THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

FORTÍÐ : World Serpent (ревю & стрийм)

FORTÍÐ : World Serpent (ревю & стрийм)

В езическата философия всеки край е всъщност едно ново начало. Скандинавските богове загиват в последната битка от верига, изпълнена с апокалиптични събития, наречена Рагнарьок , която става свидетел на потъването на стария свят в пламъци. И все пак , според пророческата поема „Völuspá“, те се връщат на следващата сутрин в обновения свят, вече освободен от старите грехове и дават началото на нов цикъл.

FORTÍÐ запечатват по артистичен начин точно един такъв катаклизъм с шестия си дългосвирещ албум, „World Serpent“, създавайки заглавие, което се състои от две половини , всяка от които съдържа по пет песни. Въпреки че и двете части имат различни музикални визии и дори различни състави, те се допълват взаимно, вместо да съставляват две отделни единици.

„Виждам „World Serpent“като дуология“, обяснява фронтменът Ейнар. „Главите са свързани помежду си с
апокалиптична тема, която представлява червената нишка, преминаваща през този албум.“

Въпреки че заглавието се отнася до митологичната змия на Мидгард или така наречената „Световна змия
(змей)“ като умело подбрана метафора, тъй като този звяр от древните приказки е и символ за екватора,
обикалящ земното кълбо и разделяйки го по този начин на две половини, FORTÍÐ нарочно не използва
древноскандинавската литература, освен някои метафори в текстовете на новите песни на проекта.

„Не искам да забивам в тази вайкинг метъл кутия.“, обяснява мултиинструменталистът. „Поемам свободата да правя каквото искам и да се развивам.“

Другата основна скобичка, която държи двете части на албума заедно, са, разбира се, запазените рифове на
Ейнар и отличните му вокали.

„В първата част експериментирах малко с влияния от Bay Area Thrash както в пеенето, така и в звученето на китарите“, разкрива той. „Във втората част вече се усеща завръщането към блек метъл подхода с писъци и чисти вокали.“


И все пак, не само източниците на вдъхновение отделят двете половини, но и фактът, че Ейнар се премества от Норвегия в родната си Исландия поради лични причини и оставя предишния състав на FORTÍÐ, който вече е записал първите пет песни. Обратно на вулканичния остров, той записва още пет песни с помощта на Kristján Einar Guðmundsson (Kontinuum, Potentiam).

Въпреки някои фини експерименти и драстични промени в състава, FORTÍÐ все още следват курса, който
Ейнар задава на „Völuspá“ -трилогията на албумите от 2003 до 2010 г., както и изключително добре оценените „Pagan Prophecies“ (2012) и „9“ (2015) . Той комбинира сурово блек и дет метъл рифиране, както и щипка траш със склонност към епични мелодии, разнообразни вокали и доза „исландски звук“.
С „World Serpent“, FORTÍÐ отприща тъмно и смъртоносно същество в езическия метъл свят.

Десетте песни в албума много трудно биха оставили някого безразличен към концепцията и изпълнението на която и да е от тях.
AI 2020 пропълзява с епични мелодии и прераства във военен марш, според мен представяйки идеално
състоянието на света в момента – една арена, в която вече става дума за битка на живот и смърт.
Инструментална песен, интро към разбуждането на същинските сили на „змията“.
„The True Awakening“ е истински исландски шедьовър. Забързаните китарни рифове, интересни сола и бързи
барабани си акомпанират с провлачения изчистен вокал на Einar “Eldur” Thorber , представяйки неизбежна тежест, но и мразовита красота.
„Controlled Patterned Mental Process“ носи адски можещ заряд, в който Eldur и компания изригват като вулкан още в първите секунди , като към края на песента можем да чуем и невероятно китарно соло и бас линии,заразяващи със своята интензивност.

В първата част на албума, записана със стария състав на FORTÍÐ усещам огромно многообразие от стилове –
блек метъл и хеви метъл рифове, появяват се хеви метъл изчистени вокали с исландски привкус, характерни за Ейнар. Играе се впечатляващо добре с различни техники.

Блек метъл рифовете, вокалите  и барабаните в „Insignificant is the Wormking’s Throne“, например, веднага ме хванаха, тъй като ми напомнят силно за  първата норвежка блек метъл вълна, комбинирайки траш метъл/хеви метъл елементите, които добавят автентичност към  записа.
Дори ме вдъхновиха да заредя Venom в плейлиста си за по-късно.
Ранните години на блек метъла са вдъхновени именно от тези стилове – траш метъл, дет метъл и пънк, като Ейнар в случая създава наистина красиви композиции, заигравайки се с наученото от старата школа.

Втората част на албума , започваща с песента „Son of a Barren Land“, ми се струва далеч по-чувствена и изтъкана от доста по-различна атмосфера от тази на предишните пет песни. Тук преобладават тежките блек метъл вокали в комбинация, разбира се, с изчистения отнасящ глас на Ейнар, който обичаме да чуваме във всеки един негов проект. Инструменталът също съдържа предимно блек метъл елементи, като китарите са от изключително висок ранг и си заслужава да се чуят пак и пак, дори изолирано от самите парчета, като солово изпълнение.

„World Serpent“ е според мен най-доброто заглавие на FORTÍÐ до момента. Със своята дуалност и сурова aтмосфера, албумът представя стилово многообразие и майсторско изпълнение, което те кара да слушаш всяка песен по няколко пъти, любопитен за всеки акорд.

 

Любима песен:Beyond the Grips of Odium“

Оценка : 10/10  ????????????????????????????????????????

 

Линк за поръчка: https://en.prophecy.de/artists/fortid/ 

 

Съдържание :

1.AI 2020
2.The True Awakening
3.Controlled Patterned Mental Process
4.Insignificant Is the Wormking’s Throne
5.Suppressed Opposition
6.Son of a Barren Land
7.Pandemic
8.Beyond the Grips of Odium
9.Perfect Annihilation
10.Last Line of Defence

 

Стрийм на албума в BandCamp:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.