THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Profeci : „Aporia“

Profeci : „Aporia“

Полската блек метъл сцена от известно време е силно доминираща и привлича вниманието на блек метъл феновете с характерната си ярост, техническа перфектност и замислени текстове на вдъхновяващи теми като мизантропията, философията и природата, представяйки като краен продукт винаги добре композирани албуми, акомпанирани с много злоба, красиви атмосфери и режещи рифове – все неща, които обичаме в блек метъла, нали?

Profeci са страхотен представител на тази сцена, като според мен спокойно могат да се наредят до имена като Mgla, Furia и Mānbryne.

Бандата издаде дебютния си албум „Matecznik“ през изминалата година, като в записа бяха засегнати темите за природата през изключително мрачна и поетична призма, преплитайки в текстовете свои екзистенциални размисли, с които много от нас биха могли да резонират, а самото звучене на албума носеше в себе си своя специфична тягостна и в същото време освобождаваща атмосфера с бързи рифове, изчистени напеви и тежки вокали,присъстваше някакъв ритуалистичен и хладен отенък в цялата композиция.

Второто дългосвирещо заглавие на групата, ‘Aporia’, ще бъде издадено на 24-ти септмври, чрез лейбъла Godz ov War Productions. В него са включени седем парчета с обща продължителност от около 45 минути.

Албумът атакува с емоционално заредената „Demiurg“, която още в първите секунди на записа обстрелва с яростния вокал на Piołun и студените атмосферични рифове, редом с бас линиите и интересните перкусии. Подреден и красив хаос, който дава нечовешки старт на албума, редувайки студена атмосфера и гореща, посичаща емоция с леки пънк eлементи.

Апорията е термин от логиката и философията, означаващ измислена, логически вярна ситуация, която не може да съществува в реалността.
Бандата изцяло се потапя в идеята да пресъздаде усещането за едно такова преживяване и това ѝ се отдава с лекота.

В „Bojaźń i drżenie“, втората песен от албума, сме свидетели на апел към хората и тяхната вяра, в текста става дума за подчинението, за страха от бога, за следването на конкретни догми, засяга се темата за упадъка на човечеството.

Освен с текстовете си , които все пак успявам да налучкам с оскъдните си познания по полски език, албумът ме впечатли с някои от акцентите в музиката , които нямам спомен да съм чувала в предишното заглавие.

В интрото на песента „Danaidy“ , например, сме свидетели на страхотен фъз дисторшън ефект, напомнящ ми мощно на „Mirror Reaper“ на Bell Witch,придружено от тежки и ритмични, почти ритуалистични перкусии и бас, продължаващо впоследствие към по-забързани и мелодични части, студени плавни рифове с висок тон, силни вокали и реч, помитащи със своята първичност – силно проявление на същността на групата. С тази песен сякаш Profeci врязват името си в монумента на блек метъл сцената с брилянтна решителност.

Задължително трябва да спомена и за вледеняващите рифове в парчето „Wyrosły Już Drzewa“, започващи от  2:11 и простиращи се чак до 2:43 – толкова зарибяваща работа, че в тези трийсетина секунди игнорираш абсолютно всичко останало. Не помня точно колко пъти повторих този пасаж, но като един запален рифтеист (поклонник на красивите рифове) смятам, че е редно да им се обърне двойно повече внимание.

За разлика от предшественика си , ‘Aporia’ е доста по-сурово заглавие, по-разнообразен, по-забързан и динамичен албум. Макар и в предната творба да не липсваха интересни моменти, в предстоящия запис можем да чуем много повече експерименталност, лавиране измежду атмосферите на ефирност и размазваща тежест, ембиънт пасажи, дори даркуейв алементи, като в интрото на финалната песен „Trzecia ofiara“, например.

В него можем да усетим атмосфера, напомняща за музиката на Lebanon Hanover, която макар и впоследствие да преминава в по-тежка блек метъл сила и в мрачния подвижен инструментал да са добавени яростните вокали, присъства до края, придадена е специфична завеса от меланхолия на тази песен, а психеделичният акцент в края ѝ е завладяващ финал за албума.

‘Aporia’ предоставя красив и интересен блек метъл чрез своята креативност, стилово разнообразие, композиционни изненади и силни текстове. Мрачен ембиънт, студени блек метъл рифове, режещи душата на парченца, психеделични призиви, ритуалистична реч, яростни викове, дори даркуейв елементи – всичко това може да се чуе в рамките на седем парчета, разпостряни в по-малко от час. Албумът е скъпоценен камък в съкровищницата на блек метъл сцената и препоръчвам на всеки запален фен да му обърне внимание. Очаква ви нещо впечатляващо.

 

 

Оценка : 10/10 ????????????????????????????????????????
Любими парчета от албума : „Danaidy“ и „Trzecia ofiara“

 


Група: Profeci
Албум: “Aporia”
Лейбъл: Godz ov War Productions
Дата на издаване: 24-ти септември 2021-ва година
Линк за поръчка на диск/мърч: https://bit.ly/3tbxdf7

 

Съдържание на албума:

1.Demiurg
2.Bojaźń i Drżenie
3.Człowiek Urojony
4.Danaidy
5.Wyrosły Już Drzewa
6.Sny Prorocze
7.Trzecia Ofiara

 

 

Към момента за свободно слушане е налична една от песните в албума, „Bojaźń i Drżenie“:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.