THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Стрийм : Dold Vorde Ens Navn : Mørkere

Стрийм : Dold Vorde Ens Navn : Mørkere

Норвежката блек метъл банда Dold Vorde Ens Navn издаде днес своя  дебютен дългосвирещ албум, „Mørkere“.
Студийното заглавие се разпространява  чрез лейбъла Prophecy Productions , като е  налично в дигитален формат и на физически носител – Book CD, CD Digipack и 12″ винил.

Линк за поръчка : http://lnk.spkr.media/dven-morkere

DOLD VORDE ENS NAVN се заражда покрай приятелството. Макар и в редиците на бандата да има членове на култови групи като DØDHEIMSGARD, ULVER, SATYRICON, VED BUENS ENDE и STRID , никога не се е наблягало върху подобна слава. Вместо това, фокусът им лежи върху създаването на музиката, която музикантите обичат и искат да създават.

Дебютният дългосвирещ албум на DOLD VORDE ENS NAVN , „Mørkere“, цели в десятката. Перспективата на този албум , оставайки вярна на истинския дух на блек метъла, се разширява до нещо, което е свързано дълбоко с корените си , но и в същото време се простира много над тях. Може да се каже, че всички записи от блек метъл сцената са присъщи коментари за състоянието на това изкуство, като „Mørkere“ предлага по -широк поглед от повечето. Това е мярка за изминатото разстояние и диалог между миналото и настоящето, където пронизващият бунт е очертан от емоционалните течения на истинската артистична честност.
Блек метълът е пакт. Той е бездната, която също отправя поглед към теб. За да бъде насочена пълната му сила, тя изисква нещо в замяна. Дори и DOLD VORDE ENS NAVN да е замислен по-скоро като проект за заигравка, скоро той започна да изисква много повече от своите членове – психична сила, която да смаже искрите, но и обединена визия. За двамата основатели бандата първоначално беше възможност да се възроди отново страстта, която за тях бе заспала в продължение на две десетилетия.

DOLD VORDE ENS NAVN стартира в семпли пропорции: двама стари приятели, Haavard Jørgensen и Kai S. ‘Cerberus’ Halvorsen, се събират над питие и решават да запишат нещо просто за забавление. И двамата имат дълбока история, свързана с норвежката втора вълна на блек метъла , която залива сцената през ранните години на 90-те. Haavard до момента свири в дет метъл бандата ECZEMA, след това SATYRICON, преди да се присъедини към UIVER през 1993-та година. Kai е звуков инженер в S.R.F. Studio в Осло, подслонило групи като DIMMU BORGIR, AURA NOIR, VED BUENS ENDE и DØDHEIMSGARD, за кратко присъединявайки се към псоледните на барабани, преди да се завърне като басист в бандата за миниалбума им „Satanic Art“ (1998).

Първоначално за текстовете, дуото се обръща към стария приятел на Cerberus, бивш съученик и колега в S.R.F., фронтмена на DØDHEIMSGARD, Yusaf ‘Vicotnik’ Parvez – изпълнител, чието продължаващо присъствие на блек метъл сцената се оказва трансформиращо. Както групата, на която той бе фронтмен от 1994 г., така и групата, в която се присъедини същата година, VED BUENS ENDE, се бяха превърнали в авангардни обекти, които вкараха незаменим код , все още вграден в ДНК на движението.С присъединяването на барабаниста на NIDINGR, Øyvind Myrvoll, DOLD VORDE ENS NAVN се заема да запише дебютното EP, „Gjengangere I Hjertets Mørke“през 2019 г. Това е отчасти свидетелство за сцената, определила младостта им. Но въпреки цялата си непосредственост, заложена в неговите яростни изблици и нестабилни, апокалиптични пророчески диатриби, албумът е и порция от идиосинкразии, намеци за по-голям звуков обхват и провалени емоционални перспективи.

Въпреки че звукът на „Mørkere“ се корени в 90 -те години на блек метъла, тази почва се оказва изобилно плодородна, позволявайки както свободна, изразителна креативност, така и е централна точка за навигация, набиране на инерция и отклоняване още веднъж в нов звуков терен. Обхватът на динамиката и текстурите в този албум – драматичните ескалации и дисциплината, с която те се държат в ритъма; използването на канали със среден темп и промените в тона, които се оказват непринудени и цялостни като метеорологичен фронт – не са само белег на група, която напълно контролира своето изкуство. Те са етапи на емоционално пътешествие, което е щателно очертано през живописни маршрути, водещи до най -неочаквано възнаграждаващи пасища. Дори в чисто звуков аспект, „Mørkere“ има история за разказване.

Няма фалшива носталгия от страна на DOLD VORDE ENS NAVN. „Mørkere“ е съвременен норвежки блек метъл албум с гордо наследство, което стои гордо самостоятелно и е повече от готово да издържи изпитанието на времето.

 

 

 

Съдържание:
1. Jeg vil ha det mørkere
2. Løgnens abstinenser
3. Det falt et lys i min mørke krok
4. Determinismens paradoks
5. Ensomhetens rytter
6. Arvesynden
7. Er det måneskinn
8. Syke hjerter

Bonus track (artbook):
9. Doubt be in us still

 

 

Стрийм на албума в Spotify:

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.