THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Empyrium : Über den Sternen (2021)

Empyrium : Über den Sternen (2021)

Empyrium е не просто проект. Empyrium е магия.
Първоначално развивайки се като самостоятелен блек/дуум метъл животоспасяващ механизъм, Empyrium започна да смесва в себе си метъл с дарк рок и акустични фолклорни елементи, като в даден момент последните започнаха да надделяват по един особено красив начин над по-тежкото звучене, превръщайки всяка песен  в същинска приказка, разказваща своята собствена магична история.

В ‘Über den Sternen’ ( ‘Above The Stars’) , шестото дългосвирещо заглавие на Empyrium, сме свидетели на много приятно завръщане към корените на проекта, когато метъл звученето беше малко по- преобладаващо и силно (‘A Wintersunset…’).
И макар да се усеща в пъти повече, отколкото в последните албуми, тук то е добре балансирано с акустичните хипнотизиращи елементи, превърнали се в традиционни за музиката на Markus Stock (Deinonychus, Eudaimony, Ewigheim, Noekk, Sun of the Sleepless, The Vision Bleak, ex-Nachtmahr, ex-Autumnblaze, ex-Dornenreich) и Thomas Helm (Noekk, ex-Nachtmahr, ex-Sharatan, ex-Dornenreich (live), ex-Sun of the Sleepless)  през годините, като наред с това ни се припомнят и даркуейв елементите от последния запис на дуото,   „Turn of the Tides“.
Симбиозата между влиянията като резултат ражда творба, която е с идеално премерени тежки и покоряващи духа със своята лекота, части.
Отроче, съдържащо в себе си елементи от старото и новото, представяйки експлозия от емоции и музикални похвати, прорязващи пространството със своята проницателност и красота.

Започвайки с нежната чело мелодия в „The Three Flames Sapphire“ , песента прераства във фолклорно акустично пътешествие под акомпанимента на флейтa и  оперен глас , придаващ класическо усещане на записа и огромна доза елегантност. Част от елементите в песента много ми напомнят на  пасажи от „Songs of moors and misty fields“, което допринася за романтичната атмосфера.
Освен оперното пеене,  в песента можем да чуем и тежките вокали на Schwadorf , които едва ли сме чували с такава чистота до момента, в допълнение на малко по-традиционните за музиканта отнасящи изчистени вокали.
Няколко вокални техники в една песен и почти цял оркестър, стоящ зад инструментала ѝ … това определено не го може всеки. Геният на Markus Stock личи във всяка нота.
Откъм смисъл, парчето е описано от самия музикант по следния начин:
“Наистина смятам, че песента съдържа дълбоко в себе си ДНК-то на Empyrium: акустичните инструменти, фолклорното настроение, моите и вокалите на Thomas, тежките крясъци и електрическите китари, копнежът по нашия роден регион Rhön, който е същевременно неимоверно красив и трагичен.
Горд съм да представя песента и трагичната история на трите призрачни пламъка, блуждаещи из черната пустош под формата на образите, които са заложени в ядрото на Empyrium. Трите сини пламъка, реещи се в пустошта на нощта, са прокълнатите души на три красиви, млади девици, които сега са тук, за да преследват душите ви …“

Втората песен от албума, „A Lucid Tower Beckons on the Hills afar“, навлиза още по-навътре в съзнанието с все по-уравновесена комбинация между оперно пеене и тежки вокали, съпроводени от по-тежък метъл инструментал, с повече електрически китари и по-забързани барабани. С това парче албумът се отваря към своята като че ли по-тъмна и агресивна страна, като в същото време красивият елемент, включващ в себе си изпълнение на цимбала и докосващ сетивата шепот,  просто те отвява  в друго време и пространство, последван  от още по-суров инструментал и студенина. Тежест и нежност в едно.
Главозамайваща комбинация, която прави песента уникална и безумно красива, до степен потръпване на всеки милиметър  от  кожата.

В „The Oaken Throne“ можем да чуем пленително хорово пеене, като по този начин, в комбинация с лекия и сякаш издигащ се в облаците инструментал, песента излъчва невероятно спокойствие и магичност. Красиви картини изникват в ума ми, насред студени вековни  гори.
Разбира се, тук също присъства динамика и малко след средата на песента темпото се променя в по-интензивно, като накрая можем да се зарадваме на студени електрически рифове и ритмични барабани, отново в комбинация с цимбала.

В албума няма песен, която да не е уникална сама по себе си и да не се отличава от другите с поне няколко елемента в инструментала и вокалното изпълнеие , като в същото време съдържа в себе си цялостната му атмосфера – романтична, студена и покоряваща .
Толкова красиви елементи откривам във всяка една, че мога да говоря за албума с часове.
Няма да казвам, че това е най-добрата работа на Empyrium до момента, защото всеки албум на проекта е сред любимите ми записи и ми носи различни емоции, предизвиква различни картини в съзнанието ми,  но смело мога да кажа, че надмина очакванията ми, а те бяха много, много  високи.
Изслушвам албума вече може би за единадесети път, но сякаш го чувам за първи.
Тръпката не си отива, приятели, говорим за наистина добро издание.

‘Über den Sternen’ е уникално интроспективно пътешествие и пореден музикален шедьовър на Markus Stock, който излиза сякаш от някакво друго измерение и се врязва в нашето с цялата си елегантност и красота.
В албума са съчетани няколко вокални техники, различни фоклорни и класически инструменти, които правят записа много интересен в чисто музикално отношение.
В добавка електрическите китари и студените им рифове, наред с барабаните, допринасят за още по-завладяваща атмосфера и магичност на звученето, представяйки запис, който не може да се поддаде на каквато и да е класификация.
Усещането, което носи този албум е едно – чисто вълшебство, готово да изтегли душата ти на други висоти.
И нямаш друг избор, освен да се подчиниш и да оставиш  мелодията му да те покори.

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

Любима песен : „A Lucid Tower Beckons on the Hills afar“

 

 

 

Съдържание на албума:
1.The Three Flames Sapphire
2. A Lucid Tower Beckons on the Hills afar
3. The Oaken Throne
4. Moonrise
5. The Archer
6. The Wild Swans
7. In the Morning Mist
8. Über den Sternen

Линк за поръчка: https://prophecy.lnk.to/empyrium-ueber-den-sternen

 

За момента налични за свободно слушане са две от песните в заглавието.

 

„Über den Sternen“:

 

„The Three Flames Sapphire“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.