THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Нов сингъл от предстоящия албум на THY CATAFALQUE

Нов сингъл от предстоящия албум на THY CATAFALQUE

Унгарският авангарден метъл проект THY CATAFALQUE разкри  за свободно слушане новия си сингъл ‘Köszöntsd a hajnalt’, част от предстоящия му нов дългосвирещ албум ‘Vadak‘. Очаква се албумът да бъде издаден на 25-ти юни тази година чрез лейбъла Season of Mist, като ще бъде наличен в дигитален формат и на физически носител – CD Mediabook и 12″ винил в няколко различни цвята.
Албумът е записан на различни локации – Будапеща, Унгария| Единбург, Шотландия | Нови Сад, Сърбия| Клуж-Напока
, Румъния | Харкив, Украйна | Туапсе, Русия | Аликанте, Испания | Квартан, Швейцария |Хайфа, Израел | Остин, Тексас | Сао Пауло, Бразилия и Буенос Айрес, Аржентина.
Смесването е осъществено от Tamás Kátai в Унгария.
Смесването е дело на Colin Davis от Imperial Mastering, Тексас.
Цялата музика и текстове са написани от Tamás Kátai с изключение на шестата песен, в която музиката е композирана в колаборация с János Juhász. Звуковите семпли в песни 5 и 8 са взети от Orosz nyelv általános iskola 5. osztály от Lajos Szilvási, 1987, като речта в песен 4 е създадена посредством сайта iSpeech.org.
Обложката е творба на самия Tamás Kátai , музикантът зад THY CATAFALQUE .

Линк за поръчка: https://bit.ly/2Pr1pDx 

 

Съдържание:
1. Szarvas (5:39)
2. Köszöntsd a hajnalt (4:27)
3. Gömböc (5:06)
4. Az energiamegmaradás törvénye (6:51)
5. Móló (10:05)
6. A kupolaváros titka (3:19)
7. Kiscsikó (Irénke dala) (3:46)
8. Piros-sárga (5:06)
9. Vadak (Az átváltozás rítusai) (12:25)
10. Zúzmara (5:34)

 

Смиреният гений , стоящ зад THY CATAFALQUE изоставя всяко едно от наложените от традицията напрвления. Преплитайки елементи от обширна част на пръв поглед несвързани жанрове – от джаз до поп и фолклор, както и всичко между тях, THY CATAFALQUE майсторски изработва еклектичен звук, който разрушава всички родови бариери или граници. След огромния успех на добилия популярност през 2020 г. „Naiv“, проектът се завръща с „Vadak“, друг езотеричен монумент в своя вече доста натежал каталог.

Означавайки „Диваци/ Диви души“ на унгарски, заглавието на албума е умишлена улика към екзотичната и дива същност на „Vadak“. Подобно на разсад, разпръснат из гората от силите на природата, подтикващият въображението звук на THY CATAFALQUE нараства с органично чувство за желание, култивирано в огромните влияния на нашия мегакосмос. Тематично „Вадак“ е предчувстващ урок по смъртност. Подчертавайки крехкостта, която споделят както човекът, така и звярът, записът изследва нашите фройдистки инстинкти на живота, в които ние по същество се страхуваме и бягаме от крайната цел на съществуването: смъртта.

Първоначално THY CATAFALQUE се появява като блек метъл група, основана от певеца и клавирист Тамас Катай с помощта на китариста и басиста Янош Юхас. След дебютния си албум „Sublunary Tragedies“ (1999), унгарците еволюираха в доста различни посоки, но непрекъснато набираха повече последователи в процеса чрез следващите албуми „Microcosmos“ (2001) и самоиздадения „Tűnő idő tárlat“ ( 2004).
За записите на четвъртия си дългосвирещ албум , „Róka hasa Rádió“ (2009), THY CATAFALQUE поканиха Ágnes Tóth от нео-фолк формацията THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT и Attila Bakos да добавят своите обсебващи вокали. С петия албум „Rengeteg“ (2011), Тамас Катай се озова в позиция на солов изпълните, като отново с помощта на гост-музикантите Ágnes Tóth и Attila Bakos успява да създаде пореден музикален шедьовър . Дублирайки своя еклектичен музикален амалгамен авангарден метъл , унгарецът изследва нови звукови възможности със следващия си албум „Sgùrr“ (2015). Шестият дългосвирещ се оказа малко по-сложен от неговия наследник ‘Meta’ (2016), като се завърна към по-директния подход, без да губи непрекъснато нарастващото звуково разнообразие.

През 2018 г. THY CATAFALQUE продължи този път с пускането на ‘Geometria’. THY CATAFALQUE представи още една грандиозна музикална мозайка с деветия си дългосвирещ албум, озаглавен „Naiv“, вдъхновен от движението „наивно изкуство“.

В основата си „Vadak“, десетото отроче на музиканта, представя познатите отличителни белези, които са уникални само за THY CATAFALQUE и въпреки това е непредсказуем опус, представящ поредната еволюция от Катай и неговите уважавани съзаклятници. Албумът разкрива елегантност, която не може да бъде сравнена или сравнена и не би могла да бъде опонирана от нито един съвремененмузикант, отвеждайки феновете в приключение, изпълнено с вълнение, драма и необуздано майсторство.

 

Тамас Катай коментира албума:
„Vadak е десетия албум на Thy Catafalque. Състоянието на света засяга всички нас, а в моя случай мисля, че това означава повече ескепизъм. Ние като всички живи същества, сме като горски животни, преследвани от смъртта във времето и много от тези песни са за бягство, скриване и бягане или към миналото, или към неизвестното. Записът е много колоритен, с повече гост- музиканти от всякога, но и доста мрачен и тежък от всеки друг път. Първата песен обаче е лека, носталгична – за стари лета, изгубени градини и цветовете на слънцето, с арменски дудук, табла, тамбура, тамбурина и месингови духови инструменти. „

 

Премиерният сингъл, „Köszöntsd a hajnalt“:

Гост-музиканти в албума:
Martina Veronika Horváth | вокали в песни 1, 2, 9 и 10
Breno Machado | водещи китари в песни 1, 2, 5 и 9
Gábor Dudás | вокали в първото парче
Andrei Oltean „Solomonar“ | електронна гайда (redpipe) във второто парче
Gábor Veres | вокали в петото парче
Julia Pfiffner | дамски вокали в шестото парче
Patricio Böttcher |саксофон в шестото парче
Carolina Díez | акустична китара в седмото парче
Artem Koryapin |алто и тенор саксофон, тромбон и тромпет в осмото парче
András Vörös | вокали в осмото парче
Dadan Bogdanović | саксофон, тромбон и тромпет в осмото парче
Sean Pádraig | арменски дудук в осмото парче
Loay Makhoul | табла, тарамбука и тамбурина в осмото парче
Péter Jelasity | саксофон в деветото парче
Chris Lyons | цигулка в деветото парче
Artem Litovchenko | чело в десетото парче

 

Полезни връзки:
www.facebook.com/thycatafalque
www.instagram.com/thy_catafalque
www.twitter.com/thycatafalque
http://tamaskatai.bandcamp.com

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.