THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Raventale: Planetarium II (2020)

Raventale: Planetarium II (2020)

Украинският атмосферичен блек метъл проект Raventale е създаден преди приблизително петнадесет години. Още с първото си демо, „В Царстве Забытого Леса“, бандата привлича вниманието на лейбъла Backfire Prod , което помага в по-късен етап на групата да запише и дебютния си дългосвирещ албум, „На Хрустальных Качелях“, издаден през 2006-та година. Албум, разказващ историята на мрачна есенна гора, за забравената дива природа, като в него Astaroth Merc (Balfor, Chapter V:F10, Virvel av Morkerhatet (live), ex-Burial Crape, ex-Deferum Sacrum, P’hevda Phenomenon, ex-Den of Winter, ex-Prise Du Mort) – основателят и единствен постоянен член на проекта, си партнира с вокалиста Foghowl.

От 2006-та година до момента Raventale има издадени дванадесет дългосвирещи албума, като последното заглавие „Planetarium II“ излезе на бял свят в средата на септември. Албумът е тематично продължение на „Planetarium“ – издаденият през 2017-та година десети дългосвирещ албум на Raventale. Той разширява анализа на екстраполацията на космическите мистерии, тайните измерения и извънземната странност. Представлява дълбоко пътешествие из черната пустош на Kосмоса.
Заглавието съдържа общо осем песни, двойно повече от концептуалния си предшественик, като в една  от тях можем да чуем и гост-вокалите на украинската изпълнителка Алина Белова от Kauan.

Дисторшън китарите покоряват слуха ми още в началото на албума, съпътствани от речта на талантливия музикант и невероятната мелодичност на целия инструментал – бавен, тежък и връхлитащ през всяка пора. Красиво интро, преминаващо в още по- красиво съчетание от дуум и блек метъл, което с годините слушане, а и правене на музика, осъзнавам колкото трудно е реално за постигане в такъв унисон.
Това, което най-много ми харесва в албума е, че го усетих напълно завършен, което ми се случва много рядко напоследък. Пускаш албума  и се сещаш да погледнеш на коя песен си чак в края му, когато настъпи тишината.
Astaroth Merc надминава себе си в „Planetarium II“ и разказва космическа история със своите нечовешки китарни сола , режещи вокали и многообразие от стилове, съчетани по начин, който прави истински комплимент на звученето на Raventale към днешна дата.
Когато в тази мистична обстановка навлезе и фееричният глас на Алина Белова, атмосферата става толкова умопомрачителна, че е трудно човек да остане здраво стъпил на земята и да не се потопи изцяло в музиката.

Мелодичен, епичен и тежащ на мястото си, албумът е поредната приятна изненада с мистичен привкус от Raventale и украинската блек метъл сцена. Техничността и добрата продукция са удивителни , превръщайки заглавието в може би най-доброто, което съм чувала до момента от проекта и приканвам всеки, който още не е чул „Planetarium II“ , да го направи скоро и да се наслади на магията му.
Истинска космическа приказка, в която потъваш с всичките си сетива.

 

Целият албум може да бъде чут тук:

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

Любима песен: „The Moon in the Seventh House“ 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.