THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

MARA : „Loka Mær“ (ревю + премиера)

MARA : „Loka Mær“ (ревю + премиера)

Шведската блек метъл банда MARA е сред имената, които си припомням, когато ми се слуша добре изпипана музика с мизантропски дух, потопено в дима на скандинавския паганизъм, в деветдесетарски стил и със стабилна доза интересни рифове.

Vindsval, основателят на групата и неин главен идеолог, споделя многократно в различни разговори, че за него Mara е много личен проект и хората , с които създава албумите за него, винаги изключително внимателно подбрани. От създаването на Mara през 2016-та година до момента преминават редица музиканти, като в момента бандата е квартет, с участието на музикантите Garm, J & P.

Продължавайки творчеството си, все така вдъхновени от 80-те и 90-те години и групи като Bathory, Burzum, Arckanum и Sarcófago, MARA заливат слушателите си от първото издадено демо с много омраза, тъга, езически окултизъм и обичаи, като се изключват изцяло от модерното общество и неговите несъществуващи ценности, потушавайки всичко меркантилно и мръсно по пътя си.

„Loka Mær“ е четвъртото дългосвирещо заглавие на групата.
Албумът е интригуващ и специфичен още в първите си секунди, въвеждайки слушателя в своя непредсказуема атмосфера.

В първите секунди на краткото интро „Myrkriða“, MARA ни предлагат доза езически ритуализъм и трансподобно изживяване в рамките на по-малко от две минути.
Вече обгърнати в отвъдната  атмосфера, още в следващото парче – „Mara“, ни залива брутална доза деветдесетарски блек метъл, изцяло потопен в традицията на втората вълна норвежки блек , като този път , за разлика от „RÖK“, тук музиката е малко по-концетрирана и подредена. Няма ги хаосът и безумието на „RÖK“.
Парчетата в „Loka Mær“ са стилизирани, гневни и в тях отново могат да бъдат чути традиционните злоба и първичност на MARA, като в определени парчета от албума създадените от Vindsval рифове се запечатват в съзнанието много надълбоко.

Като китарист и вокалист , веднага се влюбих в едноименната „Loka Mær“ , нейните нечовешки рифове и самата симбиоза между тежките вокали и атмосферите, преплетени с тях. Ритмичните забързани барабани и суровите китари добавят брутална тежест и в същото време ефирност на песента, създавайки студена и изпълнена с мощ атмосфера.

Вариращ по темп и настроение , албумът не престава да изненадва и да приковава вниманието ми към малки детайли и красиви пасажи, като за своите 29 минути изтича толкова бързо през времето, че ме оставя като в абстиненция веднага след последното парче.
Един от тези елементи са забързаните остри сола в „Wolf“, които са традиционни за втората вълна блек метъл, но се чуват все по-рядко измежду новите албуми и определено заслужават специално внимание, когато си пуснете записа.

В шест парчета MARA представят висококачествен и изпипан в детайли блек метъл с отличителна атмосфера, демонстрирайки виртуозен стил на писане на песни, спазвайки традициите и в същото време влагайки доза свежа мисъл във всеки елемент.
Ако сте фенове на втората вълна норвежки блек метъл и освен това езичеството е сред вашите идеологии, то гарантирано ще се влюбите в „Loka Mær“ и неговата първична атмосфера, изтъкана от ярост, поразяващ студ  и много, много вложена буреносна енергия, покоряваща със своята страст.

„Loka Mær“ ще бъде издаден официално утре, на 11-ти март, чрез лейбъла Immortal Frost Productions, като ще бъде налично в дигитален формат и на физически носител – CD Jewel Case (1000 копия) и 12″ винил + книжка от 12 страници & A2 постер (333 копия, идващи в различни цветове: 122 x Black Vinyl + Silkscreen, 111x Opaque Grey Vinyl + Silkscreen, 100x Opaque Grey / Red Splatter Vinyl + Silkscreen).

Може да бъде поръчан на следния адрес: https://smarturl.it/lokamaer

 

Официалната премиера на албума ще се случи тази вечер от 21ч., присъединете се към нас:

 

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/Mara-4106428…

https://www.instagram.com/mara.sweden/

http://www.galderofmara.com

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.