THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Harakiri for the Sky : Mӕre (2021)

Harakiri for the Sky : Mӕre (2021)

Излизането на петото дългосвирещо заглавие на Harakiri for the Sky е събитие, което всички почитатели на групата очакваме от появата на „Arson“ през 2018-та. Още чувайки последния запис преди години, знаех, че трябва да има повече, може да бъде показано много по-красиво творение, което ме направи и доста нетърпелива в очакването на следващата глава от историята на групата.

„Mӕre“ съдържа десет парчета с обща продължителност около час и половина, като освен двамата съмишленици, към M.S. и J.J. се присъединяват Neige с вокали към ‘Sing For The Damage We’ve Done’, анонимният вокалист на Gaerea с участие в ‘Silver Needle // Golden Dawn’ и сесийният барабанист, на който бандата се доверява за пореден път и можем да чуем по време на целия албум – Kerim “Krimh“ Lechner (Septicflesh, live-Behemoth).

Вдъхновението за името на албума идва от  Mӕre („Mare“) – злонамерено създание от славянския и германски фолклор, което се прокрадва през гърдите на спящите хора през нощта, причинявайки задух и безпокойство. Равностойно е на демоните, навестяващи спящия по време на сънната парализа, за която се говори все по-често в света на музиката и вдъхновява все повече творци.
Това състояние на терор и парализа е заложено всъщност в музиката на HARAKIRI FOR THE SKY още от дебютния им албум през 2012-та година, а в края на този месец ще можем да чуем още приказки от трескавите сънища на изпълнителите, готови да избухнат на бял свят …

„Mӕre“ сякаш съчетава елементи от цялото предишно творчество на дуото, като този път вокалите излъчват в пъти повече отчаяние и чиста емоция, по-правдоподобни и искрени ми се струват отвсякога.
Още с атмосферичното интро на „I, Pallbearer“ и посланието на песента – лично, болезнено и много въздействащо, ясно се усеща атмосферата, която се проследява и по време на целия албум – задушаващо и много силно откровение.
Верни на собствения си стил на музициране и заигравката с пост-блек метъл и пост-хардкор стиловете, музикантите отново ни убеждават, че има още какво да се покаже от страна на композициите, текстовете и изпълнението на песните им.

В „Sing For The Damage We’ve Done“ няма как да не ми направят впечатление много неща – от прекрасните китарни сола до атмосферичността на самото парче и  вокалите с участието на Neige от Alcest, описващи идеално темата на песента – апатията, породена от отдалечаването между двама души и болката от края, от все още съществуващата привързаност, яростта от допускането на „краят“ да се случи. С други думи, песен за необратимите вреди, които понякога хората нанасяме неумишлено или с умисъл на взаимоотношенията си. Драматичен епос за загубата.

Малко или много в духа на „III:Trauma“ и дебютният „Harakiri for the Sky“, които са и двете ми любими заглавия от австрийското дуо, с „Us Against December Skies“ навлизаме в по-студена и магична атмосфера – забързано тремоло и барабани радват слуха ни с по-изострено звучене и блек метъл нюансите се усещат в много по-чист вид. Китарите в тази песен са на много високо ниво и краткото соло в края ѝ носи истинско декемврийско усещане, което те кара да затвориш очи и да усещаш музиката с цялото си същество.
„I’m All About The Dusk“ , трета поред,  е ритмична и красива песен, в която пост-блек метълът е изстрелян на нови висоти. Отново тук се усещат блек метъл елементите, които обичам да чувам в песните на Harakiri for  the Sky, поднесени по много чувствен и атмосферичен начин.

Всяко едно от парчетата в албума носи свое уникално послание, като представя своя собствена атмосфера, изпълнена в стила на старото творчество на Harakiri for the Sky , като взема елементи от всеки един от албумите на групата до момента, без особени изненади и експерименти. В албума е заложено най-вече на работата на M.S. и неговите китари и бас линии, без които песните със сигурност нямаше да звучат толкова вълшебно и отнасящо, в комбинация с  гост-барабаните на Kerim “Krimh“ Lechner (Septicflesh, live-Behemoth) и вокалите на J.J. , които през по-голямата част от времето ми напомнят за изпълненията на музиканта в „Arson“.
На моменти дори  усещам  влияние от творчеството на Karg, самостоятелния проект на J.J., което много ме радва като фен и на двете музикални формации.
Студенината и мелодичността на инструментала, съпътствана от сърцераздирателните вокали, предават красив и силен звуков пейзаж в стила на HFТS, който познаваме от самото им създаване. А нежният и в същото време емоционален завършек , кавърът на ‘Song To Say Goodbye‘ на Placebo, други любими мои музиканти, придава невероятно чувство за полет, за край… и ново начало.

„Mӕre“ е съвкупност от цялата музика на Harakiri  for the Sky до момента, представяйки пълния капацитет на дуото и неговата креативност, боравейки с пост-рок и блек метъл инструментите, обследвани с години, сътворявайки по този начин истински пост-блек метъл шедьовър. Атмосферата на албума е поразяваща, а многообразието на рифовете и разказаните истории впечатлява. Слушайки песен след песен, няма как да останеш безразличен и да не откриеш нещо за себе си… и в себе си.

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

Любима песен: „Us Against December Skies“

 

„Mӕre“ ще бъде издаден на 29-ти януари тази година (поръчките са стартирани тук: https://bit.ly/3liWKxQ), като за момента можем да чуем три от песните в него.

 

„I, Pallbearer“:

„Sing For The Damage We’ve Done“:

„And Oceans Between Us“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.