✉ crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

• FOLLOWING THE UNDERGROUND SINCE 2017 •

NOÊTA : Elm (2021)

NOÊTA : Elm (2021)

NOÊTA е шведски дарк фолк проект, като първият  им EP запис , “psykhē”, бива издаден през 2015-та година.
Още в онзи момент дуото дава сериозни индикации за своята природа, представяйки дълбокомислени композиции, включително и кавър на песен от обичаната фолк изпълнителка Sibylle Baier.
NOÊTA  носи името си от гръцката философия и описва понятието за универсалните мисли, които съществуват без някой (или нещо) да ги мисли. Неуловимият звук на дуото е очарователен и завладяващ, но и в същото време  малко по- труден за категоризиране, тъй като те от самото начало представят музиката си като настроение: поетични, тъмни, ембиънт пейзажи, облечени с винтидж инструменти и допълнени от примамливия , хипнотизиращ глас на Êlea.

В лирическо отношение вторият дългосвирещ албум на дуото, “Elm”, е свързан тясно с емоциите , провокирани от известната поема на американската авторка Силвия Плат, която страда от много тежка форма на депресия и се самоубива малко след като написва въпросната творба, като Êlea споделя също така, че самият албум е експресия на нейните лични перипетии и страдания.
Подобно на предишното заглавие на NOÊTA, “Beyond Life And Death” (2017), което се занимава с темите за тревожността и смисъла на живота, тук отново са засегнати най-личните човешки емоции и преживявания, за които понякога не смеем да говорим открито от страх да не бъдем съдени или възприети като “слаби”.
Истината е, че точно преминавайки през преживявания като тези, изпълващи ни с мъка по-тежка отколкото си мислим, че можем да понесем, ние имаме шанс да се превърнем в много по-силни и светли личности отпреди, а с помощта на изкуството бихме могли да пресъздадем и целия този процес на трансформация и осъзнаване , да разкрием пред света усещанията си и да докоснем сърцата и ума на другите по начин, който да им бъде полезен и да обогати светогледа им.
Такава е и музиката на дуото в този албум. Не просто представя няколко красиви композиции с отнасяща ембиънт фолк атмосфера, но и според мен би докоснала и помогнала на много хора, чули посланията в подходящия момент.


За който не е чувал проекта никога досега мога да кажа, че ако харесвате работата на изпълнителки като CHELSEA WOLFE, ANNA VON HAUSSWOLFF или EMMA RUTH RUNDLE , както и самото им излъчване, то няма да останете разочаровани и от NOÊTA и прекрасния глас на Êlea, придружен от красивите музикални композиции на Andris.
Музиката на дуото  още от самото му зараждане е отнасяща, хипнотична, покоряваща със своята чувственост и ветрове от меланхолия, като  с новото заглавие нещата не са много по-различни.

Започвайки с нежната мелодия на “Dawn Falls”, откриващата песен,  “Elm” разкрива пред нас неземна атмосфера, веднага извикваща в ума ми приказния свят на елфите от “Властелинът  на пръстените”. Нежният преливащ глас на Êlea , заедно с акустичния инструментал създават точно една идилична и спокойна обстановка, която те отнася по-навътре в твоя собствен мир и ти позволява да останеш насаме със себе си.
Êlea споделя за песента :
”‘Dawn Falls’ се върти около вътрешната борба, която се опитва да балансира между това да дадеш доверието си на някого и въздържанието от това с цел самозащита. Можем да бъдем толкова обнадеждени в отношенията си с други хора и да им дадем власт над нас с нашето доверие, нашите желания, нашата честност. И все пак в човешките взаимоотношения големите надежди могат да бъдат предадени, което води до вътрешната бездна на самотата и оттам до изолация и примирение. Когато самотата се превърне в по-лесен избор, тогава болката може да предложи и възможност за получаване на нова сила , а с това и зараждане на нова надежда.“
Във втората песен от албума, “As I Fell Silent” към акустичните инструменти и омагьосващите вокали този път се присъединява и електрическа китара, която добавя силен ефект върху атмосферата на песента и акцентира вокалите по много деликатен и красив начин.
Албумът  звучи в пъти по-лек  и фолк ориентиран от предишното заглавие на NOÊTA, макар и посланията в него да  би следвало да бъдат  по-тежки. Всичко е представено по  напомнящ докосването на меко перце начин, с предимно акустични инструменти и  реещи се вокали,  в допълнение с ембиънт звуци.
За четвъртата песен в албума, “Above and Below”, Êlea споделя :
“Написах ‘Above and Below’ около силното желание да се дистанцираме от обществото и човечеството. Това отделяне добавя гориво към пламъка и кара човек да се уедини дори още повече – да избяга от този свят, да избяга от всичко, което усеща толкова далечно. Това е желанието да станеш едно със земята, да бъдеш освободен от човечността, да бъдеш свободен от всичко онова, което обществото и хората са създали един за друг. Това парче е за изгарящото желание да бъдеш нищо и никой – да бъдеш като капка дъжд, падаща във водата, където се разгражда и изчезва завинаги.”
Звукът на вълните, последван от преливащият като нежна морска вълна глас на изпълнителката, успешно се справят с предаването на това послание.
В “Elm” , седмата  песен от албума, най-накрая усещам онзи прокрадващ се мрак и меланхолията, поради които  се влюбих в музиката на проекта преди години. Шепотът на текстовете, придружени от почти мистично звучащи вокали и нежни китари придават мрачна фолк атмосфера, която те завлича все по-надълбоко и по-надълбоко , като кулминацията ѝ продължава и в “Elm II”, финалната песен от албума, където всичко приключва някъде там, в приглушените кътчета на съзнанието.
Много добро пресъздаване на концепцията на албума, като ми прави впечатление  колко различно може да звучи гласа на вокалистката в един и същ албум и колко вариращо може да бъде настроението му.

Акордеон, акустични китари, пиано, синтезатори, електрически китари – това са инструментите, които могат дабъдат чути в продължение на целия албум , като акордеоните са силно акцентирани  в някои от парчетата. В допълнение с тях могат да бъдат чути различни ембиънт шумове като веселата песен на птички, вълни и други фонове, които допринасят за изграждането на завладяващата  атмосфера на заглавието.

 

“Elm” е хипнотизиращ концептуален дарк фолк ембиънт албум,  поразяващ с  ефирни вокални изпълнения, с прокрадващ се полъх на меланхолия и мрак,  пленителни текстове и композиции, провокиращи усещане за лекота и реене из праха на времето.


Оценка: 9/1о 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Любима песен : “Elm” & “Elm II”

Заглавието ще бъде издадено на 23-ти април чрез лейбъла Prophecy Productions, като може да бъде поръчано на следния линк: http://lnk.spkr.media/noeta-elm .

За момента свободно могат да бъдат чути няколко от песните в албума.

Сподели статията :
  • 52
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •