THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

UNREQVITED : „Beautiful Ghosts“

UNREQVITED : „Beautiful Ghosts“

Unreqvited е от мистериозните артистични проекти, които предпочитат да заровят имиджарството някъдедълбоко в земята, за да се обърне изцяло внимание на музиката им. Може би именно и затова харесах толкова творчеството му преди няколко години, когато попаднах на заглавието „Stars Wept to the Sea“.
Комбинирайки различни елементи от различни стилове като шугейз, атмосферичен блек метъл, симфоничен блек метъл и блекгейз, канадецът 鬼 умело създава отнасящи пост-блек метъл композиции, които придават посланията му по докосващ и ефирен начин.

Всяко едно от заглавията на самостоятелния проект до момента носи свое собствено настроение и тема, които музиката успява да ги илюстрира съвсем точно с подходяща атмосфера и инструментариум от различни похвати и елементи както във вокално отношение, така и в самия вариращ инструментал.
Последното заглавие на Unreqvited, „Empathica“, например, успя да внесе епично симфонично блек метъл усещане в слушателя, с интригуващо lo-fi звучене и плавни, възнасящи се мелодии. Албумът бе посветен на емпатичността, на връзката с природата и на тази със самите нас.

Със своя шести дългосвирещ албум , „Beautiful Ghosts“, UNREQVITED обследва внимателно темата за любовта, страстта и отдадеността.

Като резултат на пътешествието из собствените си мисли и огромен диапазон от емоции, 鬼 (единственият член на Unreqvited) включва много по-леки и повдигащи духа пасажи в „Beautiful Ghosts“, макар и да има и някои  по-мрачни обрати, които да изравняват везните.
Новите елементи, с които сме запознати в новото заглавие  включват и употребата на чисти вокали по време на албума, дори прогресивни ритми, както можем да чуем още  в отварящото парче , ‘All Is Lost’.
Основните елементи, стоящи в ядрото на музиката на UNREQVITED също са налице, като масивните рефрени от „Mosaic I: L’amour Et L’ardeur“ (2018) присъстват , заедно с обикновените меланхолични мелодии от дебютния албум от 2016 г. „Disquiet“, както и не на последно място – оркестровото величие на „Empathica“ (2020).

С „Beautiful Ghosts“, канадецът събира оставеното като наследство от предишните си творби и прави новаторска стъпка напред, която прави още по-трудна възможността да бъде поставен само един етикет на звука на проекта. „Beautiful Ghosts“ прилага богата палитра от музикални цветове и нюанси, слети в едно покрай темата за „любовта“.

Макар и да започва нетипично прогресивно с ‘All Is Lost’ и донякъде да обърква слуха ми със според мен прекаленото движение и разнообразие на ритмите, албумът все пак съдържа основните компоненти от творчеството на Unreqvited и неговата характерна атмосфера на меланхолия и замечтаност.

В този албум от началото до края действително могат да се чуят много от елементите , които до момента вече
сме чували в предишни албуми на проекта. Тежките вокали отново са приглушени и са по-скоро избутани във фона на парчетата, отстъпвайки място на инструментала и най-вече, на неговите симфонични елементи.
Както винаги, в инструментала можем да чуем голямо разнообразие , като е заложено на симфоничните похвати – мелодичното пиано, ритмичните барабани характерни за стила, като в добавка атмосферата е и пост-рок ориентирана, благодарение на интересните синтове.
Бързото тремоло в някои от парчетата подсказва за блек метъл влиянията на Unreqvited, като добавят известна тежест на иначе отнасящия и ефирен запис. Особено, когато се появяват в съчетание с изчистените вокали на мултиинструменталиста, които можем да чуем за първи път в музикалната му кариера.

И за да стане още по-интересно, трябва да се отбележи , че всяка една от песните се различава от останалите
в албума и носи различна атмосфера, отговаряща на заглавието на съответната песен и интерпретацията на артиста. Интерпретация, която може да съвпадне с вашата, а може и да не го направи.
Какво си мислите и усещате, когато чуете „погребална клада“?
„Funeral Pyre“, четвъртата песен от албума, е емоционална песен с тежки вокали, които са една идея по-силно
изразени , отколкото в останалите песни. Звучи нежно пиано, ефирни чисти вокали се реят свободно на фона му, в допълнение с ритмични перкусии и отнасящи китари, оставяйки впечатлението за красота, освобождаване чрез огъня, за моментно прелитане в друго време и пространство.

От ембиънт звучене в едната песен , музиката в албума може да премине към съвсем различна атмосфера в следващата. От сладка класическа атмосфера, напомняща на летен бриз, лесно можем да бъдем пренесени към прогресивни удари, носещи съвсем други усещания.
И при все това, с напредването на албума, към неговия край, налице е едно усещане, което не може да се подправи – смирението, като в същото време под леките удари на клавишите на пианото и пост-рок китарите сякаш радостта и надеждата си проправят път през съзнанието и откриват пред нас съвсем нова пътека.

Като самата любов, „Beautiful Ghosts“ е многопластов албум, изпълнен с различни противоречиви усещания. Понякога объркваща , друг път възнасяща до непознати височини, музиката в албума разкрива пред нас море от емоции и красиви инструментални пасажи, с които Unreqvited за поред път доказва своя талант да пресъздава емоционалните водовъртежи, познати на човека.

 

 

Любима песен : „All Is Found“
Оценка: 8/10 ????????????????????????????????

 

 


Албум: „Beautiful Ghosts“
Артист: Unreqvited 
Лейбъл: Prophecy Productions 
Дата на издаване: 13-ти август 2021-ва година

Линк за поръчка:  http://lnk.spkr.media/unreqvited-beautiful-ghosts

 

Съдържание на албума:

1. All Is Lost
2. Autumn & Everley
3. Reverie
4. Funeral Pyre
5. Cherish
6. Beautiful Ghosts
7. All Is Found

 

 

До момента  за свободно слушане са налични две от песните в албума.

„Funeral Pyre“:

„Autumn & Everley“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.