THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Thronum Vrondor : Dies Tenebrosa Sicut Nox

Thronum Vrondor :  Dies Tenebrosa Sicut Nox

„Dies Tenebrosa Sicut Nox“ (в превод от латински, „ден,  тъмен като нощ“) е четвъртият дългосвирещ албум на белгийското блек метъл трио Thronum Vrondor, върлуващо в белгийската ъндъграунд сцена от 2005-та година насам.
В себе си новата им творба  съдържа общо осем парчета, с обща продължителност около 40 минути раздиращ и добре осмислен блек метъл.

Макар и да се характеризират в по-голямата си част като традиционен блек метъл от втората вълна, Thronum Vrondor винаги преплитат в звученето си различни елементи, които да ги отличават малко или много от тази традиция, запазвайки студа и суровостта на всеки риф и надигнал се с цялата си тежест вокал.
С пускането на албума можем да чуем ембиънт и епични мелодии, прерастващи постепенно в режещи китари, а в продължение на самата песен „To Eternal Fire“ звучат на места рифове с флойд роуз , добавящи разчупеност и свежест на записа. Нещо, което е отличително в самото звучене на бандата и може да бъде забелязано и в предишните им заглавия.
Красиво изсвирени студени и атмосферични китари, майсторски представени през различни призми.
Още в началото на  второто парче от албума, бандата преминава изцяло в суровото си амплоа и започва да сее студ и мрак над слушателя с все по-суров инструментал и вокали.
Последвалите  “ Ravenous cult ” и  „The Wolf Must Roam Free“ са традиционни представители на поразяващия и съсичащ блек метъл, като рифовете и цялостното изпълнение на парчетата напомнят силно на музиката на групи като Marduk, Dark Funeral, 1349, Belphegor и др.
„To Pierce The Heart Of Lions“  представя комбинация  със зверски злобни  вокали с  изчистен вокал, придаващ заземеност на самото парче и още по-голяма тежест на записа чрез постигането на контраст .
„Cleanse This World Of Filth“, от своя страна , напомня на боен химн със своите  текст и инструментал, от които  лъхат жестокост и омраза към нечистотата в хората и тяхната пошлост. Отново можем да чуем изчистени вокали, като на моменти те са примесени с тежки – похват , който лично за мен винаги е бил доста интересен и ми доставя удоволствие да чувам, особено когато във фона чувам режещи китарни рифове с вибриращо тремоло и полудяли барабани.

 

„How many are my foes?
Rising against me
who have set themselves against me
You bring me no fear only disgust

The downfall of man
All shall perish and their flesh devoured
The ground shall tremble
As I cleanse this world of filth“

 

„Dies Tenebrosa Sicut Nox“ е свежа доза суров блек метъл с атмосфера и мелодичност, традиционни за Thronum Vrondor. Острота, възвисеност, ярост, омраза към всяка форма на монотеизъм и фалшиви догми. Заглавие, което всеки фен на качествения блек метъл трябва да прослуша поне веднъж.

 

Любими парчета: „Odium Humanis Generis“, „Ravenous Cult“

 

Оценка:  9/10 ????????????????????????????????????

Линк за поръчка на албума: https://smarturl.it/DiesTenebrosa

 

„Dies Tenebrosa Sicut Nox“ можете да чуете в цял вид тук:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.