THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

DORNENREICH : Du wilde Liebe sei (2021)

DORNENREICH : Du wilde Liebe sei (2021)

Тиролското трио DORNENREICH е добре познато на феновете със своята въздушна и отнасяща атмосфера,
можеща да послужи като саундтрак на всеки слънчев летен следобед.
Деветият дългосвирещ албум на групата, „Du wilde Liebe sei“, се появява около седем години след последното дългосвирещо заглавие, „Freiheit „, продължавайки традицията на DORNENREICH да пренася слушателя в дебрите на своята неофолк вселена, изпълнена с цигулки, флейта ,интересни перкусии, тамбурина и други инструменти.

Заедно с групи като Empyrium (с които бандата е доста тясно свързана), DORNENREICH допринасят за света на музиката по очарователен и завладяващ начин още от самото си основаване през 1996-та, затова и появата на „Du wilde Liebe sei“ би могла да е само и единствено щастлива новина за всички фенове на неофолк звученето, блек метъла и мистериозните мелодии.

Дълбокият копнеж и сияйна красота, които DORNENREICH музикално внушават с новите си песни, лесно се свързват с мощната лирическа концепция, която прониква в целия „Du wilde Liebe sei“. В превод заглавието на албума носи посланието „Ти, дива любов, бъди“ и предполага, че този запис се върти около мистерията на „любовта“ и много от мощните ефекти, болезнените недоразумения и сложни заплитания, които завинаги са свързани с тази човешка идея, искаме или не.

„Това, което ние, хората, наричаме „любов“ и имаме предвид в безброй ситуации и във всички наши най-важни решения, аз възприемам като най-влиятелната и подценявана от всички онези сили, които съставляват и оформят целия ни живот „, обяснява фронменът Eviga. „Понятието „любов“ често се приема като основа, оправдание и цел на нашето индивидуално съществуване както и на нашите общества – и по този начин маркира този свят. За мен е жизнено важно да изследвам всички негови аспекти, особено в подобни времена на нарастващо отчуждение.“

 

Албумът е записан през годините в  различните студиа на членовете на бандата, като накрая е смесен и мастериран от дългогодишния партньор на DORNENREICH, Markus Stock,  в неговото Klangschmiede Studio E.
С „Du wilde Liebe sei“, DORNENREICH навлизат в ново звуково измерение, което грее по-ярко отвсякога и свидетелства за изкачаването на австрийците до един от най-високите им върхове до момента.

В албума са преплетени изчистени индъстриъл и по-тежки вокали, като по традиция инструменталът е
фолклорен, предимно акустичен, изпъстрен с различни инструменти – акустични китари, фолклорни
перкусионни инструменти, флейти, барабани, цигулка, клавири, бас и др.
Иначе казано, албумът е точно това,което би могло да се очаква от Dornenreich, съдържа тяхната традиционна атмосфера и баланс.
Неполирано, земно звучене, като този път в много от песните може да се забележи дълбокият басов звук на джембе – барабанът на народа Манинка, датиращ от 12 век по време на великата империя на Мали.
Музика, която отмива времето неусетно и го кара да изглежда незначително като прашинка.

С десетте си парчета, „Du wilde Liebe sei“ се разпростира свободно върху време от около 45 минути, като в албума могат да бъдат отбелязани като настроение различни части – ритмична, по-лежерна и жизнена, и втора, която е малко по-тежка откъм звучене, по-романтична, страстна, прочувствена,  напомняща на вечер до огъня, под лунна светлина.
Точно както е в истинската любов, албумът показва двете страни на една и съща монета и представя пътешествие и задълбаване в тази така дъвкана през вековете тема,  по начин, който може да накара кожата ни  да настръхне на моменти.

Красотата на музиката е нещо доста субективно, но една е вечната константа – ако успява да те повлече със себе си и да те накара да чувстваш нещо, значи е направена със сърце, значи има висока  стойност.
„Du wilde Liebe sei“ е част от водовъртежа на това творчество, което те кара да усещаш, да танцуваш, да забравиш за всичко около себе си.
Музика,  устойчива на праховете на времето.

Албум за любовта и нейните многобройни призми, готов да те изправи на крака за части от секундата със своите перкусии, почти шепнещи вокали, прочувствени викове и елегантни, докосващи  цигулки.

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

Любима песен: „Das Sehnen von Mond und Sonne“

 

 

 

Съдържание на албума:
1. So ruf’ sie wach das Sehnen
2. In Strömen aus Verwandlung ein flackerloses Licht
3. Dein knöchern’ Kosen
4. Liebes dunkle Nacht
5. Der Freiheit Verlangen nach goldenen Ketten
6. Sie machen Mangel zum Geschenk
7. Das Geheimnis des Quellkosters
8. Das Sehnen von Mond und Sonne
9. Dem Kühnen in der Stille
10. Freiheit erlösen

 

Дата на издаване: 11-ти юни, 2021-ва година
Лейбъл: Prophecy Productions
Версии: Дигитална и на физически носител ( 2-CD артбук с твърди корици от 72 страници, два вида 12″ винил,  в черно и червено , и   Digipack CD)

ЛИНК ЗА ПОРЪЧКА НА АЛБУМА:
http://lnk.spkr.media/dornenreich-du-wilde-liebe-sei

 

 

До момента за свободно слушане са налични три песни от албума, като всяка от тях можете да чуете в официалния YouTube канал на Prophecy Productions или в BandCamp профила на групата.

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.