THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Fluisteraars : „Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“

Fluisteraars : „Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“

Нидерландското блек метъл дуо Fluisteraars (в превод, „Шепнещите“) от самото си създаване през 2009-та година до момента се характеризира със силните си емоционални песни и режещ инструментал, покоряващ със своята атмосферичност.
Наред с Kwade Droes , Kathaarian Blood, Ossaert, Zeegang, Urfaust , Sepiroth и други имена в нидерландската
ъндърграунд сцена, Fluisteraars се надгражда с всяко свое издание, представяйки все по-високо ниво в композирането на песните и креативността си.

След като миналогодишният високо оценен трети дългосвирещ албум на групата, „Bloem“, попадна в сърцата и умовете на много слушатели, не отне много време дуетът в състав M. Koops и B. Mollema да се завърне в студиото и да запише неговия наследник.
Но  нека не се заблужаваме от тази бърза последователност от издания, защото „Gegrepen door de Geest der
Zielsontluiking“ е в много отношения всъщност полярна противоположност на това, което „Bloem“ успя да
предложи на слушателите.

Водени от духа на трансценденталността , Fluisteraars се стремят да се отдадат на дълбокото течение на
анималистичния порив. От мрачните дълбини до високите кули на душата, новото им заглавие  „Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“ представлява екзалтация , представена на изцяло нов език, разрушаване на бариерите и преоценка на основната рутина.
Използването на минималистичен и спонтанен стил на записите се оказва плодотворно в това начинание: само едно изпълнение на всеки инструмент, записване само на естествената акустика на помещението, вместо близка регистрация на звука, така вкоренен в съвременните продукции.
Дуетът записва точно по една песен по време на всеки студен ден. Без натрупвания, без синтезатори – те започват наново всеки ден, като създават в резултат нова звукова палитра за всяка песен.

Този фокус върху творческия процес става пределно ясен, когато отварящото парче „Het Overvleugelen der Meute“ веднага избухва към слушателя в порой от екстрасензорно възприятие.
Не отнема много време, преди композиционната компетентност, с която е известна групата, да се превърне в ясен фокус: бурните облаци се разделят и изящните мелодични линии бавно изтъкават гоблен от подобни на сънища образи.
Накрая слушателят се приспива в подобна на транс перкусионна медитация, преди ‘Brand Woedt in mijn Graf’ да продължи напред в рамките на странна безтегловност.
‘Verscheuring in de Schemering’ е най-дългата досега песен на Fluisteraars до момента, достигаща повече от двадесет минути. Замайващ залп от стрели пронизва ума, но запасите на дуета изглеждат неизчерпаеми.
Може би най-напрегнатото парче в „Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“ , песента представя регенеративна атмосфера и инжекции от свободна форма импровизация прочистват душата.
Ако Tangerine Dream решат да запишат блек метъл албум, ето как би звучало.

Fluisteraars целенасочено заявява, че „този албум е замислен като екзалтация на психиката“.
„Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“ доказва, че на тази изоставена от всичко и всички планета поне музиката може да успее в своята цел.

За пореден път албумът е записан в E-Sound Studios от FLUISTERAARS, проектиран от Thomas Cochrane, смесен от M. Koops и Thomas Cochrane и накрая мастериран от Greg Chandler в Priory Recording Studios, като ще бъде издаден на плоча и диск под знамето на Eisenwald, и на аудиокасета чрез Haeresis Noviomagi.

В новото заглавие е запазена артистичността и моментът на известна драматичност от предишното заглавие, елементите на експерименталност, но в същото време сме свидетели на по-високо ниво на трансцеденталност и дълбочина на енергията.
Самата атмосфера на „Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“ сякаш елиминира онова спокойно и атмосферично усещане, което можем да чуем в песни като „Nasleep“ от „Bloem“, заменяйки го с по-първична и сурова емоция, предавайки на слушателя едно ново изживяване , отправено като предизвикателство от артистите.

Пълна противоположност на предишния дългосвирещ албум, тук сме свидетели на истинско емоционално
изригване на вокалите, които преминават от отчаяние към ярост и обратното, варират стилово и внасят много по-голям контраст с инструментала, отколкото се забелязва в предишните заглавия.
Отново в него можем да отбележим атмосферичност, студени и режещи китари, бързи и смазващи барабани,
различни по темп и сила части, но всичко е представено в дълбочина – нещо, което ми липсваше по някакъв начин досега.

В резултат, след цялата емоция и обрати, в последното парче от албума, двадесетминутната „Verscheuring in de Schemering“, сме свидетели на психеделичен феномен, който към средата на своето пътешествие, ни пренася отново в атмосферата на бандата от предишните албуми и тяхната по-нежна и отнасяща
атмосфера,последователно ескалираща към първична и сурова емоция, като всичко това напомня на
метаморфоза и извисяване, на издигане над себе си.

„Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“ покорява с изригваща  сила по време на цялата си продължителност и издига Fluisteraars на едно ново равнище във всеки един аспект. Албумът представя зашеметяващ инструментал с първични вокали и ембиънт звуци, събран в само три парчета , всяко едно от тях изцяло потопено в „духа на   разцъфтяващата душа“.

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

 

Съдържание:
1. Het overvleugelen der meute
2. Brand woedt in mijn graf
3. Verscheuring in de Schemering

 

FLUISTERAARS : „Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking“
Лейбъл : Eisenwald
Дата на издаване : 27.08.2021
Формати: лимитиран брой дискове / плочи / аудиокасета / дигитален формат
Дистрибуция: Code7/Plastic Head, Sound Pollution, Nordvis , Soulfood (GAS), Season of Mist, Osmose (Франция),
Audioglobe, SoundCave (Италия), Amped/Alliance, Hells Headbangers, Eisenwald (Северна Америка).

Линк за поръчка: https://ffm.to/gegrepen

Полезни връзки:
https://www.facebook.com/Fluisteraars
https://fluisteraars.bandcamp.com/album/gegrepen-door-de-geest-der-zielsontluiking
https://www.eisenton.de
https://www.facebook.com/Eisenwaldofficial

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.