THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Гробъ | Авва Аввадон – житие мрачного артиста

Гробъ | Авва Аввадон – житие мрачного артиста

В полезрението ми наскоро попадна нов български блек метъл проект и като всяко блек метъл гардже („фен“, за който не е запознат с жаргона ми),  когато  чуя нещо с режещи студени рифове и тежки  вокали, няма как да не проявя интерес. Особено, когато налице са добре замислени текстове и композиции, които не отстъпват по нищо на други имена в жанра.

Името на проекта е Гробъ и неговият създател,  Авва Аввадон (Ники Велев),  сподели няколко думи, давайки малко повече яснота около яростното си отроче.

 

 

Гробъ е музикално-психологически експеримент, който от много време мислех да изпълня. Беше ми любопитно как ще се приеме нещо, което е направено буквално за часове, без претенции за
музикална естетика… и учудващо, интересът беше неочаквано „голям“ (на фона на неща, които съм правил с дълбок замисъл и много мисъл по време на творенето им, а любопитството проявено към тях беше повече от ниско).

Самият Гробъ е непредвидено и място и проект – днес си тук, утре там… Не би било непосилно да се получи група с живи участия (вече получих няколко предложения за гост музиканти), но какво ще се случи – наистина ми е трудно да отговоря .

Членовете на проекта са Авва Аввадон и приятели. Нещо като клуб на любителите на „Приказки под шипковия храст“ – за подрастващи и големи. Автор на музиката (изключвам кавъра на група Болг и песента им „Покоров“) и запис на всички инструменти съм аз, Авва Аввадон. В далечината понякога се чуват и неправославните напеви на Послушница Арония – останалите приятели, които подпомогнаха проекта с тяхното стихоплетство са Мракобес (от едноименния проект), Устрелъ – някога подвизавал се в Darkmoon Rising, Grond, Fallen Art, Winterfall.

В началото бе словото – биха казали някои… Математиката и шумът се оженили и се родила музиката – би цитирала с пламенен тон математичката ни от Средното… а аз просто първо записах
песните и след това взех да се моля от врата на врата някой да подаде я, стих, я два… Винаги съм бягал от това да пиша собствени текстове, защото не мисля, че се справям добре, но този път ми се получи (мисля) и сред редовете на Кneel and Pray, Свирепоустие и Смирение – дори намерих частица от себе си (: Устрелъ – помогна за Devourer и The Void, послушница Арония – сподели своето „Пробуждане“ а Мракобес ме дари със „Сетен час“ – безкрайно съм им благодарен за помощта.

Проектът се пръкна през лето 2020, в една панелна гора в София (Борово). Материалът е „измислен“ и записан грубо за около 30 часа.
Със звуковото инженерство се занимава Авва Аввадон – негови творби, негов си запис – и той не е сигурен дали е постигнал това което е целял.
За записите са използвани едно седемструнно LTD и един петструнен Ibanez, микрофон Берингер, стар но надежден компютър и безкрайно желание.

 

 

Защо Гробъ?
Честно казано идея си нямам – звучеше ми тру, със спомен към блажените дни на моята младост.

 

Има ли някакъв определен елемент върху който е акцентирано в музиката на Гробъ и би  се радвал да се забележи и оцени от слушателя?
Не съм сядал да пиша с подобна нагласа – просто моментни идеи, които съм приел, че може би ще звучат интересно. За първи път експериментирах да правя чисти вокали, но моля не го
разбирайте като – чуйте ме как вия, а просто го оставете да ви мине покрай ушите като лек полъх на вятъра (не съм сигурен, че вятъра може да е толкова фалшив, но знае ли човек…).

 

Разкритите песни част от албум ли са (открих 8 парчета с обща продължителност около 40 минути, които са напълно достатъчни, струва ми се, за един дългосвирещ) ?
Всичко започна на шега с 1, не… 2, не 3, 4 , 5… не 6… (съгласни ли сте да ви направя кавър) 7, … не, 8 песни (както споменах по-горе, бяха записани за има няма 30 часа) и продължителността на
записаният материал взе, че „удари“ наистина времето необходимо за албум.

 

От всички парчета кое ти е любимо и защо? Какво го отличава от другите?
Всяко е свързано с различна емоция – аз никога не съм харесвал нещата, които правя или просто заради постоянното слушане покрай записите, измислянето им и т.н. те стават толкова неразделна част от мен, че са като белия шум и бебето, за което той е всичко и… нищо.

 

В текстовете забелязвам споменавания на различни божествени фигури – египетските Ра и Апофис, дори мисля и Бакхус. Във „Void“се споменават луната Харон и цялата тема там е свързана сякаш с космическото пространство и прераждането чрез преминаването през Нищото, през Празнотата, through THE VOID. В „Сетен час“ и „Пробуждане“ става дума за личното израстване и издигане, текстовете там акцентират към личността. „Свирепоустие“ и „Смирение“ са свързани с възприятието и размислите върху смъртта и това колко незначително е тленното, всъщност.

Изключително наблюдателно око и усет – защото, това което споделяш за тези песни покрива изцяло замисъла зад написаното.

 

В „Devourer“ главно действащо лице е „The Great Cosmic Serpent“, какво точно представлява този образ?
Тук директно копирам отговорът на Устрелъ, защото той е езикът в тази песен: „Краят на Света. Нещо от което ги е страх и боговете и тяхната гибел. Принципно като се замисля сега напомня на Фенрир, макар че като го мислех не се бях замислил за тази асоциация. По-скоро някакво Ловкрафтско го мислех.“

 

 

 Текат ли записи на нов материал, има ли някакви дори нахвърляни бегло идеи за такъв?
Има изцяло записан втори албум като тук се прокрадват и клавирни моменти. Остават бас китарите и вокалите (за текстове отново ще да падне молба). Нескромно бих го оприличил на сблъсък на балкански Емперър с Холентон + щипка самозабравили се романтични нотки. 6 песни с времетраене около 42 минути (всички знаем какво е 42 ).

 

Тъй като забелязвам висока активност в ъндъграунд средите (в частност, блек метъла) през изминалата и тази година както в световен мащаб,така и у нас, се поинтересувах какво смята музикантът за родната ни блек метъл сцена и какво би искал да се случи в нея занапред.

Не се сещам за много активни банди (уви) с изключение на Dimholt – а за мен те са чудесен пример, как с тръпение, желание, много работа и талант нещата се постигат. Бих се радвал да видя наистина много по-активна сцена, бих ударил рамо ако мога да помогна с реализирането на проект или запис на нещо ново и интересно.
И до сега една от най-интересните за мен БГ блек
банди/проекти си остава Skyggeverden – един албум преди около 16 години, но какъв! Ще ми се да имаше повече такива банди.

 

За финал, би ли споделил своите  размисли  относно имиджа в блек метъла и   това какъв е  смисълът зад музиката в този жанр, какво означава тя за теб самия  и какво  би следвало  да предава  тя като послание?

Много хора казват, че без имиджа музиката няма да се приема толкова добре – бих се съгласил донякъде, може би 80% музика и 20% имидж да са в качествата на една банда. Има не малко примери за изключително добра музика без клоунади…
Не се вълнувам  от определенията, стиловете, тренда – важно е нещо да ме  стисне за гушата докато слушам музиката която харесвам – а това в какъв стил е тя, няма значение – днес ще са Hail Spirit Noir, утре Opeth, в други ден Green carnation или Riverside… Важното е музиката да ми носи емоции и … радост.

 

 

Всички разкрити до момента песни на Гробъ (плейлист):

 

Последвайте Гробъ онлайн:
FACEBOOK
YOUTUBE

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.