✉ crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

• FOLLOWING THE UNDERGROUND SINCE 2017 •

Dordeduh : Har (2021)

Dordeduh : Har (2021)

След напускането на Negura Bunget, основателите на групата и основни композитори Hupogrammos и Sol Faur продължават заедно в друга посока, давайки началото на новия си проект Dordeduh.
Името комбинира думaтa ‘Dor’ (желание, копнеж) с термина за дух, ‘Duh’.
Според музикантите тази взаимовръзка представлява борбата за изразяване на онези значими ценности, които ни правят хора, като обединяват душата и духа ни.

Още с първия си EP запис, “Valea Omului”, бандата прoвокира усещане за повдигане на духа над общоприетите човешки норми, усещане за равновесие и унисон с природните стихии и тяхната покоряваща красота и сила.
Комбинирайки прогресив рок, дарк фолк и блек метъл, Dordeduh създават атмосферичен блек метъл с фолклорни елементи, изчистени и тежки вокали, интересни китарни сола и впечатляващи композиции, достойни допълнения към богатата дискографията на талантливите музиканти.
С дебютния си дългосвирещ албум, “Dar De Duh”, издаден през 2012-та година, групата успя да отвее голяма част от феновете с качествената продукция и замисъла зад всяка своя нота, продължавайки малко или много концепцията и музикалната насоченост на “Om”, един от последните албуми на бандата с участието на Hupogrammos и Sol Faur, който аз лично възприемам за класика и една от най-добрите творби на Negura.

 

Девет години (според мен неслучайно) след брилянтния си дебют, Dordeduh издават своето второ дългосвирещо и дългоочаквано от феновете заглавие, “Har”.
Интересен факт е , че макар и Hupogrammos да е опитен и изключително добър звуков инженер, за смесването и мастерирането на албума този път помага продуцентът Jens Bogren от Fascination Street Studios, познат от работата си с групи като OPETH, DIMMU BORGIR, KATATONIA, MOONSPELL, DEVIN TOWNSEND, и IHSAHN, като полира всеки звук до съвършенство.
Hupogrammos още споделя,че “заглавието на албума може да бъде преведено като грация, талант или като надарен в божествения смисъл”, в което слушайки записа, има резон.

Въведени с камбанен звън и ембиънт фон в храма на Dordeduh, с 12-минутния шедьовър “Timpul întâilor” се отправяме на ритуалистично духовно пътешествие още с първите секунди на записа. Напевите в тази песен и ритмичността ѝ , преминаваща от пулсираща сърцевина до прогресивни и атмосферични режещи китари и бластове, създават усещане за безтегловност.
Китарните сола в песента (заслушайте се в 3:31 –  убиец!) , съпроведени от вариращите вокали – изчистени и тежки, създават отварящо парче, което не просто дава идея какво предстои в албума през следващите минути, но и те кара да го поставиш за повтаряне поне три или четири пъти преди да продължиш нататък.
Може би и затова ми отне толкова дълго време да чуя целия албум наведнъж и да започна да пиша за него.
Някои песни просто са пристрастяващи и не те пускат да си тръгнеш толкова лесно  от тях.

Във втората песен отново има динамика, като от мощни, раздиращи тежки вокали и забързано тремоло преминаваме към изчистени,  реещи се вокали и по-лек и възнасящ инструментал, в който можем да чуем и традиционни фолклорни инструменти, обогатяващи красотата и общия облик на албума, подчертавайки дуалността на емоциите, представени в него.

В целия албум можем да отбележим присъствието на интересни инструменти като цимбал, ксилофон, клепало,тулник (традиционен духов инструмент, представляващ гигантска тръба), флуер, кавал, дубе, тимпан, мандола и други, които придавават традиционна автентичност на записа, заедно с текстовете, написани и изпълнени на румънски език.

“Descânt” , третата песен в албума,  е може би това, което повечето фенове очакват от Dordeduh , тъй като песента най-силно се доближава до създаденото от групата до момента.  В песента сякаш има повече фоклорни елементи, отколкото в останалите парчета от албума, като може да се каже, че е с няколко идеи по-тежко звучене от обичайното. Мелодично и меланхолично парче с красиви традиционни орнаменти.

Ритуалистичната и фоклорна атмосфера продължава главозамайващо с напредването на  албума , като “Calea magilor” е сякаш продължение на отварящото парче, имайки предвид ритъма и някои други повтарящи се елементи, като дълбокия напев, например.
Красива прелюдия и кратък мост към следващата магия на Dordeduh, ритуалът “Vraci de nord”, в който отново съпреживяваме дуалността между суровото и лекото, възнасящото. Режещи китари, впоследствие заменени от синтове и ембиънт звуци, ни отнасят слухово в друго измерение, в което всичко е непредсказуемо и красиво.

Спокойни и лежерни звукови картини се редуват с огнена ярост като ден и нощ, представяйки звуков пейзаж, който докосва и те води на дълго и интересно пътешествие из планините, реките и скритите сенчести пътеки, родени в собствения ти ум.
От началото до края има интересни елементи,в които да се заслушаш и върху които да се замислиш. Сменящи се настроения, вокални похвати и вариращ инструментал, които  правят записа многообразен и приковаващ вниманието и енергията.
Основната тема е възнасянето, божествената същност на човека, като тя се усеща в почти всяка изсвирена нота и изпят текст в продължение на цялото заглавие.

“Har”e музикален шедьовър, представящ красивата дуалност на Цялото.
Реещи се и яростни вокали, заедно с епични и атмосферични блек метъл изпълнения в инструментала, допълнени от традиционни инструменти и неочаквани обрати, създават завладяващ музикален монумент, оправдаващ собственото си наименование.

В най- общи линии, албумът надмина очакванията, които имах.
Великолепно завръщане за Dordeduh!

 

Оценка: 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Любима песен: “Timpul întâilor”

 

Дата на издаване на албума: 14-ти май , чрез лейбъла Prophecy Productions.

 

Линк за поръчка:
http://lnk.spkr.media/dordeduh-har


Полезни връзки:
www.dordeduh.ro
www.facebook.com/dordeduh
www.instagram.com/dordeduhband

 

Сподели статията :
  • 77
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •