THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

BEYOND HELVETE: MMXX (2020)

BEYOND HELVETE: MMXX (2020)

BEYOND HELVETE се заражда през 2007- ма година като самостоятелен проект на Sven ‘Natrgaard’ Krause (ex-Nachtfrost, ex-Smashed Ruins, ex-Zwenz). Музиката, която създава музикантът за този проект комбинира в себе си различни вариации на рок и метъл,като главната цел за него винаги е да бъде създадена дълбока и мрачна атмосфера.
Писането на песните се основава по онова време на редуващи се монотонни структури, като еволюира с EP записа “The Path Of Lonely Suicide”, издаден през 2009-та от Mirrors Of Life (ъндъграунд лейбъл, по онова време собственост на Sven Krause).
През 2010-та година се появява компилация от 13 песни, включваща стари и репетиционни записи, носеща името “Back To Blood (A Heritage Of Pain And Self-Destruction)”, издадена отново чрез Mirrors Of Life.

През 2011-та година , 6 нови парчета са включени в дебютния дългосвирещ албум , озаглавен: “Self-Therapy”, този път издаден чрез лейбъла Dusktone.
През 2012-та година е издадено и последното дългосвирещо заглавие на проекта, озаглавено “Good Times” , съдържащо 8 песни, пълни с отчаяние, омраза и депресия. Този албум е самостоятелно издаден, без лейбъл, като е налично под формата на ограничен брой компактдискове.
След издаването на “Good Times”, BEYOND HELVETE изпада в дълбок сън и вече не се появява на музикалната сцена.
След около 8 години мълчание и отсъствие, проектът се надига от гроба си с нова музика, което води и до подписването на договор с лейбъла Immortal Frost Productions. Няколко месеца по-късно Jonas Schmid (от немската дет метъл банда IMPALER) се присъединява към проекта като сесиен барабанист , добавяйки нова доза вдъхновение в процеса на записите на новия албум на BEYOND HELVETE.

„MMXX“ е запис, много силно напомнящ на старите репетиционни метъл записи от едно време.
Съдържа в себе си седем песни, с обща продължителност малко под 30 минути.
Пускайки записа,  не усещам типичната за блек метъла суровост, емоционален заряд  и ярост във вокалите, която търся при всеки запис, което за мен лично е минус, когато става дума за  албум, характеризиран  като  блек метъл творба.
Почти през цялото продължение на албума има моменти, в които  вокалите са  избутани почти на заден план, правейки записа още по-хаотичен и някак посредствено зчучащ на места.
Би ми се искало да чуя повече от вокалите, присъщи за EP записа на Beyond Helvete от 2009-та година, „The Path Of Lonely Suicide“, там могат да се чуят наистина красиви сегменти, които тук липсват.
Откъм продукция не мисля, че бих могла да имам някакви забележки, тъй като си личи, че репетиционният и малко по-първичен ефект на записа тук е търсен, създаден е съвсем целенасочено.
Композициите не успяха да ме впечатлят в общия си вид, но въпреки това усетих някои приятни елементи в част от парчетата.
Уменията на Jonas Schmid зад барабаните също не остават незабелязани по време на целия запис и добавят атмосфера на музиката в него.

Приятна изненада са изчистените вокали в „Crowd Of Faceless“, които в никакъв случай не създават по-силна блек метъл атмосфера, но придават автономна такава на записа.
В песента  „From The Knowledge Of Ignorance“ най-накрая имам честта да чуя и действително добри рифове, които ме карат да се заслушам и с двете уши в записа.
С „The Search For Truth“ вече си идваме малко повече на думата, добавяйки към цялостната картина още хубави китарни рифове, разбиващи барабани и една идея по-силни депресивни вокали, примесени с хеви влияния, този път споени по доста по-приятен начин.
„MMXX“ , финалната песен, от своя страна е истинска депресия и вътрешен хаос, представен във външния свят. 2020-та година действително беше тежка година в общ план и предполагам, че точно това е искал да представи и музикантът, композирайки и изпълнявайки финалната песен.

Поглеждайки назад към албума и чутото  не мога да кажа, че съм супер впечатлена и ентусиазирана, но не и това е целта му.

Албумът представя вътрешния хаос и емоционално състояние на артиста, което според мен е и главната цел на записа. Тук идеята далеч не е била да се заложи върху перфектното изпълнение и изкарване на определен звук, а по-скоро върху емоционалния заряд на творбата и пренасянето на вътрешния свят навън. Това може да се хареса на доста фенове, особено на онези, които харесват депресив блек метъл, хеви метъл, рок  и по-нешлифованите, първични музикални записи.
MMXX не е за всеки, но съм сигурна, че ще намери подходящите слушатели, за които ще се окаже наистина съществен албум.

 

 

Любима песен : „The Search For Truth“

Оценка: 5/10 ????????????????????

 

Заглавието може да бъде чуто тук:

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.