THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Svartulven : „Ruins of desolation, Transcendence for the other side“

Svartulven : „Ruins of desolation, Transcendence for the other side“

Някога имали ли сте усещането, че пропадате в космическа бездна, в която от всяка една страна различни могъщи създания се опитват да ви впримчат в хватката си и да ви притеглят към собствените си светове? Това е чувството в първите секунди на „Witness of fire Beyond“, първата песен от албума „Ruins of desolation, Transcendence for the other side“, дебютният дългосвирещ албум на новосъздадената гръцка блек метъл банда Svartulven, с които успях да се запозная съвсем наскоро.

Студийното заглавие ще бъде издадено чрез лейбъла The Chalice Productions на 10-ти октомври тази година, като касетки ще бъдат налични за предварителна поръчка от 21-ви декември чрез лейбъла Dark Terror Temple.

От началото до самия край на записа сме свидетели на майсторски композиции, в които се преплитат психеделичното, суровото и в същото време, екстравагантното звучене.
В албума можем да чуем както традиционните режещи китарни мелодии, така и да бъдем пометени от безтегловността на различни атмосферични и дисонантни пасажи, напомнящи на космически сюрреалистичен монумент.

Макар и да избягвам да сравнявам групите в жанра, тъй като възприятията са нещо много относително, тук усещам много от атмосферата на Svartidauði и тяхната мистична завеса. Ако харесвате тях, то със сигурност ще има какво да привлече вниманието ви и в Svartulven и техния водовъртеж от космически ужас и мистерии.

Агресивни и мрачни призиви – първични, но чудесно контролирани, на моменти заменени от ритуалистични напеви и реч, се блъскат в стена от бързи барабани и студени и отнасящи китари, като за разлика от традиционните блек метъл записи, които повечето сме свикнали да чуваме, тук басът е осезаем и се отличава сред инструментала.
В продължение на албума откривам още и още нови прилики с други групи, които харесвам, което е много хубав знак в случая, защото Svartulven сякаш са взели голяма кутия с любимите ми елементи от групи като Misotheist, Ascension, Schammasch и Black Hate, и са сътворили своя оригинален звук, който напомня на нещо познато и любимо за слушане, но в същото време и сигнализира за нещо ново и уникално, което не ми е  минавало през слуха.

В третата песен от албума, „Therianthropic Metamorphosis“, играта с тънките струни на китарата в края на парчето е нечовешки примамлив акцент, който приковава вниманието към записа по фин начин, като в комбинация с тежките изразителни вокали и ритмичните бластове на барабаните се получава превъзходен звук.

В „The Parable of Abel“ попадаме в изцяло ритуалистична атмосфера, в която реч и тежки вокали се редуват, отправяйки своите изразителни призиви , заобиколени от атмосферични китари и барабани, пулсиращи в ритъм, постепенно ескалирайки в емоционален взрив.

Във финалната „The Crystal Scythe of the Old“ атмосферата е сурова, яростна, дисонансът ни привлича като магнит към чудовищните вокали и се завъртаме в сериозна вихрушка от ледени китарни рифове и удрящи в тила барабани.

Прави ми впечатление, че във всяка една от песните са изявени отлично всички инструменти, редом с вокалите, като се допълват много плавно и обрано, харесва ми това напасване между самите музиканти. Има си някаква специфична енергия в записа, която според мен на живо би се проявила на още по-високо ниво.

И така, слушам, търся нещо, което не ми харесва и което да спомена, но не откривам. Нивото на продукцията е високо, смесването и мастерирането на музиката са чудесно овладяни и крайният резултат е висококачествен блек метъл запис, представящ завидно ниво, подобно на едни от най-успешните групи в жанра.

„Ruins of desolation, Transcendence for the other side“ е чист блек метъл ритуал с дисонантни елементи, зарибяващи водещи китари и бластове, и призоваващи вокали, заразяващи със своя емоционален заряд и интересни вариации.
Поемете дъх  и оставете на Svartulven да ви отнесат надалеч из непознатите мрачни пространства…

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????
Любима песен: „Therianthropic Metamorphosis“


Група: Svartulven
Албум: „Ruins of desolation, Transcendence for the other side“
Лейбъл: The Chalice Productions, Dark Terror Temple
Дата на издаване: 10.10.2021-ва година (диск) и 21.12.2021-ва година (аудиокасета).
За поръчка на диск пишете на [email protected], а за поръчка на аудиокасетa – [email protected].

 

Към момента за свободно слушане е достъпно едно от парчетата в албума, „The Crystal Scythe of the Old“ :

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.