THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Ondfødt : „Norden“

Ondfødt : „Norden“

Финландското блек метъл дуо Ondfødt е интересна формация, която покорява блек метъл сцената от 2013-та година насам със специфичния си звук и темите за окултизма, природата, сатанизма и духовността, като цяло.
Третият дългосвирещ албум на бандата, „Norden“, бе издаден на 30-ти юли чрез лейбъла Immortal Frost Productions, като може да бъде открит в дигитален формат и на физически носител – CD (1000 Jewel Case) и комплекти от 12″ Vinyl + A2 Poster в лимитиран тираж от 333 копия,идващи в три различни цвята: 122 x черен винил, 111x Opaque Cyan Blue , 100x Solid White / Opaque Cyan Blue Swirl with Black Splatter.

Албумът започва с „Höstdröm“ („Есенен сън“) – атмосферично двуминутно интро със завладяващи рифове и ритмични, почти ритуалистични ударни, като бързо преминава в много по-забързан ритъм и вариращо настроение в „Höstfurstin“ („Есенният принц“), втората песен от албума. В нея можем да чуем както пънк влияния и вокали, така и традиционните блек метъл инструментал и вокални изпълнени. Точно както е заложено в историята на втората блек метъл вълна, като в случая бандата добавя мощно от своята индивидуалност, включвайки в композицията както режещи сурови китари, така и по-атмосферични рифове, леки мостове с почти класическо звучене и други ефекти, които оставям на вас сами да разкриете, когато пуснете албума.

В него , между другото, няма песен без някакви особени отличителни моменти, които да ви се иска да споделите с някого.
В „Han Bor I Skuggona“ („Той живее в сенките“) , например, има едно специфично соло на което всеки уважаващ себе си китарист би завидял. Поздравления на Jakob Björnfot от Kvaen за добрата работа. Заедно с цялата интензивност на парчето, този елемент добавя елемент на изненада и внася много приятно разнообразие. Харесва ми как бандата експериментира със стиловете и звученето си, оставяйки в същото време на корените си в блек метъла.

В продължението на албума се редуват всякакви настроeния и картини, като една е основата , върху която те се натрупват и променят – величието, мракът , красотата на непознатото, силата.
Албум, който е нечовешки подходящ за среднощни разходки в гората или за разпускане покрай лагерния огън.
С елементи на блек ‘н’ рол, пънк и класически блек метъл, творбата представя завладяващ звук и интересни композиции, които е много интересно да обследваш като фен и привърженик на студеното, мрачно звучене.

В „Norden“ сме свидетели на красива динамика, мрачни пасажи и различни музикални влияния, предразполагащи към студена и сурова атмосфера, разчупен и завладяващ звук.
Ако сте фенове на разнообразието в блек метъла и на втората вълна – това е запис, който със сигурност ще пробуди интереса ви.

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????
Любими парчета от албума: „Höstdröm“, „Han Bor I Skuggona“.

 


Албум: “Norden”
Артист: Ondfødt
Лейбъл: Immortal Frost Productions
Дата на издаване: 30-ти юли 2021-ва година

Линк за поръчка: https://smarturl.it/Norden

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.