THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

The Stone : Kosturnice (2021)

The Stone : Kosturnice (2021)

Сръбската блек метъл сцена, редом с хърватската, разполага с много ценни групи, които чуеш ли веднъж, доста често си остават с теб докато спреш да дишаш. Имам около десетина наистина любими групи от тази балканска сцена, чиято атмосфера просто не може да бъде сбъркана и чиито традиционен блек метъл звук, принос и отдаденост към жанра, са просто неоспорими.
Един от тези стойностни представители несъмнено е The Stone.

Група, създадена още през 1996-та година под името Stone to Flesh (с издадени няколко демо записа, „Serbian Woods“ 1997, Killed by the Sun, 1998 и компилация „Unveiled Evil“, 1999) с членове Marko „Kozeljnik“ Jerković ( Kozeljnik, Murder, Oculus, Ophidian Coil, The Stone, May Result, ex-Disfigured, ex-Vehementer (live), ex-Debauchery (live), ex-Nefas), Ilija Vasiljević (ex-May Result, ex-Hemorrhoid), Nefas (Гавранови, ex-May Result) и Milan „Urok“ Rakić ( May Result, Urok,ex-Ancient Forest) , като по-късно, през 2001-ва година, преминава под названието The Stone.
В състава на новосформираната група преминават всички от членовете на Stone to Flesh, като впоследсвие от оригиналните членове се запазва единствено Kozeljnik.
В настоящ състав, The Stone са вокалистът Glad (Murder, May Result), Kozeljnik на китари и бас, басистът Vrag (Kozeljnik (live), ex-Final Thought, ex-Worg, FEUD, Fullsize, ex-In from the Cold, ex-Infest, ex-FakeFreedom, ex-Instead of a Kill, ex-Spitback) и барабанистът Honza Kapák ( Black Rain, Dark Angels, Impuritum, Murder, Oculus, Radiolokátor, ex-Master’s Hammer, ex-Avenger, Bohemyst, ex-After Rain, ex-Krieg, ex-Maniac Butcher, ex-Nargaroth, ex-Panychida, ex-Blasphemic Lust, ex-Dark Storm, ex-Moriorr, ex-Judas Iscariot ).

The Stone са сред първите блек метъл банди (наред с Introitus, Heller, Bloodbath и др.), появили се изобщо на територията на Сърбия. И то точно в периода след войната, което гарантирам ви, със сигурност не е било особено лесно за изпълнение в Белград, имайки предвид изолацията на държавата и всички останали фактори. Бандата по един или друг начин става част от един ключов момент, обърнал нова страница за екстремната метъл сцена, сигнализиращ възраждането на притихналата култура.
Макар и войната да няма съвсем пряко влияние върху творчеството на групата и лирическите теми и концепции да се различават, можем да кажем със сигурност, че тук става дума за нещо легендарно, истинско и много, много силно.

Вдъхновени от славянското езичество, нихилизма, смъртта, мизантропията и екзистенциализма, през годините The Stone се разписват с осем албума, като „Kosturnice“ (в превод, „костници“) е деветото дългосвирещо заглавие на яростните сърби, като е и първият албум на групата в партньорство с белгийския лейбъл Immortal Frost Productions.

Слушам албума докато рисувам на терасата на една много приятна хижичка, сгушена в горите на Витоша, с чаша кафе, в доста студена снежна вечер и бих казала , че „Kosturnice“ се вписва идеално в малката ми идилия.
Приятен студ ме облива още с отварящата песен „Pramaglina“. Красива прелюдия към яростта на цялата мощ на Kosturnice, която запленява по все по-дълбок начин с всяка следваща песен.
Няма смисъл да казвам, че всичко е правено като по блек метъл учебник, феновете го очакват така или иначе, но е неоспорим факт.
Освен на перфекционизъм по отношение на композирането и изпълнението на песните, The Stone залагат в записа и много на атмосферата, на агресията си , на чистата и неподправена емоция в стила на вокалите и на режеща бързина и ритъм на китарите и барабаните.
Песен след песен… студът нараства, атмосферата става все по-завладяваща и в даден момент се пренасяш в костницата, независимо дали искаш или не, сред костите на забравени отдавна души и мирис на смърт.

В сравнение с Kruna Praha, последният EP запис на The Stone, тук звученето е много по-сурово и отработено.
Продукцията е не само на много по-високо равнище, но и самият стил на музициране за мен е в пъти по-тежък и макар и да са налице донякдъе по-мелодичните елементи, традиционни за творчеството на бандата, тук са представени в много добри и отчетливи съчетания , създавайки безбожна атмосфера, способна да накара всички демони да затанцуват , макар и лирическите теми тук да са по-скоро екзистенциални, отколкото свързани с луциферианската привързаност на The Stone, силно осезаема в други заглавия.
Водещите и ритъм китарите в албума играят огромна роля и това, което се случва в инструментала на всяка песен и представлява истинска заигравка със слуха на слушателя, представяйки различни атмосфери и ефекти, които до момента не помня да сме чували в музиката, създадена от групата.
Lo-fi елементи, синтезаторни ефекти и традиционните забързани и остри като бръснач китари и барабани, работят заедно с агресивните и изригващи вокали,  за да пресъздадат традиционното 90-тарско блек метъл звучене в продължение на целия албум, който трае около 45 минути, поразявайки с първичност и техническа отмереност, с  малка доза театралност.

Врязващ се без предупреждение, яростен, силен и покоряващ със своята изобретателност и студенина, „Kosturnice“ ни доближава няколко крачки по-близо до усещането за смърт и ярост , карайки костите ни да потръпнат и затракат, придърпвайки ни към топлите дълбини на мрака.
Албум, изпълнен с екзистенциални текстове и интересни композиции, завладяващ с атмосфера и красиви инструментални и вокални елементи, които остават в съзнанието дълго след края на последната песен.
Величествено завръщане на The Stone!

Оценка: 10/10  ????????????????????????????????????????

 

„Kosturnice“ ще бъде издаден на 26-ти март чрез лейбъла Immortal Frost Productions.
Ако искате да го закупите на физически носител, можете да го направите тук: http://smarturl.it/kosturnice​

 

До момента са разкрити три от песните в албума.

„Kosturnice“:

 

„Okamenjen“:

 

„Pramaglina“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.