THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

NOÊTA : Elm (2021)

NOÊTA : Elm (2021)

NOÊTA е шведски дарк фолк проект, като първият  им EP запис , „psykhē“, бива издаден през 2015-та година.
Още в онзи момент дуото дава сериозни индикации за своята природа, представяйки дълбокомислени композиции, включително и кавър на песен от обичаната фолк изпълнителка Sibylle Baier.
NOÊTA  носи името си от гръцката философия и описва понятието за универсалните мисли, които съществуват без някой (или нещо) да ги мисли. Неуловимият звук на дуото е очарователен и завладяващ, но и в същото време  малко по- труден за категоризиране, тъй като те от самото начало представят музиката си като настроение: поетични, тъмни, ембиънт пейзажи, облечени с винтидж инструменти и допълнени от примамливия , хипнотизиращ глас на Êlea.

В лирическо отношение вторият дългосвирещ албум на дуото, „Elm“, е свързан тясно с емоциите , провокирани от известната поема на американската авторка Силвия Плат, която страда от много тежка форма на депресия и се самоубива малко след като написва въпросната творба, като Êlea споделя също така, че самият албум е експресия на нейните лични перипетии и страдания.
Подобно на предишното заглавие на NOÊTA, „Beyond Life And Death“ (2017), което се занимава с темите за тревожността и смисъла на живота, тук отново са засегнати най-личните човешки емоции и преживявания, за които понякога не смеем да говорим открито от страх да не бъдем съдени или възприети като „слаби“.
Истината е, че точно преминавайки през преживявания като тези, изпълващи ни с мъка по-тежка отколкото си мислим, че можем да понесем, ние имаме шанс да се превърнем в много по-силни и светли личности отпреди, а с помощта на изкуството бихме могли да пресъздадем и целия този процес на трансформация и осъзнаване , да разкрием пред света усещанията си и да докоснем сърцата и ума на другите по начин, който да им бъде полезен и да обогати светогледа им.
Такава е и музиката на дуото в този албум. Не просто представя няколко красиви композиции с отнасяща ембиънт фолк атмосфера, но и според мен би докоснала и помогнала на много хора, чули посланията в подходящия момент.


За който не е чувал проекта никога досега мога да кажа, че ако харесвате работата на изпълнителки като CHELSEA WOLFE, ANNA VON HAUSSWOLFF или EMMA RUTH RUNDLE , както и самото им излъчване, то няма да останете разочаровани и от NOÊTA и прекрасния глас на Êlea, придружен от красивите музикални композиции на Andris.
Музиката на дуото  още от самото му зараждане е отнасяща, хипнотична, покоряваща със своята чувственост и ветрове от меланхолия, като  с новото заглавие нещата не са много по-различни.

Започвайки с нежната мелодия на „Dawn Falls“, откриващата песен,  „Elm“ разкрива пред нас неземна атмосфера, веднага извикваща в ума ми приказния свят на елфите от „Властелинът  на пръстените“. Нежният преливащ глас на Êlea , заедно с акустичния инструментал създават точно една идилична и спокойна обстановка, която те отнася по-навътре в твоя собствен мир и ти позволява да останеш насаме със себе си.
Êlea споделя за песента :
”‘Dawn Falls’ се върти около вътрешната борба, която се опитва да балансира между това да дадеш доверието си на някого и въздържанието от това с цел самозащита. Можем да бъдем толкова обнадеждени в отношенията си с други хора и да им дадем власт над нас с нашето доверие, нашите желания, нашата честност. И все пак в човешките взаимоотношения големите надежди могат да бъдат предадени, което води до вътрешната бездна на самотата и оттам до изолация и примирение. Когато самотата се превърне в по-лесен избор, тогава болката може да предложи и възможност за получаване на нова сила , а с това и зараждане на нова надежда.“
Във втората песен от албума, „As I Fell Silent“ към акустичните инструменти и омагьосващите вокали този път се присъединява и електрическа китара, която добавя силен ефект върху атмосферата на песента и акцентира вокалите по много деликатен и красив начин.
Албумът  звучи в пъти по-лек  и фолк ориентиран от предишното заглавие на NOÊTA, макар и посланията в него да  би следвало да бъдат  по-тежки. Всичко е представено по  напомнящ докосването на меко перце начин, с предимно акустични инструменти и  реещи се вокали,  в допълнение с ембиънт звуци.
За четвъртата песен в албума, “Above and Below”, Êlea споделя :
“Написах ‘Above and Below’ около силното желание да се дистанцираме от обществото и човечеството. Това отделяне добавя гориво към пламъка и кара човек да се уедини дори още повече – да избяга от този свят, да избяга от всичко, което усеща толкова далечно. Това е желанието да станеш едно със земята, да бъдеш освободен от човечността, да бъдеш свободен от всичко онова, което обществото и хората са създали един за друг. Това парче е за изгарящото желание да бъдеш нищо и никой – да бъдеш като капка дъжд, падаща във водата, където се разгражда и изчезва завинаги.”
Звукът на вълните, последван от преливащият като нежна морска вълна глас на изпълнителката, успешно се справят с предаването на това послание.
В „Elm“ , седмата  песен от албума, най-накрая усещам онзи прокрадващ се мрак и меланхолията, поради които  се влюбих в музиката на проекта преди години. Шепотът на текстовете, придружени от почти мистично звучащи вокали и нежни китари придават мрачна фолк атмосфера, която те завлича все по-надълбоко и по-надълбоко , като кулминацията ѝ продължава и в „Elm II“, финалната песен от албума, където всичко приключва някъде там, в приглушените кътчета на съзнанието.
Много добро пресъздаване на концепцията на албума, като ми прави впечатление  колко различно може да звучи гласа на вокалистката в един и същ албум и колко вариращо може да бъде настроението му.

Акордеон, акустични китари, пиано, синтезатори, електрически китари – това са инструментите, които могат дабъдат чути в продължение на целия албум , като акордеоните са силно акцентирани  в някои от парчетата. В допълнение с тях могат да бъдат чути различни ембиънт шумове като веселата песен на птички, вълни и други фонове, които допринасят за изграждането на завладяващата  атмосфера на заглавието.

 

„Elm“ е хипнотизиращ концептуален дарк фолк ембиънт албум,  поразяващ с  ефирни вокални изпълнения, с прокрадващ се полъх на меланхолия и мрак,  пленителни текстове и композиции, провокиращи усещане за лекота и реене из праха на времето.


Оценка: 9/1о ????????????????????????????????????
Любима песен : „Elm“ & „Elm II“

Заглавието ще бъде издадено на 23-ти април чрез лейбъла Prophecy Productions, като може да бъде поръчано на следния линк: http://lnk.spkr.media/noeta-elm .

За момента свободно могат да бъдат чути няколко от песните в албума.

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.