THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

HOR : No Birth nor End (2021)

HOR : No Birth nor End (2021)

Когато става дума за гръцки или елински блек метъл има групи, които задължително трябва да бъдат преслушани. HOR е  една от тях и честно казано, много се радвам , че успях да ги срещна преди две години покрай дебния им албум „Exitium“.
Групата е ценна извадка от елинската сцена и локализирани в Атина, според мен улавят точно онзи древногръцки дух, вдъхновил не е един и двама философи, в съчетание с норвежкия блек метъл от 90-те години, който реже като бръснач с бързите си китари и тежки бластове.

„No Birth nor End“ съдържа в себе си шест парчета, с обща продължителност около 40 минути и е записан през дългите и мрачни месеци, прекарани под карантина през 2020-та година, отново  с помощта на Dimitris „Dimon’s Night“ Sakkas , който се заема със смесването на музиката.
Тематично албумът е повлиян от гръцката философия и вечното странстване на душата – тема, която лично на мен ми е много интересна и завладяваща, тъй като без да вървиш по пътеките на душата си, няма как да познаваш себе си и нещата извън теб.
Върешният свят е винаги няколко стъпки пред външния, както е добре известно.
Представлява погледът на музикантите върху вечното пътуване на душата или Даймон (както го нарича Емпедокъл). Душа, която не просто е безсмъртна , но и също така съзерцава истини след отделянето си от тялото по време на смъртта.

Второто дългосвирещо заглавие, за разлика от предшественика си, носи изцяло онова режещо и сурово блек метъл усещане от старите lo-fi записи, покорявайки слуха с раздиращи вокали и потресаващо бързо тремоло.
Впечатляващо е, когато подобна възвишена тема за безсмъртието на душата и нейното пътуване из времето и пространството се сблъска със суровия блек метъл инструментал, излязъл като от сесия в стара норвежка репетиционна в допълнение с депресивни вокали – точно такива, кавито много от самостоятелните блек метъл проекти, които познавам, опитомяват с огромна страст.

Отново гръцката и норвежката блек метъл сцена са преплетени по много приятен начин във всяка една от песните , като в повечето парчета можем да чуем и ембиънт звуци като гръмотевици, дъжд, камбанен звън. Елементи, които изненадват приятно в подобно съчетание.

„No Birth nor End“ е първично и смразяващо кръвта издание, изтъкано от ледени рифове и умопомрачителни високочестотни блек метъл вокали, от които настръхваш, в съчетание с елементи на ритуалистична реч, допринасяща за специфична култова и мистична  атмосфера.
Класически блек метъл запис от висок ранг.

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

 

Съдържание на албума:

1. Worship our Death
2. Dominion
3. Will to Immortality
4. Nekropolis
5. Empyrean
6. Sibylla

Очаква се студийното заглавие да бъде издадено на 27-ми февруари тази година, като ще бъде налично в дигитален формат и на физически носител чрез лейбълите Metal Throne Productions и Immortal Ruins Recordings .

 

За момента можем да чуем една от песните в албума, „Worship our Death“:

 

 

Полезни връзки:
Facebook: https://www.facebook.com/HORblackmetal​
Bandcamp: https://horblackmetal.bandcamp.com
Instagram: https://www.instagram.com/hor_blackmetal

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.