THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Nocturnis : Aporia (2020)

Nocturnis : Aporia (2020)

Nocturnis се заражда през лятото на 2018-та година от вокалиста Raphael Matzat, китариста Lukas Wenzel, барабаниста Christian Burg и басиста Dirk Schoening. Още на първите репетиции стана ясно в каква посока трябва да се подходи музикално. Китаристът Vincent Padrutt се присъединява към групата през април 2019-та и съставът е завършен.
През зимата на 2019-та година първото ЕР на германците, „Aporia“, е записано самостоятелно и е мастерирано от Christoph Brandes в студио Iguana. Излиза през юли тази година, като съдържа общо шест парчета.

Откриващата „Fleshbound Incarceration“ е песен за отричането от обществото, потъването в собствения свят на лирическия герой и изпадането му в мрачна и тясна дори за нормално дишане и съществуване, дупка. Той се чувства изолиран, а отчаянието му е толкова силно, че иска да напусне този свят, да напусне собствения си затвор, изтъкан от плът и кръв, който му пречи да разтвори душата си изцяло и да разгърне целия си потенциал.
В друга от песните в албума, „Gaias Revenge“, става дума за отмъщението на Природата, насочено към хората, които я унищожават и не съумяват да покажат чрез действията си своето уважение към нея и нейните ресурси.

Забелязвам, че албумът засяга именно тези съществени проблеми от модерното ежедневие като депресия, унищожаване на природата, благодарение на която съществуваме все още, затварянето в собствените си убеждения без да искаш да отвориш ума си за друго освен собствената си истина…
Струва ми се, че групата е събрала накуп няколко от актуалните теми в световен мащаб и се е водила по тях за текстовете и концепцията, като цяло.

Неслучайно според мен е подбрано и името „Aporia“.
Апорията е термин от областите логика и философия, означаващ измислена, логически вярна ситуация (умозаключение или пропозиция), която не може да съществува в реалността.
Апорийното съждение определя несъответствието между един емпиричен факт и описващите го теории или иначе казано, представя онзи момент, когато говорим за собствените си съмнения и за несигурността си.
Това се случва донякъде и в албума.
Разнищени са теми, които задават въпросителни към обществото и неговите привички. Въпроси, които би следвало да доведат до разклащане на някои разбирания и до подлагане на съмнение на досегашната реалност и отваряне на повече врати, водещи до разширяване на познатите хоризонти.

Nocturnis са модерна блек метъл банда, която в „Aporia“ представя собствените си виждания за определени аспекти от живота, собствените си съмнения, под формата на качествено изсвирена и композирана екстремна музика. В албума могат да се забележат както високи тежки блек метъл вокали, в които има доста core влияние, така и мелодични рифове в различни части на парчетата, съпроводени от тежки бластове и типичното забързано блек метъл тремоло, които добавят малко повече суровина на записа.

„Aporia“ е едно добро начало и представлява завладяваща концепция, която със сигурност може да допадне на мнозина от феновете на модерния блек метъл.

Оценка: 6/10 ????????????????????????

 

Целият запис можете да чуете в BandCamp страницата на групата.

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.