THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Sarke : “Allsighr”

Sarke : “Allsighr”

Постоянството и желанието за самоусъвършенстване чрез собствена визия са от малкото неща, които могат да пробудят респект в мен, като цяло. Особено що се отнася до правене на музика или писане за нея – или си постоянен и вървиш напред, следвайки собствената си визия и се развиваш, или е по-добре да не си правиш труда изобщо. Онези, които се появяват само за конкретен тренд или с нещо задкулисно в ума си, в моите очи са крайно незначителни.

Затова и Sarke e  една от бандите, чиито албуми винаги ще чакам с  неистов интерес и на които ще се радвам винаги, щом мога.
Не само, защото в редиците ѝ стоят гордо имена на велики музиканти като Thomas „Sarke“ Berglie (Khold, Tulus) , Nocturno Culto (Darkthrone, Gift of Gods, ex-Satyricon) и Steinar Gundersen ( ICS Vortex, Satyricon (live), Spiral Architect, King’s Quest, ex-Lunaris) , отдали своето на жанра още отпреди да се родя и с чиято музика съм отраснала, но и защото групата представя уникална симбиоза между блек, дуум и траш метъл, която бандата с времето превърна в свой отличителен белег,  чрез който добави още много към историята на екстремната музика.

 

 

 

За самото зараждане и биография на Sarke няма смисъл да говоря в детайли, но си заслужава да се спомене, че в новия седми дългосвирещ албум на бандата, “Allsighr” , в редиците на норвежката шайка  настъпиха някои промени – към тях се присъедини барабанистът Cato Bekkevold (ex- Enslaved) , а китарите останаха отговорност единствено на Steinar Gundersen, като по време на живите изпълнения ще можем да чуем и китарните рифове на Stian M. Kråbøl (Khold, Minas, Tulus), тъй като песните се композират за двама китаристи (колко хубаво,нали).
Разбира се, също така отново можем да чуем ефирните изпипани клавири на Anders Hunstad (Satyricon- live), които придават атмосфера на записите на бандата от години насам.

С новото заглавие SARKE продължават да експериментират със своя микс от 70-тарски рок, спийд метъл от 80-те и естествено, с 90-тарски олдскуул блек метъл, което в резултат води до албум, изпълнен с хеви и рок звучене и груув мелодии , като в същото време в записа са включени и онези уникални психеделични дуум пасажи, които лично аз намирам за особено привлекателни в музиката на групата.

Цялата продукция на албума е изключително чиста, технически изпипана – Lars Erik Westby от H-10 productions и Thomas Eberger от Stockholm Mastering са свършили чудесна работа при смесването и мастерирането на звука.

С това казано, продължавайки към съдържанието на албума,  Sarke е една от малкото блек метъл банди, които отдават особено място и почит на бас линиите и клавирите в музиката си. “Allsighr” не прави изключение. През цялото време можем да чуем интересни бас композиции от Sarke да излизат на преден план, а клавирите на Anders да се прокрадват изненадващо във фона, надпреварвайки се с тях.

Нещо подобно е изразено изключително ярко в парчето „Funeral Fire“, третата песен в албума. На преден план още със самото интро излизат бас линиите на Sarke, като кулминацията настъпва в момента, в който басът и клавирите се слеят в едно цяло, заобиколени и от останалите инструменти. Кулминационният момент на случване на тази симбиоза е много силно запомнящ се и отнася в друго пространство. Напомня леко дори на определени пасажи от „Hallucinogen“ на Blut Aus Nord. Представете си подобна атмосфера, после тежки забиващи бас линии и вокалите на Nocturno Culto в едно… Уникална комбинация.

Редом със страхотната работа на баса и клавирите можем да чуем хващащите, заиграващи се със слуха китарни рифове и сола, дело на страхотния Steinar, които във всяко от парчетата могат да бъдат прикачени към различен стил, понякога към два (и може би повече) стила едновременно в една и съща песен.
Такъв е случаят с песента „Through The Thorns“, където имаме дуум пасажи и 70-тарски рок китари, можещи лесно да преминат и към джаз. Интересна комбинация, която рядко някой може да си
представи преди да чуе.
Изключително фина китарна работа, чрез която албумът става още по-интересен и завладяващ.

Колкото до вокалите…
Определено не е тайна , че вокалите на Nocturno Culto са отличителни и придават на всеки запис, в който се появят едно типично олдскуул усещане. Традиционният му крещящ вокален стил, който мнозина се опитват да усвоят в собственото си творчество, тук можем да чуем в абсолютен оригинал, като и този път  легендарният изпълнител остава верен на името си и доставя точно това, което бихме могли да очакваме от него като вокално изпълнение.
С текстове, говорещи за вътрешните демони, за предизвикателствата в живота , за рефлектирането върху собствената същност и проблеми, особено поднесени по този начин, албумът нанася особен отпечатък върху слушателя.

Във всяко едно от парчетата можем да чуем различни атмосфери, с различна динамика, които в същото време се допълват , въпреки различията си и собствения си темперамент.

Смея да твърдя, че “Allsighr” е един от албумите с най- интересен и красив инструментал, които съм имала удоволствието да чуя до момента, а в допълнение с традиционните вокали на Nocturno Culto, които обожавам да чувам не само тук, но и в  изпълненията му за Darkthrone…положението става още по-интригуващо.

В общи линии, “Allsighr” е креативен албум, създаден с много въображение. До слуха ни достигат експерименти и заиравки със звука, каквито рядко бихме могли да си представим. Дуум метъл, рок , блек метъл, траш и пънк… всичко това е примесено в албум със запомнящи се песни, даващи силна заявка за качество. Заглавие, което умее да провокира и да поднася скрити изненади в неочаквани моменти.
Пореден силен албум от култовия състав на  Sarke!

 

Любима песен : „Funeral Fire“
Оценка: 10/10  ????????????????????????????????????????

 

 


Албум : “Allsighr”
Група: Sarke

Лейбъл: Soulseller Records
Дата на издаване: 5.11.2021
Линк за поръчка: https://soulsellerrecords.bandcamp.com 

 

Съдържание:

1. Bleak Reflections
2. Grim Awakening
3. Funeral Fire
4. Allsighr
5. Beheading Of The Circus Director
6. Through The Thorns
7. Glacial Casket
8. Sleep In Fear
9. The Reverberation Of The Lost
10. Imprisoned

 

 

Към момента за свободно слушане са пуснати три от парчетата в албума:

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.