми усещане. Подобно на една вулканична сила, Guðmundur Óli Pálmason (ex-Sólstafir) и Einar Thorberg Guðmundsson (Fortíð, Potentiam) по съвсем първичен и натурален начин заливат със своята „лава“ вътрешния ни свят, карайки ни да чувстваме и да се обръщаме към себе си и своите емоции, да мечтаем, да се пренeсем за секунди на места, които повечето от нас никога не са виждали.
Чисто и просто, една машина за мечтание, влагаща в изкуството си всичко – сърце, мисъл и умения.

Както знаете, двамата музиканти държат целият процес на създаване на творчеството им да преминава в тесен кръг, да протича в почти семейна обстановка, което води и до онова истинско и интимно усещане, което носи всеки техен албум и придружаващите го мърчандайз и други красоти.
Цялата философия на проекта е именно да бъде проводник на онова вътрешно вдъхновение на музикантите, да бъде истинско и отразяващо различните нюанси на собствените им пориви, без да позволява дори и за секунда творчеството им да се превърне просто в поредния комерсиален продукт, нито пък да се трансформира в нещо различно от Katla. , влияейки се от създадена от някой друг музика.

Това прави музикантите в Katla. творци, които не само създават красиви мелодии, а и сътворяват изкуство, което докосва, води свое собствено съществуване като нещо живо, самостоятелно дишащо и узряващо с годините.
Изкуство, което със сигурност ще се предаде във времето, няма да бъде изгубено из морето от звуци.

В дебютния си дългосвирещ албум, „Móðurástin“, исландците се посвещават на красивата исландска природа, на семейството и уюта, на битката с природните стихии, с които хората  по северните краища трябва да се справят, на лятото и живота, който продължава въпреки всичко. Дори и да не разбираш благозвучния им език, веднага те залива хладна меланхолия, съпроводена от някаква почти вълшебно и красиво усещане за безтегловност.

„Allt þetta Helvítis Myrkur“(„Цялата тази проклета тъмнина“) , второто дългосвирещо заглавие на проекта Katla.,  носи не просто прохлада и меланхолия, а същински продължителен и тягостен студ, носещ в себе си исландския дух, чувство за изолираност и в същото време топлота и интимност във всяка изпята и изсвирена нота.

Започвайки с романтичното и чувствено обещание в отварящата песен от албума, „Ást orðum ofar“ („Любов отвъд думите“), албумът дава началото на едно дълбоко и интимно преживяване, способно да накара и най-закоравелия камък да се пропука.

С „Villuljós“ („Фалшива светлина“) продължаваме това пътуване, като артистите ни отвеждат към още по-дълбоки и все по-тъмни кътчета, изтъкани от словесен мрак и тежки мелодии. Дълбочината на Katla. в тази песен е поразително красива, а китарните сола и прочувствените тежки и изчистени вокали усещам като огнени стрели, забиващи се право в сърцето ми, действащи като пречистващ еликсир.

Епичният атмосферичен инструментал „Líkfundur á Sólheimasandi“ действа като мост между настроенията в албума, като за момент си представям студените исландски върхове, над които величествено преминават светлините на северното сияние.

Същият музикален пейзаж се прехвърля до известна степен и в „Sálarsvefn“ („Душевен сън“) , в която лирическият герой е изпълнен с омраза и единственото му желание е да унищожава, да прехвърля собствения си мрак върху някой друг, поради нежеланието му да се срещне лице в лице със собствените си „трески за дялане“.
Песен, изтъкана от чиста злоба, отчаяние, първичност и объркване. Перфектната илюстрация на човек, който не може да живее със себе си и е способен на всичко, за да избяга от борбата със собствената си същност и проблеми, дори и ако това означава да съсипе нечий чужд живот, да потуши нечия  чужда радост.
Самият Einar бе споделил за песента неотдавна, „Тази песен е за чиста омраза и отвращение. Който и да покаже някаква симпатия или съчувствие пред  човек като този, със сигурност ще бъде завлечен в неговия мизерен и шантав свят.“
Не бих могла да се изразя по-добре.

 

„Svart helvíti,
Hjarta mitt er steinn.
Svart helvíti,
elskað ég gat ei neinn.
Réttir þú út þína hönd
og reynir að aðstoða mig,
mun ég þá kjöldraga þig
í svart helvítið.“

 

В следващата песен, „Vergangur“, която се оказа доста интересна за мен  поради самия текст, който съдържа традиционни исландски мотиви, мелодиите не отстъпват по никакъв начин, запленявайки със своята композиция. Докато слушам песента в ума ми преминават картини на крале и вещици, на отцепници и на обикновени хора, стоящи пред исландските си домове сред заскрежените полета. Посланието в тази песен е силно, мощно и някак предизвикателно, надявам се да бъде оценено подобаващо.

С „Hvítamyrkur“ („Бяла тъмнина“) продължаваме разходката из хладните и мрачни , заснежени исландски пътеки, като пейзажите сякаш се пренасят от измерение в измерение и действително студът преминава през порите на кожата на слушателя.

„Húsavíkur-Jón“ на свой ред е вдъхновена от историята на Húsavíkur-Jón – душа, от която се отказват едновременно както Раят , така и Адът, принуждавайки я да създаде свое собствено мрачно кралство в Отвъдния свят, в което отиват всички души, които не са достатъчно добри за място в Рая, но са и твърде зли, за да отидат в Ада. Души,  които карат и самия Дявол да трепери от страх за своя огнен трон.
Песен за истинския непрогледен мрак и нечистота.

Заглавната песен на албума, „Allt þetta helvítis myrkur“  е изключително атмосферично парче, което носи исландския студ, врязващи се в кожата мощни ветрове и мрак в корените си, носи цялостното усещане , заченато в  творбата.

Финалната песен , „Svartnætti“(„Черна нощ“), продължава меланхоличната атмосфера от отварящото парче, добавяйки от вече развилия се в продължението на албума студ и мрак, представяйки емоциите в по-суров вид.
Трогателен и красив финал на едно пътешествие навътре към себе си и навън, сред тежките бури и красиви, величествени фиорди.

„Allt þetta helvítis myrkur“ е много по-тежка творба от всичко, което сме чували до момента от Katla. Това е албум, който носи в себе си много исландски студ, красиви звукови пейзажи, интересни композиции и не на последно място, превъзходни тежки вокали, които добавят първичност и чистота на посланията.
Обожавам , когато обложката и албумът са в истински синхрон и в този случай смело мога да кажа, че зимната картина,която виждаме на корицата, можем да  усетим и чрез всяка песен, да я съпреживеем и запазим някъде в чекмеджетата на съзнанието си.

„Allt þetta helvítis myrkur“ е  исландска приказка , която не само ще докосне всеки, който я разлисти, но и ще продължи да бъде четена и преразказвана дълго време занапред.

 

Към момента налични за свободно слушане са три от „главите“ в нея.

„Sálarsvefn“:

https://www.youtube.com/watch?v=Yn2D14bSDm4

„Farg“ (едно от четирите бонус парчета в специалната версия на албума):

„Villuljós“:

Албумът ще бъде издаден на 13-ти ноември тази година чрез лейбъла Prophecy Productions и може да бъде поръчан от този линк:
https://prophecy.lnk.to/katla-album-2020

Оценка : 10/10 ????????????????????????????????????????

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.