THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Groza : „The Redemptive End“

Groza : „The Redemptive End“

Германската блек метъл банда Groza навлезе в полезрението на заклетите фенове през 2018-та година, като още в самото начало бе сравнявана с имена като Mgla и Uada. Действително, стилът на дебютният им дългосвирещ албум, „Unified In Void“ , бе повлиян силно от атмосферата на горепосочените, но въпреки това успя да заяви някои особености в творчеството на бандата, с помощта на които  добихме представа за темите и насоката, по които биха искали да поемат за бъдещите си записи самите артисти.

С втория си дългосвирещ албум, „The Redemptive End“, Groza вадят на показ цялата си индивидуалност и творческа мощ, като този път можем да усетим и пост-блек метъл елементи в инструментала, по-атмосферични звукови пейзажи и отново да чуем все така яростни вокали с добре замислен текст, носещ своето мизантропско, нихилистично послание.

Нивото на изпълнения в този албум надхвърля всичко, което сме чували от бандата до момента – продукцията надминава в пъти предишното заглавие като качество и ниво на писане на песните, самата композиция е изпипана по много по-обмислен и дори игрив начин. Рифовете са по-отмерени, вокалите звучат по-ожесточени, налице е сякаш повече дисциплина и творческа искра.

Според самата банда,  „шестте парчета на албума капсулират завладяващото състояние на притъпяващата сетивата изолация и отчаяние в звукова форма“, като аз лично усетих музиката им по  точно обратнния начин – разбиване на стените на всичко приковаващо, изолиращо, носещо задух.

Освен яростните изблици и приглушените вокали, характерни за бандата, тежките китарни рифове и полуделите барабани, можем да отбележим и по-ефирни, изчистени атмосферични пост-блек метъл елементи, които контрастират с останалата част от композицията и по този начин я правят по-многопластова и интересна за слушателя.

Контрастни  атмосфери се преплитат една в друга, създаващи състояние , подобно на транс, а режещите китари  и вокали допринасят за едно вътрешно изригване на сетивата, за което често единствено  студеният и качествен блек метъл може да допринесе.
Ефирно интро, преминаващо в зашеметяващ гневен призив с удрящо шамар послание… това е само малък проблясък от онова, което може да се усети в различните песни от  заглавието.

„The Redemptive End“ е енигматичен албум , създаден от дори по-енигматични изпълнители, които изцяло изригват в желанието си да пресъздадат чрез музика своите виждания и терзания и най-вече, да залеят с доза нихилизъм и тежки, обсебващи рифове нашия така или иначе ужасно побъркан свят. Заглавие, което  трябва да се чуе!

Ако харесвате музиканти като Harakiri For The Sky, Karg, Mgla, Uada, донякъде и  Alcest, то албумът определено ще ви допадне.

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

Любима песен: „Homewards“

 


Изпълнител: Groza
Албум: “The Redemptive End”
Лейбъл: AOP Records
Дата на издаване: 6.08.2021-ва година
Линк за поръчка: https://bit.ly/3wUs5fG

 

Съдържание на албума:
1.Sunken in Styx – Part I : Submersion 03:01
2.Sunken in Styx – Part II : Descent 04:55
3.Elegance of Irony 07:15
4.The Redemptive End 08:33
5.Nil 07:31
6.Homewards 10:46

 

 

Полезни връзки:
https://www.facebook.com/grozaband/
https://groza-blackmetal.bandcamp.com/

 

 

До момента за свободно слушане са налични две от песните в албума.

 

„Elegance of Irony“:

„The Redemptive End“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.