THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Колдовство : Ни царя, ни бога (2021)

Колдовство : Ни царя, ни бога (2021)

Славянската анонимна окултна блек метъл група Колдовство, чието име се превежда от руски като „вещерство“ или „магьосничество“, силно ме впечатли още с пускането на премиерния си сингъл преди
няколко седмици.
Дебютният им дългосвирещ албум „Ни царя, ни бога“  ще бъде издаден на 5-ти март тази година чрез лейбълите Babylon Doom Cult Records (LP, EU/ROW), Extraconscious Records (LP, US) и Fólkvangr Records(CS).

Бандата е забулена в абсолютна тайна, няма никакво онлайн присъствие и категорично отказва да разкрие публично самоличността на членовете си, както и своето точно местоположение,  но пък за сметка на това оставя музиката сама да говори за себе си.

„Любовта към красотата, замъгляването на идентичността, магическото пренасяне на себе си: омагьосващият блек метъл на Koldovstvo пристига от незнаен източник , вливайки се в дебютния “Ni Tsarya, Ni Boga” . Изтъкавайки история, неясна като самата им музика, мистериозният поглед на блек метъла на Колдовство обхваща жанра в основата си и го витрифицира при контакт. С извисяващи се вокали и предизвикателна музика, потънала в свръхестествена мизерия,“Ni Tsarya, Ni Boga” ще ви докосне в дълбочина.“, споделят от Fólkvangr Records.

И са абсолютно прави.
Колдовство и техният дебют „Ни царя, ни бога“ имат всички предпоставки за това да хванат душата ви в плен още с първите няколко изсвирени акорда и приглушени емоционално заредени блек метъл вокали.
Ако харесвате Circle of Ouroborus, Bak de Syv Fjell и ранните Ulver, то Колдовство няма как да не привлекат вниманието ви със своята атмосфера.
В синхрон с нея е и самата обложка на творбата – елегантна жена , облегната на леглото , с притиснат гръб до стената, докато спалнята ѝ се пълни с вода и плъховете се катерят по потъващия  матрак, използван за спасителна лодка. Макар и да не можем да видим лицето ѝ , можем да усетим красотата и дори страха на девойката, нейната сензитивност.
Всичко това можем да отбележим и в музиката на Колдовство – не можем да видим лицата на изпълнителите, но можем да усетим тяхната силна емоция, музикалната им прецизност и красотата на всяка изсвирена и изпята нота. Мистериозен, сякаш от друго измерение, „Ни царя, ни бога“ ни предлага пътешествие из красиви звукови пейзажи, без да има каквито и да е фалшиви претенции и без да ни напряга с излишна помпозност.

Шестте парчета в албума преминават сякаш на един дъх, като всяка песен е внимателно композирана и добре продуцирана, предава своя собствена история и атмосфера.
Първата песен е най-дългата в албума, като представлява суров атмосферичен блек метъл запис, изтъкан от mотчаяние, представено по много красив начин чрез симбиоза между високи DSBM вокали и изчистен вокал, напомнящ донякъде на изпълненията на Fursy Teyssier (Les Discrets, Amesoeurs) или Eklatanz (Heretoir).
Сурова, атмосферична, красива и емоционално заредена песен.

Във второто парче темпът и настроението се променят почти изцяло. Налице са фолклорни елементи и отново комбинация между реещи се в пространството ехтящи изчистени вокали в комбинация с по- тежки, под съпровода на вариращ инструментал. Подобни DSBM вокали в толкова откровен и чист вид не съм чувала от доста време насам и съм много приятно изненадана.

Четвъртата песен е изцяло отнасящ епос, който носи атмосферата на няколко мои любими групи (Katla., Heretoir, Lantlos и др.) , като в нея е заложено на бас линиите и барабаните. Mожем да чуем и докосващи китарни акценти, които придават дълбочина на записа.

В целия албум ,съвсем неслучайно, е заложено на мистерията. Макар и да е композиран и продуциран до съвършенство, съвсем умишлено много от частите в записа са приглушени в стил „репетиционна“ или загатнати бледо , което води до едно много странно усещане като в моментите, в които гледаш стара избледняла снимка – носи ти силни емоции, отнася те във времето, дори е възможно да те разплаче, но поради замазаното изображение не можеш да я видиш съвсем ясно. Нещо подобно се случва и тук. И е хубаво.

„Ни царя, ни бога“ е красиво и нетрадиционно блек метъл заглавие , което провокира въображението като отваря сетивата за нещо отвъд. Ефирна творба, която предизвиква поток от картини и чувства и носи мощен зяряд от началото до края на записа.

Любима песен: „IV“

 

За момента могат да бъдат чути две от песните в албума.

„I“:

„IV“:

 

 

Линк за поръчка на албума: https://bit.ly/3qWF3as

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.