THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

PAYSAGE D’HIVER : Geister (2021)

PAYSAGE D’HIVER : Geister (2021)

В който и сезон да се намират слушателите на проекта, PAYSAGE D’HIVER винаги ще забива дълбоко черните си нокти в душата им , примъквайки ги обратно до  зимния свят на мрака и суровия мраз, в който се подвизава.
Със своя втори дългосвирещ албум „Geister“ („Призраци“), който също така представлява 13-та глава в концептуалната история на проекта, швейцарският блек метъл ъндърграунд повелител продължава да се движи по все така вледенената пътека, която единственият член на проекта Wintherr  затвърди и  в дебютния си дългосвирещ  албум,  „Im Wald“ („В гората“).

Свирепите блек метъл рифове, безмилостно изтласквани напред и акомпанирани  от пронизващи писъци, в комбинация с  яростните гарванови вокали,  подчертани  от хипнотичните ритъм модели.
Съпътствани неизбежно от моменти на ледено спокойствие, PAYSAGE D’HIVER доставя отново музикалния еквивалент на планинска виелица, което до голяма степен е и очаквано , имайки предвид  локацията на швейцареца, макар и проектът да има свой разпознаваем собствен звук, твърдо в традицията на ранния скандинавски блек метъл.

Това, което отличава Wintherr от множеството привърженици, които се занимават с този стил, е неговото перфектно майсторство и успешното призоваване на олдскуул духа , който никога не се усеща в музиката му като пореден изблик на носталгия, а се врязва директно в сърцевината на творбата му, напасвайки се като идеалното парченце пъзел.

Основан през 1997 г. в швейцарския регион Берн, PAYSAGE D’HIVER първоначално се сформира като строго „подземен“ феномен.
Wintherr отприщва постоянен поток от 10 дългосвирещи „демота“ и 4 сплит EP записа , които му печелят отлична репутация през годините и изненадващо много фенове, като това най-вече се случва  от уста на уста. Когато проектът излезе „от скривалището“ си с „Im Wald“ („В гората“) през 2020-та година , дебютният  албум дори влезе в германските класации, подчертавайки неговия органично постигнат статус.

Всяко дългосвирещо издание, включително така наречените „демота“ и обикновени албуми, представлява глава от продължаваща история, която PAYSAGE D’HIVER разказва за своя протагонист, наречен „Der Wanderer“, който броди в отвъдното царство.
В „Geister“ , Скитникът има осъзнат сън, в който среща същества от друго измерение, което всъщност е нашият свят. За него ние земните се явяваме като призраци. Единственото ни средство за контакт със Скитника в света на PAYSAGE D’HIVER е чрез зимните обреди, като Tschäggättä, който е традиционен култ към маските от Lötschental, долина в кантона Вале в Швейцария. Такава наследствена маска е изобразена на корицата на албума и текстовете са написани на местния диалект.

„Geister“ включва единадесет поразителни песни с обща продължителност малко над един час.
Зимен ритуал, покосяващ с остротата и суровата си  атмосфера, която и за момент не оставя слушателя да задълбае вниманието си някъде другаде.
Започвайки с почти хистеричната „Schattä“, сянката на „Geister“ яростно облива с леден дъх всичко, до което се докосне. Още от първите рифове. Още с първия извисил се  от гърлото на Wintherr писък.
Макар и да е от албумите, които виждам като едно цяло (обикновено наистина качествените албуми, които съм слушала имат точно това свойство) , всяка от песните е неразривна част от цялостта на албума и продължава вече загатнатото от  предшественика си , като в същото време сред всяко парче може да бъде открито по нещо интересно, което не може да бъде чуто в останалите.
В „Äschä“, например, можем да чуем ембиънт звуци като камбанен звън, но не като онези гръмки църковни камбани, а като ритуалните, идващи  от медните и тучени звънци, прикрепени към кукерските облекла.
Обичаят с чегета маските от Lötschental (Лютчетал) много силно напомня на нашите кукерски обичаи, като зловещите маски и кожени облекла са неизменна част от всеки ритуал, чийто корен може да се проследи чак до 18-ти век и най-вероятно, много отпреди това.


Снимка: BBC

 

Материалът на оригиналните чегета маски е бил дърво, като след носенето обикновено всяка маска е  била изгаряна, а  през дългите студени зимни нощи швейцарците подготвяли новите.
Практикувайки ритуала и днес, локациите на така наречените „чегета мазета“, в които някой може да закупи подобна маска и да се подготви за пика на ритуала, се пазят в тайна и се променят постоянно, като информацията за тях се предава от уста на уста, точно както и ние научихме за PAYSAGE D’HIVER преди години .
Концептуален изцяло и потапящ  в тази атмосфера на ритуала на „Tschäggätta“ (чегета), албумът заразява със своите композиции, като от самото начало се опитва да вдигне адреналина ти и да те накара да почувстваш духа на музиката, която звучи или  предстои да бъде чута в следващата песен, подобно на чегетите, които нарочно се опитват да стреснат страничния наблюдател със заплашителния си вид.
Освен звънци, можем да чуем ритуална реч, напеви и естествено, режещи рифове, много приятни ритъм секции и изригващи високи и остри блек метъл вокали, традиционни за стила и най-вече, за проекта.
Иска ми се да знаех този швейцарски диалект, за да мога да проникна по-дълбоко в съдържанието на песните, но концепцията е ясна , а предадената емоция, наред с мрачната и злокобна атмосфера, са достатъчно красноречиви.
Динамично и вариращо откъм настроения и темп по време на цялата си продължителност, заглавието завършва с гениалната според мен композиция „Geischtr“, която съчетава в себе си ембиънт елементи, приглушени вокали, ритуалистични ритми и сякаш те замайва като за последно, примамва те леко и тихо към края с ефирността и в същото време, със своя леден полъх.

„Geister“ е албум, обогатяващ слушателя с истинско преживяване под формата на мразовит и злокобен, мрачен ритуал.
Представящ културното си наследство чрез музиката, PAYSAGE D’HIVER за пореден път покорява сетивата на слушателя със способността да вледенява, да предизвиква образи чрез мелодия и да пренася в своята собствена Вселена с финес и много, много студ, от който бленуваш за още и още.

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

 

„Geister“  ще бъде издаден на  23-ти април в дигитален формат и на физически носител – CD и 12″ винил,  чрез лейбъла Kunsthall Produktionen.

Линк за поръчка на албума: https://bit.ly/39C9Ani

 

До момента има разкрити няколко парчета от заглавието.

 

“ Schtampfä „:

 

„Äschä“:

„Bluet:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.