THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Dordeduh : Har (2021)

Dordeduh : Har (2021)

След напускането на Negura Bunget, основателите на групата и основни композитори Hupogrammos и Sol Faur продължават заедно в друга посока, давайки началото на новия си проект Dordeduh.
Името комбинира думaтa ‘Dor’ (желание, копнеж) с термина за дух, ‘Duh’.
Според музикантите тази взаимовръзка представлява борбата за изразяване на онези значими ценности, които ни правят хора, като обединяват душата и духа ни.

Още с първия си EP запис, „Valea Omului“, бандата прoвокира усещане за повдигане на духа над общоприетите човешки норми, усещане за равновесие и унисон с природните стихии и тяхната покоряваща красота и сила.
Комбинирайки прогресив рок, дарк фолк и блек метъл, Dordeduh създават атмосферичен блек метъл с фолклорни елементи, изчистени и тежки вокали, интересни китарни сола и впечатляващи композиции, достойни допълнения към богатата дискографията на талантливите музиканти.
С дебютния си дългосвирещ албум, „Dar De Duh“, издаден през 2012-та година, групата успя да отвее голяма част от феновете с качествената продукция и замисъла зад всяка своя нота, продължавайки малко или много концепцията и музикалната насоченост на „Om“, един от последните албуми на бандата с участието на Hupogrammos и Sol Faur, който аз лично възприемам за класика и една от най-добрите творби на Negura.

 

Девет години (според мен неслучайно) след брилянтния си дебют, Dordeduh издават своето второ дългосвирещо и дългоочаквано от феновете заглавие, „Har“.
Интересен факт е , че макар и Hupogrammos да е опитен и изключително добър звуков инженер, за смесването и мастерирането на албума този път помага продуцентът Jens Bogren от Fascination Street Studios, познат от работата си с групи като OPETH, DIMMU BORGIR, KATATONIA, MOONSPELL, DEVIN TOWNSEND, и IHSAHN, като полира всеки звук до съвършенство.
Hupogrammos още споделя,че „заглавието на албума може да бъде преведено като грация, талант или като надарен в божествения смисъл“, в което слушайки записа, има резон.

Въведени с камбанен звън и ембиънт фон в храма на Dordeduh, с 12-минутния шедьовър „Timpul întâilor“ се отправяме на ритуалистично духовно пътешествие още с първите секунди на записа. Напевите в тази песен и ритмичността ѝ , преминаваща от пулсираща сърцевина до прогресивни и атмосферични режещи китари и бластове, създават усещане за безтегловност.
Китарните сола в песента (заслушайте се в 3:31 –  убиец!) , съпроведени от вариращите вокали – изчистени и тежки, създават отварящо парче, което не просто дава идея какво предстои в албума през следващите минути, но и те кара да го поставиш за повтаряне поне три или четири пъти преди да продължиш нататък.
Може би и затова ми отне толкова дълго време да чуя целия албум наведнъж и да започна да пиша за него.
Някои песни просто са пристрастяващи и не те пускат да си тръгнеш толкова лесно  от тях.

Във втората песен отново има динамика, като от мощни, раздиращи тежки вокали и забързано тремоло преминаваме към изчистени,  реещи се вокали и по-лек и възнасящ инструментал, в който можем да чуем и традиционни фолклорни инструменти, обогатяващи красотата и общия облик на албума, подчертавайки дуалността на емоциите, представени в него.

В целия албум можем да отбележим присъствието на интересни инструменти като цимбал, ксилофон, клепало,тулник (традиционен духов инструмент, представляващ гигантска тръба), флуер, кавал, дубе, тимпан, мандола и други, които придавават традиционна автентичност на записа, заедно с текстовете, написани и изпълнени на румънски език.

„Descânt“ , третата песен в албума,  е може би това, което повечето фенове очакват от Dordeduh , тъй като песента най-силно се доближава до създаденото от групата до момента.  В песента сякаш има повече фоклорни елементи, отколкото в останалите парчета от албума, като може да се каже, че е с няколко идеи по-тежко звучене от обичайното. Мелодично и меланхолично парче с красиви традиционни орнаменти.

Ритуалистичната и фоклорна атмосфера продължава главозамайващо с напредването на  албума , като „Calea magilor“ е сякаш продължение на отварящото парче, имайки предвид ритъма и някои други повтарящи се елементи, като дълбокия напев, например.
Красива прелюдия и кратък мост към следващата магия на Dordeduh, ритуалът „Vraci de nord“, в който отново съпреживяваме дуалността между суровото и лекото, възнасящото. Режещи китари, впоследствие заменени от синтове и ембиънт звуци, ни отнасят слухово в друго измерение, в което всичко е непредсказуемо и красиво.

Спокойни и лежерни звукови картини се редуват с огнена ярост като ден и нощ, представяйки звуков пейзаж, който докосва и те води на дълго и интересно пътешествие из планините, реките и скритите сенчести пътеки, родени в собствения ти ум.
От началото до края има интересни елементи,в които да се заслушаш и върху които да се замислиш. Сменящи се настроения, вокални похвати и вариращ инструментал, които  правят записа многообразен и приковаващ вниманието и енергията.
Основната тема е възнасянето, божествената същност на човека, като тя се усеща в почти всяка изсвирена нота и изпят текст в продължение на цялото заглавие.

„Har“e музикален шедьовър, представящ красивата дуалност на Цялото.
Реещи се и яростни вокали, заедно с епични и атмосферични блек метъл изпълнения в инструментала, допълнени от традиционни инструменти и неочаквани обрати, създават завладяващ музикален монумент, оправдаващ собственото си наименование.

В най- общи линии, албумът надмина очакванията, които имах.
Великолепно завръщане за Dordeduh!

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????
Любима песен: „Timpul întâilor“

 

Дата на издаване на албума: 14-ти май , чрез лейбъла Prophecy Productions.

 

Линк за поръчка:
http://lnk.spkr.media/dordeduh-har


Полезни връзки:
www.dordeduh.ro
www.facebook.com/dordeduh
www.instagram.com/dordeduhband

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.