THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Dispyt : Under tiden jag sålde min själ till Satan (2020)

Dispyt : Under tiden jag sålde min själ till Satan (2020)

Малко хора знаят за „любовта ми“ към crust и crustpunk музиката, които обикновено избягвам така, както демоните бягат от миризмата на тамян и пръските на светена вода.
Не знам какво точно не ѝ харесвам на тази музика, но определено не е моето кафе и неслучайно избягвам както да пиша за подобни музиканти, така и да слушам този тип музика, като цяло.
Живея на принципа, че трябва да се фокусирам върху нещата, които ми харесват и да не отдавам значение на нещата, които не ми допадат. Животът е твърде кратък, за да слушам несинхронизираща с мен музика или да прекарвам времето си с кофти хора. Пък и все пак вече съм го минала наполовина почти, сега тепърва ли да си прецаквам моджото…

Финландците Dispyt, обаче, се оказаха едно огрооомно изключение от това правило и като ценител на красивата и качествена музика, наистина се радвам, че пренебрегнах за момент предразсъдъците си и отдадох нужното внимание на групата и втория ѝ дългосвирещ албум.

Съставена от опитни и наистина отдадени на музиката творци, бандата успява умело да съчетае блек метъл с crustpunk и дет метъл по начин, който да те накара да си счупиш вратните прешлени.
Вокалите на Mathias Lillmåns, които са ни познати и от финландската блек метъл група …and Oceans, вокалите на Owe Inborr и тези на Juuso Englund през цялото време поддържат огъня жив, разпалвайки хаоса и изгаряйки до основи всяко съмнение, че албумът си струва.

Парчетата в „Under tiden jag sålde min själ till Satan“ са тринадесет, като всяко едно от тях по стара crustpunk традиция не надвишава три минути и четиридесет секунди. Кратки, отмерени, методични и яростни песни, с обща продължителност около половин час.

Най-интересното за мен в изпълнението на песните и в самия запис на албума е , че всеки един от музикантите може да бъде чут и като вокалист в него. Изключително ми е интересно, когато виждам такава мултифункционалност в музикантите от даден проект, защото не знам дали си давате сметка, но е изключително сложно да свириш на китара и да изпълняваш вокали в същото време. При барабаните нещата са още по-нечовешки.
Представете си каква концентрация реално е нужна за изпълнението на китарното соло в „Jag och Demonen“ , в съчетание с вокалите на Juuso Englund, който в случая изпълнява и двете.
Всеки един от музикантите влага в музиката изключително много старание и емоция и това ме накара истински да им се зарадвам.
Започвам искрено да се чудя как би звучала групата на живо.
Представям си wall of death на секундата, а това е силно показателно.

Dispyt е тройна сила, създаваща троен вихър от интересен и яростен блек метъл, която би допаднала на голяма част от блек и дет метъл феновете. Емоционалният заряд и хаос, пресъздаден чрез музиката в заглавието е истинско екстремно преживяване, което те разгаря отвътре и разпалва по начин, по който само малцина могат да го постигнат.
Ако ви се размахва грива под звуците на качествена музика – чуйте „Under tiden jag sålde min själ till Satan“.

Любимо парче: „Ödmjukhetens Hand“

 

Оценка: 8/10 

 

 

Целият албум можете да чуете тук:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.