THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Sol Sistere : „Sol Sistere“

Sol Sistere : „Sol Sistere“

Sol Sistere са блек метъл колектив, добре познат на българската публика.
Мистицизъм, окултна атмосфера, размишления върху различните измерения и прераждането- това са само нюанси от същността на ритуала, който представят чилийците с всяко свое заглавие.

Едноименният трети дългосвирещ албум, „Sol Sistere“, продължава вече заложената традиция на музикантите, като този път ритуалът им  е извисяващ, носи светлина и разширяване  на собствената реалност към нещо много по-голямо и възвишено от земното и посредственото.

 

„Flexible as a new tree branch
I extend my self into the light
Dominant unseen veil“

 

С този цитат от текста на „Nothofagus“, четвъртата песен от албума и първа споделена с феновете през изминалите дни, съвсем ясно личи какво е посланието на Sol Sistere,  допълнено от красивата творба на обложката, изпълнение на  Misantropic Art, изобразяваща дърво от преплетени дриади с  насочени към центрираното слънце крайници, акцентирани от символа на триъгълника, представляващ Троицата и святата светлина, великото познание и божествената сила и  мощ,  към които  лирическият герой се стреми да въплъти в самия себе си.

Започващ с краткото инструментално интро „The Shimmer Pt 1“ , албумът ни повежда по пътя на Възвисението, като след леката прелюдия се отправяме към „The Narrowing Path“, второто парче, с което самите Sol Sistere апелират „Прегърнете величието на празнотата и се надигнете от вътрешния си гроб!“. Песента продължава с мелодията и темпа на интрото, като още в първите ѝ секунди сме свидетели на изригващи вокали и инструментал. Традиционните вокали на S. са сякаш издигнати на съвсем ново ниво и преплитащите се ниски гърлени и високи вокали придават хаотична и в същото време, наистина пречистваща атмосфера на песента, като в комбинация с атмосферичния инструментал и ефирни китари , те биват акцентирани по впечатляващ начин. Първичността на тази песен издига Sol Sistere на съвсем ново равнище и още в началото на албума си давам сметка защо той е от такова значение за групата и носи тяхното име, макар и да не е дебютен запис (по традиция ендоименните записи обикновено са първите в дискографията на групата).

След яростта на „The Narrowing Path“ интрото на третата песен в албума, „Ashes“, действа като магичен полъх. Ефирни мелодии преминават ритмично през звуковото поле, бивайки заменени внезапно от тежки бластове и и китари, допълнени от зверски вокали. До момента в албума има толкова много допирни точки с полската и исландска блек метъл сцена, че започвам да изпитвам сериозен респект към разнообразието, което внасят чилийските музиканти към собствения си звук.

С всяка следваща песен положението става все по-нажежено и мощно от всяка гледна точка. В „Ashes“ имаме няколко невероятно запомнящи се и красиви момента в различните части на песента (която е десет минути , между другото), включващи почти шепотен говор и атмосферични ефирни сола, добавящи огромна доза обаяние на цялата композиция.
Всяко от парчетата в албума представя собствена история, собствено извървяно пътешествие, като прегледани в съвкупност, заедно, всички те съставят едно величествено цяло, водещо към Прераждане и Пречистване, с постапокалиптична нотка на отчаяние и безизходица.

Макар и музиката в албума да носи традиционната агресия и лирически теми за бандата, този път звукът е преплетен с пост-рок и атмосферични ефирни елементи, акцентиращи посланието на Sol Sistere по съвсем нов за групата начин, без да променя в същото време собствените им корени и концепция.
Музика, която представя бандата в нова и по-различна, по-ярка светлина.

С едноименното си заглавие Sol Sistere издигат звука си на съвсем ново равнище, представяйки още по-грандиозни умения за писане на песни. С творбата бандата заявява по първичен , истински и ефирен начин своята същност, предава посланието за Въздигане на Духа над земното. Раздиращи вокали, разнообразие от запомнящи се китарни рифове и нечовешки бластове… величие под формата на пречистващ блек метъл. 

 

Любима песен: „Ashes “ 
Оценка :  10/10   ????????????????????????????????????????

 

 


Албум : “Sol Sistere”
Лейбъл: Cult Of Parthenope
Дата на издаване: 15.10.2021
Линк за поръчка: https://bit.ly/3rJ70nA

 

Съдържание:

1.The Shimmer Pt 1 01:51
2.The Narrow Path 08:33
3.Ashes 10:09
4.Nothofagus 06:53
5.Black Mass 08:03
6.The Shimmer Pt II 06:44
7.Unspoken Verb 08:01
8.Sol Sistere 10:25

 

 

Стрийм на албума в BandCamp:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.