THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Whoredom Rife : „Winds of Wrath“

Whoredom Rife : „Winds of Wrath“

Whoredom Rife е блек метъл дуо от Трондхайм, Норвегия, основано през 2014-та година, като за вече седемте си години в добре обиграната ъндъграунд сцена на този район, те бързо успяха да впечатлят феновете из цял свят със своята откровена бруталност по време на всяко изпълнение и с дисциплината, с която смразяват кръвта на всеки слушащ студените рифове и изригващи вокали.

V. Einride (Syning, From the Vastland (live), Gorgoroth (live), Vemod (live), ex-Headspin, ex-Aptorian Demon, ex-Chton, ex-Goat the Head, ex-Keep of Kalessin, ex-Noctiluca) и K.R (ex-Bloodthorn, ex- Noctiluca) вече имат зад гърба си няколко EP записа, сплит албум с друго блек метъл величие – Taake, и два дългосвирещи албума – „Dommedagskvad “ (2017) и „Nid – Hymner av Hat“ (2018), като на 25-ти ноември чрез лейбъла Terratur Possessions ще бъде издаден и третият дългосвирещ албум на бандата, „Winds of Wrath“.

Смесването и мастерирането на новото заглавие са поверени на Rune Stavnesli/Stavmix Studios, както всички останали издания на групата до момента, което гарантира чистата и ясна, при все това сурова и мощна продукция.
Обложката е творба на José Alegria Sabogal , като самият шаблон е усъвършенстван от Contamination Design.

Преди да започна със същинската част…
Помните ли, когато през изминалата година Whoredom Rife издадоха EP записа „Ride the Final Tide“ като поясниха , че песните в него показват по-агресивната страна на бандата, която не пасва на албума, по който работят към момента?
Е, музиката в „Winds of Wrath“ е може би най-агресивната творба на бандата до момента, простичко казано – абсолютна резачка.
За първи път ми е приятно някой да ме подхлъзне толкова мощно (благодаря, Terratur Possessions & Whoredom Rife, оценявам чувството за хумор).

Албумът съдържа шест парчета с обща продължителност от около 40 минути, като още с първото парче бандата дава ясна подсказка какво бихме могли да чуем в следващите минути.
„Winds of Wrath“, макар и да носи традиционния дух на Whoredom Rife, издига звученето на бандата към много по-сурови и агресивни висоти, особено що се касае до вокалното изпълнение, което по време на целия албум сякаш се бори с инструментала в опит да го пропука.

Дуото  се разгаря до неузнаваемост в музиката в новия албум, представяйки изцяло завършен и брутален звук с перфектна симбиоза между суров, студен инструментал, навяващ огромна доза вкочаняващ полъх  и ефирните атмосферни моменти и яростните вокали, от които могат да те побият вледеняващи тръпки.

Цялата музика в албума е в пъти по-динамична и емоционално заредена от предишните заглавия на бандата, като в записа  можем да чуем тоталното изригване на K.R, който с вокалите си отприщва нечувана до момента мощ още в първата песен, като тази ярост прогресира в продължение на музиката до момент на абсолютен взрив, комбинирана на места с по-ефирни ритуалистични моменти, в които сякаш завесата се надига за секунда, за да внесе малко въздух в задименото от дима на разгорелия се огън, пространство.

В предпоследната „Winds of Wrath“, заглавната песен от албума, достигаме до същинска кулминация, по време на която отвътре ми идва да цитирам Данте Алигиери и неговата творба „Ад“ :
„О, вий, прекрачващи през този праг, надежда всяка тука оставете.“
Парче, създадено, за да покори нервната система на всеки слушащ и да запали огън, който да гори дълго време след края му. Подгответе се, защото тук няма компромиси, всичко е един водовъртеж от ярост и техническа последователност и дисциплина.
Вледеняваща и в същото време прогаряща атмосфера, която няма абсолютно никакво  желание да оставя пленници.

Финалната „Einride“, за разлика от горепосоченото парче, се характеризира с по-плавно,атмосферично звучене, като вокалите макар и отново заредени със силна емоция и изпълнени по сходен начин, в тази песен звучат по-скоро като ритуалистичен призив, отколкото като онази яростна сила , на която сме свидетели по време на цялото продължение на албума.
Страхотен мелодичен и възнасящ завършек на невероятен запис, който те държи напрегнат и в очакване до последната секунда. Завладяваща динамика, която се отразява безскрупулно на албума и го прави още по-впечатляващ при слушане.

 

Старошколски блек метъл с ритуалистичен привкус, вледеняваща атмосфера и яростни призиви, горящи като факла на фона на целия студ, излъчен от инструментала. Брутални режещи китарни рифове, напеви, ембиънт звуци, тежки премазващи вокали, които обсебват пространството безкомпромисно… С други думи… „Winds of Wrath“ е безпощадна блек метъл творба , която бележи поредна точка за сцената на Трондхайм, като пределено може да бъде смятана и за най-забележителния запис на Whoredom Rife до момента. Позволете на ветровете на гнева да ви отнесат на своя територия…

 

 

 

Любима песен: Целият албум, от началото до края.
Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

 

 

Към момента можем да чуем едно от парчетата в албума, „Curse of the Moon“:

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.