THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

(Dolch) : „Nacht“ (ревю+ премиерен сингъл)

(Dolch) : „Nacht“ (ревю+ премиерен сингъл)

„Nacht“, вторият дългосвирещ албум на (Dolch) и поредна част от трилогията FEUER-NACHT-TOD, представя една по-различна и мека страна на германската банда. В общо дванадесет парчета и с обща продължителност около час, творбата обгръща изцяло със своята ефирност и динамика.

Албумът  започва с кратката мантра „Lights out“, която въвежда слушателя полека в  мрачната и в същото време,  безтегловна атмосфера…
„Take control, seeker of the night… „

Още с втората песен , „Open“ , заглавието изригва  мощно и леко намеква какво можем да очакваме в следващите минути, представяйки по елемент от всички останали парчета в албума. Главозамайваща песен с красиви беквокали , шугейз атмосфери  и красив текст.

„Tonight“, третата композиция в албума, е като извадена от стар албум на Jack Off Jill. Типичната 90-тарска рок атмосфера, попита в хипнотичен ритъм и ембиънт звук, обгърната от мекия глас на M.
Танцувална мелодия в бавен темп, подканяща всеки слушащ да затвори очи и да помечтае за момент.
Всички сме бродили посред нощ сами или с компания. Е, онова чувство на спокойствие и безвремие е представено в това парче доста автентично.

Доколкото успях да разбера от музикантите малко след като изслушах албума, „NACHT“ е много интимна творба за тях и самите те го интерпретират като едно среднощно пътешествие, вдъхновено от градска разходка в Сиатъл преди години.
Освен това, албумът може да бъде разглеждан и като състоянието на ума и душата , в което  сякаш са покрити от мрачна нощ, реейки се измежду сферите на еуфорията и депресията, между любовта и страха, между светлината и мрака.

Като оставим встрани интерпретацията му, която е изключително субективна и всеки може да я възприема както си пожелае, в заглавието можем да чуем за първи път и песен изцяло с вокалите на T., които се открояват дори и самостоятелно представени (парчетата „I’m Ok“, „Ghost“).

В „Birds Of Prey“  положението е съвсем хипнотично, напомнящо донякъде на Emptiness и техния страхотен албум „Not For Music“, като тук shoegaze елементите и наличието на двата полюса – дамски и мъжки вокал, допринасят за наистина интересно и завладяващо състояние.

Липсва ми симбиозата на гласовете на двамата вокалисти , която присъства в една от любимите ми песни , „Dagger Moon“, и която се надявах да чуя тук в по-мащабен вид, както и по-тежките и масивни китарни рифове (изключение прави „Coda“, където е представена по-тежка от обичайната за албума атмосфера), но все пак осъзнавайки какво са искали да представят музикантите с „Nacht“, съм много доволна като фен  от избора им и красивия албум, който оставят за нас.

Разликите между двата албума – „Feuer“ и „Nacht“, е огромна. Докато „Feuer“ ни обгръща в огъня на емоциите и ни превежда през силни катартични моменти, то в „Nacht“ всичко е в пъти по-леко и ефирно представено, като музиката в албума отново е хипнотична и отнасяща, макар и да е заложено в пъти повече на дарк ембиънт, пост-пънк и даркуейв звученето. С елементи на Ulver от по-новия им синт-поп период, „Nacht“ е албум, който е красив за слушане и осмисляне, като в същото време от него лъха свежия въздух на безтегловните нощи и спокойствието от прикритието на мрачния им воал. Красива втора глава от  (Dolch)  и техния неизчерпаем източник на хипнотизираща атмосфера.

 

„…Into the night with your heart so bold…
artificial light is the heaven for the moth coming home…“

 


Любима песен: „Coda“, „Open“.
Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

Банда: (DOLCH)
Албум: NACHT
Дата на издаване: 04.02.2022г.
Формати: дигитален, плоча и диск
Лейбъл: Ván Records / Soulfood

 

Премиерният сингъл от албума, „House Of Glass (Hydroxiytryptamin Baby III)“:

 

Разкритият преди това сингъл, „Tonight“:

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.