THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

ISSOLEI : „Devouring Current pt.1 – Crystalline Fractures“

ISSOLEI : „Devouring Current pt.1 – Crystalline Fractures“

Issolei … е норвежка блек метъл банда, която ме грабна още от първото парче „King Apophis“, което излезе през изминалата година, като песента е част от едно от трите издания на бандата, „Cilicium“, които можем да очакваме на 31-ви август чрез лейбъла Terratur Possessions, като заглавията са както следва : „Devouring Current pt.1 – Crystalline Fractures“, „Devouring Current pt.2 – Treacherous Ascent“ и „Cilicium“ – трилогия от EP записи,покосяващи с огромната си сила и типична норвежка студенина.

 

Двете части на „Devouring Current“ представляват всъщност дебютния запис на групата, като са записани през 2014-та година , след което са леко променени и изцяло мастерирани през 2020-та година. „Cilicium“, от своя страна, е записан през 2017-та година и показва регресията на бандата откъм аранжименти и продукция, преминавайки бавно към още по-мрачни територии от изследваните до момента. С приемането на нов вокалист в редиците си през 2020-та година,групата вече има значителна преднина със своята  над 15-годишна история от създаването си и с огромно удоволствие Terratur Possessions успява да представи цялата работа на музикантите едновременно, докато всички трепнем в очакване на следващия запис.

 

„Devouring Current pt.1 – Crystalline Fractures“ е запис с продължителност около 30 минути, който съдържа в себе си три парчета – “ The Edifice Undone“, „Shifting Strands“ и „Artisan Of Embers“. Интересното тук е , че Devouring Current в своята цялост представлява една песен, изпълнена на една китара. Ефектите са добавени по-късно, като са записани и презентирани в албума. И макар да съставят едно цяло, отделните песни представят различните етапи и динамика от самата история, разкрита в „Devouring Current“ и действително като един мощен поток от енергия с режещи рифове и дълбоки вокали, музикантите обсебват и покоряват слушателя с дисонанс и зашеметяваща атмосфера.

 

Чрез симбиоза от технически изсвирен блек метъл, атмосферични мелодии, красиви  китарни сола, на моменти епични инструментални орнаменти, метафизични и мрачни лирически теми, Issolei издишат дисонанс и сурова, неподправена емоция с първия запис от поредицата.
Динамиката от бавни, тежки към по-забързани и сурови части, прави записа интересен за проследяване , като създава уникална атмосфера, която искаш да повтаряш отново и отново, за да си припомниш някой от рифовете.

 

Знам, че ще се хареса на много блек метъл фенове , особено на онези, които държат на това музиката, която
слушат да е създадена с мисъл и техника.
Още от първото пуснато парче , „The Edifice Undone“ , си личи перфекционизмът в работата на всеки от
членовете на групата, затвърдено финално в „Artisan Of Embers“ , затова и мога с две ръце да гарантирам качеството на записа и да го препоръчам.

 

Любимото ми парче от „Devouring Current pt.1 – Crystalline Fractures“ е „Artisan Of Embers“, тъй като  представя динамиката, за която споменах горе по изключиетлно жесток и в същото време меланхоличен начин, обсебва те изцяло и те вкарва в някакво друго измерение, от което не искаш да се измъкнеш изобщо. Красива песен, особено в моментите, в които дисонанс и атмосфера се борят за надмощие, редом с изригващите вокали.
По време на това парче изпитах едно рядко и дразнещо усещане, че слушалките ми не са достатъчно силни –
признак, че парчето е просто… отвъд.

 

Суров, дисонантен, различен и динамичен нидрозиански блек метъл от Трондхайм, който изригва в цялото ти същество по време на всяко от трите си парчета.

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

Формати на заглавието : 12″MLP/MCD/MC
Поръчки ще могат да бъдат направени скоро на https://van-records.com.

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.