crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

HOR : No Birth nor End (2021)

HOR : No Birth nor End (2021)

Когато става дума за гръцки или елински блек метъл има групи, които задължително трябва да бъдат преслушани. HOR е  една от тях и честно казано, много се радвам , че успях да ги срещна преди две години покрай дебния им албум “Exitium”.
Групата е ценна извадка от елинската сцена и локализирани в Атина, според мен улавят точно онзи древногръцки дух, вдъхновил не е един и двама философи, в съчетание с норвежкия блек метъл от 90-те години, който реже като бръснач с бързите си китари и тежки бластове.

“No Birth nor End” съдържа в себе си шест парчета, с обща продължителност около 40 минути и е записан през дългите и мрачни месеци, прекарани под карантина през 2020-та година, отново  с помощта на Dimitris “Dimon’s Night” Sakkas , който се заема със смесването на музиката.
Тематично албумът е повлиян от гръцката философия и вечното странстване на душата – тема, която лично на мен ми е много интересна и завладяваща, тъй като без да вървиш по пътеките на душата си, няма как да познаваш себе си и нещата извън теб.
Върешният свят е винаги няколко стъпки пред външния, както е добре известно.
Представлява погледът на музикантите върху вечното пътуване на душата или Даймон (както го нарича Емпедокъл). Душа, която не просто е безсмъртна , но и също така съзерцава истини след отделянето си от тялото по време на смъртта.

Второто дългосвирещо заглавие, за разлика от предшественика си, носи изцяло онова режещо и сурово блек метъл усещане от старите lo-fi записи, покорявайки слуха с раздиращи вокали и потресаващо бързо тремоло.
Впечатляващо е, когато подобна възвишена тема за безсмъртието на душата и нейното пътуване из времето и пространството се сблъска със суровия блек метъл инструментал, излязъл като от сесия в стара норвежка репетиционна в допълнение с депресивни вокали – точно такива, кавито много от самостоятелните блек метъл проекти, които познавам, опитомяват с огромна страст.

Отново гръцката и норвежката блек метъл сцена са преплетени по много приятен начин във всяка една от песните , като в повечето парчета можем да чуем и ембиънт звуци като гръмотевици, дъжд, камбанен звън. Елементи, които изненадват приятно в подобно съчетание.

“No Birth nor End” е първично и смразяващо кръвта издание, изтъкано от ледени рифове и умопомрачителни високочестотни блек метъл вокали, от които настръхваш, в съчетание с елементи на ритуалистична реч, допринасяща за специфична култова и мистична  атмосфера.
Класически блек метъл запис от висок ранг.

 

Оценка: 9/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

Съдържание на албума:

1. Worship our Death
2. Dominion
3. Will to Immortality
4. Nekropolis
5. Empyrean
6. Sibylla

Очаква се студийното заглавие да бъде издадено на 27-ми февруари тази година, като ще бъде налично в дигитален формат и на физически носител чрез лейбълите Metal Throne Productions и Immortal Ruins Recordings .

 

За момента можем да чуем една от песните в албума, “Worship our Death”:

 

 

Полезни връзки:
Facebook: https://www.facebook.com/HORblackmetal​
Bandcamp: https://horblackmetal.bandcamp.com
Instagram: https://www.instagram.com/hor_blackmetal

Сподели статията :
  • 45
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •