✉ crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

• FOLLOWING THE UNDERGROUND SINCE 2017 •

PAYSAGE D’HIVER : Geister (2021)

PAYSAGE D’HIVER : Geister (2021)

В който и сезон да се намират слушателите на проекта, PAYSAGE D’HIVER винаги ще забива дълбоко черните си нокти в душата им , примъквайки ги обратно до  зимния свят на мрака и суровия мраз, в който се подвизава.
Със своя втори дългосвирещ албум „Geister“ („Призраци“), който също така представлява 13-та глава в концептуалната история на проекта, швейцарският блек метъл ъндърграунд повелител продължава да се движи по все така вледенената пътека, която единственият член на проекта Wintherr  затвърди и  в дебютния си дългосвирещ  албум,  “Im Wald” (“В гората”).

Свирепите блек метъл рифове, безмилостно изтласквани напред и акомпанирани  от пронизващи писъци, в комбинация с  яростните гарванови вокали,  подчертани  от хипнотичните ритъм модели.
Съпътствани неизбежно от моменти на ледено спокойствие, PAYSAGE D’HIVER доставя отново музикалния еквивалент на планинска виелица, което до голяма степен е и очаквано , имайки предвид  локацията на швейцареца, макар и проектът да има свой разпознаваем собствен звук, твърдо в традицията на ранния скандинавски блек метъл.

Това, което отличава Wintherr от множеството привърженици, които се занимават с този стил, е неговото перфектно майсторство и успешното призоваване на олдскуул духа , който никога не се усеща в музиката му като пореден изблик на носталгия, а се врязва директно в сърцевината на творбата му, напасвайки се като идеалното парченце пъзел.

Основан през 1997 г. в швейцарския регион Берн, PAYSAGE D’HIVER първоначално се сформира като строго “подземен” феномен.
Wintherr отприщва постоянен поток от 10 дългосвирещи „демота“ и 4 сплит EP записа , които му печелят отлична репутация през годините и изненадващо много фенове, като това най-вече се случва  от уста на уста. Когато проектът излезе “от скривалището” си с “Im Wald” (“В гората”) през 2020-та година , дебютният  албум дори влезе в германските класации, подчертавайки неговия органично постигнат статус.

Всяко дългосвирещо издание, включително така наречените “демота” и обикновени албуми, представлява глава от продължаваща история, която PAYSAGE D’HIVER разказва за своя протагонист, наречен “Der Wanderer”, който броди в отвъдното царство.
В “Geister” , Скитникът има осъзнат сън, в който среща същества от друго измерение, което всъщност е нашият свят. За него ние земните се явяваме като призраци. Единственото ни средство за контакт със Скитника в света на PAYSAGE D’HIVER е чрез зимните обреди, като Tschäggättä, който е традиционен култ към маските от Lötschental, долина в кантона Вале в Швейцария. Такава наследствена маска е изобразена на корицата на албума и текстовете са написани на местния диалект.

“Geister” включва единадесет поразителни песни с обща продължителност малко над един час.
Зимен ритуал, покосяващ с остротата и суровата си  атмосфера, която и за момент не оставя слушателя да задълбае вниманието си някъде другаде.
Започвайки с почти хистеричната “Schattä”, сянката на “Geister” яростно облива с леден дъх всичко, до което се докосне. Още от първите рифове. Още с първия извисил се  от гърлото на Wintherr писък.
Макар и да е от албумите, които виждам като едно цяло (обикновено наистина качествените албуми, които съм слушала имат точно това свойство) , всяка от песните е неразривна част от цялостта на албума и продължава вече загатнатото от  предшественика си , като в същото време сред всяко парче може да бъде открито по нещо интересно, което не може да бъде чуто в останалите.
В “Äschä”, например, можем да чуем ембиънт звуци като камбанен звън, но не като онези гръмки църковни камбани, а като ритуалните, идващи  от медните и тучени звънци, прикрепени към кукерските облекла.
Обичаят с чегета маските от Lötschental (Лютчетал) много силно напомня на нашите кукерски обичаи, като зловещите маски и кожени облекла са неизменна част от всеки ритуал, чийто корен може да се проследи чак до 18-ти век и най-вероятно, много отпреди това.


Снимка: BBC

 

Материалът на оригиналните чегета маски е бил дърво, като след носенето обикновено всяка маска е  била изгаряна, а  през дългите студени зимни нощи швейцарците подготвяли новите.
Практикувайки ритуала и днес, локациите на така наречените “чегета мазета”, в които някой може да закупи подобна маска и да се подготви за пика на ритуала, се пазят в тайна и се променят постоянно, като информацията за тях се предава от уста на уста, точно както и ние научихме за PAYSAGE D’HIVER преди години .
Концептуален изцяло и потапящ  в тази атмосфера на ритуала на “Tschäggätta” (чегета), албумът заразява със своите композиции, като от самото начало се опитва да вдигне адреналина ти и да те накара да почувстваш духа на музиката, която звучи или  предстои да бъде чута в следващата песен, подобно на чегетите, които нарочно се опитват да стреснат страничния наблюдател със заплашителния си вид.
Освен звънци, можем да чуем ритуална реч, напеви и естествено, режещи рифове, много приятни ритъм секции и изригващи високи и остри блек метъл вокали, традиционни за стила и най-вече, за проекта.
Иска ми се да знаех този швейцарски диалект, за да мога да проникна по-дълбоко в съдържанието на песните, но концепцията е ясна , а предадената емоция, наред с мрачната и злокобна атмосфера, са достатъчно красноречиви.
Динамично и вариращо откъм настроения и темп по време на цялата си продължителност, заглавието завършва с гениалната според мен композиция “Geischtr”, която съчетава в себе си ембиънт елементи, приглушени вокали, ритуалистични ритми и сякаш те замайва като за последно, примамва те леко и тихо към края с ефирността и в същото време, със своя леден полъх.

“Geister” е албум, обогатяващ слушателя с истинско преживяване под формата на мразовит и злокобен, мрачен ритуал.
Представящ културното си наследство чрез музиката, PAYSAGE D’HIVER за пореден път покорява сетивата на слушателя със способността да вледенява, да предизвиква образи чрез мелодия и да пренася в своята собствена Вселена с финес и много, много студ, от който бленуваш за още и още.

Оценка: 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

“Geister”  ще бъде издаден на  23-ти април в дигитален формат и на физически носител – CD и 12″ винил,  чрез лейбъла Kunsthall Produktionen.

Линк за поръчка на албума: https://bit.ly/39C9Ani

 

До момента има разкрити няколко парчета от заглавието.

 

” Schtampfä “:

 

“Äschä”:

“Bluet:

Сподели статията :
  • 78
  •  
  • 19
  •  
  •  
  •