✉ crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

• FOLLOWING THE UNDERGROUND SINCE 2017 •

The Stone : Kosturnice (2021)

The Stone : Kosturnice (2021)

Сръбската блек метъл сцена, редом с хърватската, разполага с много ценни групи, които чуеш ли веднъж, доста често си остават с теб докато спреш да дишаш. Имам около десетина наистина любими групи от тази балканска сцена, чиято атмосфера просто не може да бъде сбъркана и чиито традиционен блек метъл звук, принос и отдаденост към жанра, са просто неоспорими.
Един от тези стойностни представители несъмнено е The Stone.

Група, създадена още през 1996-та година под името Stone to Flesh (с издадени няколко демо записа, “Serbian Woods” 1997, Killed by the Sun, 1998 и компилация “Unveiled Evil”, 1999) с членове Marko “Kozeljnik” Jerković ( Kozeljnik, Murder, Oculus, Ophidian Coil, The Stone, May Result, ex-Disfigured, ex-Vehementer (live), ex-Debauchery (live), ex-Nefas), Ilija Vasiljević (ex-May Result, ex-Hemorrhoid), Nefas (Гавранови, ex-May Result) и Milan “Urok” Rakić ( May Result, Urok,ex-Ancient Forest) , като по-късно, през 2001-ва година, преминава под названието The Stone.
В състава на новосформираната група преминават всички от членовете на Stone to Flesh, като впоследсвие от оригиналните членове се запазва единствено Kozeljnik.
В настоящ състав, The Stone са вокалистът Glad (Murder, May Result), Kozeljnik на китари и бас, басистът Vrag (Kozeljnik (live), ex-Final Thought, ex-Worg, FEUD, Fullsize, ex-In from the Cold, ex-Infest, ex-FakeFreedom, ex-Instead of a Kill, ex-Spitback) и барабанистът Honza Kapák ( Black Rain, Dark Angels, Impuritum, Murder, Oculus, Radiolokátor, ex-Master’s Hammer, ex-Avenger, Bohemyst, ex-After Rain, ex-Krieg, ex-Maniac Butcher, ex-Nargaroth, ex-Panychida, ex-Blasphemic Lust, ex-Dark Storm, ex-Moriorr, ex-Judas Iscariot ).

The Stone са сред първите блек метъл банди (наред с Introitus, Heller, Bloodbath и др.), появили се изобщо на територията на Сърбия. И то точно в периода след войната, което гарантирам ви, със сигурност не е било особено лесно за изпълнение в Белград, имайки предвид изолацията на държавата и всички останали фактори. Бандата по един или друг начин става част от един ключов момент, обърнал нова страница за екстремната метъл сцена, сигнализиращ възраждането на притихналата култура.
Макар и войната да няма съвсем пряко влияние върху творчеството на групата и лирическите теми и концепции да се различават, можем да кажем със сигурност, че тук става дума за нещо легендарно, истинско и много, много силно.

Вдъхновени от славянското езичество, нихилизма, смъртта, мизантропията и екзистенциализма, през годините The Stone се разписват с осем албума, като “Kosturnice” (в превод, “костници”) е деветото дългосвирещо заглавие на яростните сърби, като е и първият албум на групата в партньорство с белгийския лейбъл Immortal Frost Productions.

Слушам албума докато рисувам на терасата на една много приятна хижичка, сгушена в горите на Витоша, с чаша кафе, в доста студена снежна вечер и бих казала , че “Kosturnice” се вписва идеално в малката ми идилия.
Приятен студ ме облива още с отварящата песен “Pramaglina”. Красива прелюдия към яростта на цялата мощ на Kosturnice, която запленява по все по-дълбок начин с всяка следваща песен.
Няма смисъл да казвам, че всичко е правено като по блек метъл учебник, феновете го очакват така или иначе, но е неоспорим факт.
Освен на перфекционизъм по отношение на композирането и изпълнението на песните, The Stone залагат в записа и много на атмосферата, на агресията си , на чистата и неподправена емоция в стила на вокалите и на режеща бързина и ритъм на китарите и барабаните.
Песен след песен… студът нараства, атмосферата става все по-завладяваща и в даден момент се пренасяш в костницата, независимо дали искаш или не, сред костите на забравени отдавна души и мирис на смърт.

В сравнение с Kruna Praha, последният EP запис на The Stone, тук звученето е много по-сурово и отработено.
Продукцията е не само на много по-високо равнище, но и самият стил на музициране за мен е в пъти по-тежък и макар и да са налице донякдъе по-мелодичните елементи, традиционни за творчеството на бандата, тук са представени в много добри и отчетливи съчетания , създавайки безбожна атмосфера, способна да накара всички демони да затанцуват , макар и лирическите теми тук да са по-скоро екзистенциални, отколкото свързани с луциферианската привързаност на The Stone, силно осезаема в други заглавия.
Водещите и ритъм китарите в албума играят огромна роля и това, което се случва в инструментала на всяка песен и представлява истинска заигравка със слуха на слушателя, представяйки различни атмосфери и ефекти, които до момента не помня да сме чували в музиката, създадена от групата.
Lo-fi елементи, синтезаторни ефекти и традиционните забързани и остри като бръснач китари и барабани, работят заедно с агресивните и изригващи вокали,  за да пресъздадат традиционното 90-тарско блек метъл звучене в продължение на целия албум, който трае около 45 минути, поразявайки с първичност и техническа отмереност, с  малка доза театралност.

Врязващ се без предупреждение, яростен, силен и покоряващ със своята изобретателност и студенина, “Kosturnice” ни доближава няколко крачки по-близо до усещането за смърт и ярост , карайки костите ни да потръпнат и затракат, придърпвайки ни към топлите дълбини на мрака.
Албум, изпълнен с екзистенциални текстове и интересни композиции, завладяващ с атмосфера и красиви инструментални и вокални елементи, които остават в съзнанието дълго след края на последната песен.
Величествено завръщане на The Stone!

Оценка: 10/10  🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

“Kosturnice” ще бъде издаден на 26-ти март чрез лейбъла Immortal Frost Productions.
Ако искате да го закупите на физически носител, можете да го направите тук: http://smarturl.it/kosturnice​

 

До момента са разкрити три от песните в албума.

“Kosturnice”:

 

“Okamenjen”:

 

“Pramaglina”:

Сподели статията :
  • 66
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •