crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

Shagor : Sotteklugt (2020)

Shagor : Sotteklugt (2020)

Запознах се с атмосферичния нидерландски блек метъл квартет Shagor в края на изминалата година.
Дебютният им албум “Sotteklugt” излезе на 30-ти октомври 2020-та, като остави в мен много хубаво усещане за удовлетвореност – тридесет и седем минути от времето ми, което става все по-малко и по-малко, определено не бяха пропиляни и се зарадвах, че мога след изслушването на албума от началото до края да споделя впечатленията си от чутото.

В албума има пет парчета, като всяко едно от тях се характеризира с традиционните студени и режещи атмосферични блек метъл рифове – китаристите в Shagor определено знаят какво правят и как да го направят, подпомагани от дивите бластове на барабаните и изключително динамичните вокали.

В “Schemerzeveer”, първата песен от албума, можем да чуем както сурово блек метъл звучене, така и откъси с почти фолклорен китарен мотив. Можем да чуем свирепи блек метъл вокали, които да те накарат да настръхнеш, последвани от почти хоров изчистен напев в края на песента, напомнящ ми работата на Schwadorf в някои от любимите ми парчета на Sun of the Sleepless (“Forest Crown”, например).
“Nachtdwaler” продължава от мястото, където “Schemerzeveer” завършва и доразвива атмосферата на албума по още по-завладяващ начин, грабвайки вниманието ти вече на 100%, оставяйки те ментално в красива иглолистна гора насред зимната гола пустош, щастлив и радващ се на свободата си като прелитащ над върховете ястреб. Музика, напомняща ми ужасно много на един от любимите ми албуми на Ulver, “Bergtatt”, който ще препоръчвам докато съм жива.
Вокалите в последната песен, “Dodendans”, са ми сред любимите в албума. Тежки вокали, комбинирани с изчистени и високи, взаимно допълващи се и добавящи още по-отнасяща атмосфера на целия запис. Красив и достоен завършек на дебюта.

Смятам, че “Sotteklugt” е подценен албум, който е създаден с много внимание към детайлите и с професионализъм, на който могат да завидят много от сегашните топ блек метъл изпълнители. Студена и възнасяща духа блек метъл атмосфера, която тук е достигната още от първите секунди и остава с нас до самия край.

Оценка: 9/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

Стрийм на целия албум в YouTube:

Сподели статията :
  • 31
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •