THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Waldgeflüster : „Dahoam“

Waldgeflüster : „Dahoam“

Музиката на баварците Waldgeflüster винаги е звучала особено магично,бивайки пропита с енергията и свежестта на сенчестите гори, идеята за древното и непознатото бродещо из дълбините им, и не на последно място – с уникалните майсторски музикални похвати на петимата музиканти, замесени в проекта.

В седмото си дългосвирещо заглавие, „Dahoam“ (в превод, „Там“), Waldgeflüster представят различни атмосфери, като сред парчетата можем да чуем елементи от различни стилове, за които подпомагат без съмнение и грандиозните гост-изпълнители, подбрани от групата за специален принос към албума.

В приблизително петдесет минути, можем да чуем музика в стила на DORNENREICH, Empyrium, Karg, Falls of Rauros, Odal и на моменти дори може би ранните Ulver, която се характеризира със своята насоченост към природата и нейната красота, преразказана чрез ефирни атмосферични напеви и дълбоки яростни призиви, студени пронизващи китари и бластове. Атмосферичен блек метъл с красиви акценти, които остават дълго време в съзнанието.
Най-силни след няколко прослушвания на албума ми се сториха отново китарите и различните вокални вариации, което не може и да бъде поставено под съмнение, тъй като групата е от малкото, използващи троен вокален и китарен снаряд – трима от членовете на бандата допринасят с вокали и китари, а когато ндобавим и двете гост-изпълнения на от страна на J.J. (Harakiri for the Sky, Karg) и Austin Lunn (Panopticon),положението става наистина стабилно.
Няма нужда, предполагам, да споменавам и че фактът, че смесването и мастерирането на заглавието са изършени от Markus Stock по подобие на неговите собствени творби, допринася немалко за качеството на албума.

Разбира се, забежителността на творбата не приключва с това. В „Am Stoa“ освен обичайния инструментал на бандата, можем да чуем гост-изпълнението на пиано от Benjamin König, замесен още в една от любимите ми групи Lunar Aurora и в добре познатите Trist. Неговото изпълнение изпълва с прокрадваща се в сенките магия всяка нота от песента, превръщайки я в малък шедьовър. Негово дело е също така и обложката на самия албум, която перфектно пресъздава цялостната атмосфера тук.

В „Am Tatzelwurm“, от своя страна, сме свидетели на преливането на две страхотни вокални изпълнения – това на Winterherz и неговите сурови вокали и тези на J.J., с традиционните за неговия диапазон хардкор влияния. В резултат се е получила инетересна песен, с все така атмосферичен инструментал и ембиънт звукови пейзажи, дори с ефирни риатуалистични напеви. С продължителност малко над 10 минути, парчето определено предлага голямо разнообразие от елементи, в които да се заслушаш.

В абсолютния шедьовър „In da Fuizn“, петата песен от албума, поразяваща с откровеността на вокалите в
типичен блек метъл стил и в изчистен вид , мелодичността и ритмичността си, редом с тежките бластове и
вариации на китарната работа, сякаш се рее някаква мистична атмосфера, песента е изпълнена с красиви
китарни рифове и моменти, от които кожата ти настръхва. Макар и сред по-кратките като продължителност в албума, парчето е интензивно и провокиращо различни картини.

В цялото заглавие намирам действителни паралели с творчеството на добре познатите групи в жанра, за които вече споделих в началото, като атмосферата през цялото време е ефирна, интензивна и динамична, с игриви и провокиращи въображението оригинални композиции.

„Dahoam“ е красив атмосферичен блек метъл албум с фолклорни елементи и богата палитра от различни вокални и китарни пасажи, наред с пренасящи ни сред природата ембиънт звуци и ефирност, разнообразие от музикални похвати, поетични текстове.
В случай, че търсите вълшебно пътешествие из горите на Бавария под акомпанимента на красиви блек метъл мелодии – това е вашият албум.

 

Любима песен: „In da Fuizn“ 

Оценка : 10/10 ????????????????????????????????????????


Албум: „Dahoam“
Артист: WALDGEFLÜSTER
Дата на издаване: 24.09.2021-ва година
Лейбъл: AOP Records
Линк за поръчка: https://shop.aoprecords.de

 

Съдържание:
1. A Taglachinger Morgen
2. Im Ebersberger Forst
3. Am Stoa
4. Am Tatzlwurm
5. In da Fuizn
6. Mim Blick aufn Kaiser
7. Am Wendelstoa

 

 

Към момента налична за свободно слушане е песента „Im Ebersberger Forst“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.